smrt

Smrtka

Kmotřička Smrt. Jak se zrodila víra v bytost, která bere lidem život?

Svátky zemřelých se v minulosti pojily nejenom s úctou k předkům, ale také s připomínkou nevyhnutelnosti smrti. Ta měla v představách lidí personifikovanou podobu kostlivce s kosou nebo vyhublé ženské postavy, které se říká kmotřička Smrt. Víra v bytost beroucí život je velmi stará, v lidové tradici se objevovala ještě v moderní době a dodnes přežila například v pohádkách nebo v příslovích a rčeních.
Ilustrační foto

Nejmocnější hráčský agent Mino Raiola zemřel. Tentokrát podle rodiny opravdu

Až neuvěřitelný příběh se smutným koncem napsal tento týden osud pro nejmocnějšího hráčského agenta v současném fotbale Mina Raiolu. Tohoto čtyřiapadesátiletého Itala totiž už italská média pohřbili již ve čtvrtek, ovšem tehdy to pořel sám Raiola na svém twitterovém účtu. Nyní v sobotu už je ale zpráva o jeho smrti pravdivá. Oznámila ji totiž jeho rodina.
Ilustrační foto

Zemřel slovenský fotbalista Titus Buberník. Člen stříbrného týmu z Chile 1962

Ze Slovenska v neděli přišla smutná zpráva pro fotbalovou veřejnost. Ve věku 88 let totiž zemřel Titus Buberník, bývalý fotbalový reprezentant, který získal stříbro na světovém šampionátu v Chile v roce 1962. O jeho skonu, ke kterému měl dojít v noci na neděli, informoval na svých webových stránkách slovenský fotbalový svaz.
Ladislav Lubina

Zemřel bývalý hokejista a trenér Ladislav Lubina. Podlehl rakovině mozku

V noci na úterý opustila český hokej další osobnost. V pouhých 54 letech totiž zemřel bývalý hokejista, jenž později pak trénoval, Ladislav Lubina. Tento někdejší reprezentační útočník, který se mohl pyšnit brnzovou medailí ze Zimních olympijských her 1992 v Albertville, stejně tak jako dalších tří bronzů tentokráte ze světových šampionátů 1990, 1992 a 1998, trpěl v posledních letech a měsících rakovinou mozku, které nakonec podlehl. S informací jako první přišel server denik.cz.
Ilustrační foto

Čeští vědci odhalují proces umírání. Co před smrtí dělá srdce?

Výzkumný tým s českou účastí popsal, že se srdeční aktivita často několikrát zastaví a znovu rozběhne, než ustane napořád. Porozumění procesu, který vede k okamžiku smrti, je důležité pro transplantační medicínu. Za 1. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy (1.LF UK) o výzkumu informoval Lukáš Malý v dnešní tiskové zprávě.
Lidé, ilustrační fototgrafie

Loni do půlky prosince zemřelo o 14 procent více lidí než obvykle

Za prvních 50 týdnů loňského roku zemřelo v Česku o 14 procent více lidí, než je průměr za stejné období z let 2015 až 2019. Nejvýraznější nárůst počtu úmrtí byl ve věkové kategorii 75 až 84 let, ve které zemřelo zhruba o pětinu více lidí, než je průměr z předchozích pěti roků. Naopak výrazně podprůměrná byla úmrtnost u dětí do 15 let.
Ondřej Hodboď

Český atletický talent tragicky zemřel v pouhých 19 letech

V sobotu ráno zasáhla českou atletiku smutná zpráva. Ta hovoří o nečekané smrti teprve devatenáctiletého atletického talenta Ondřeje Hodbodě. Tento běžec z Nymburka opustil svět tragickým způsobem a to ještě před týdnem v rámci mezistátního utkání juniorů v Polsku posunul osobní rekord na 2000 metrů překážek.
Ilustrační foto

Nebožka se probrala v ruské márnici

Ruské úřady prověřují případ pacientky, která podle lékařů skonala, ale pak se znovu probrala k životu - ale to už byla v márnici okresní nemocnice. O případu z Kurské oblasti informovala agentura RIA Novosti.
Dítě v autě, ilustrační foto

Děti zavřené v létě v autě mohou bez dozoru zemřít. Teplota kriticky stoupne za několik minut

Každý rok se objeví několik případů, kdy musí policisté nebo hasiči zachraňovat děti z rozehřátých aut. Není tomu ani tak dávno, co na příklad na Slovensku při jedné takové situaci dítě zemřelo. Pobyt v uzavřeném autě může být pro děti smrtící, protože se z rozpáleného vnitřku vozu stává podle policie „žhnoucí pec.“ Pokud si tedy lidé dítěte zavřeného v autě všimnou, je třeba postupovat rychle.
Soud, ilustrační foto

Nizozemský soud: Eutanazii lze provést i u pacienta s demencí

Eutanazii je v Nizozemsku možné provést také u pacientů trpících demencí v pokročilém stádiu, kteří s usmrcením dříve vyslovili písemný souhlas. V rozsudku, který dnes agentury Reuters a DPA označily za přelomový, to uvedl nizozemský nejvyšší soud. Zákon o eutanazii platí v Nizozemsku od roku 2002.
Ilustrační foto

Smrt v NHL! Na následky krvácení do mozku zemřel útočník Edmontonu Cave

Toho, čeho se hokejoví fanoušci i všichni účastníci kanadsko-americké NHL nejvíc obávali, se bohužel naplnilo. V pouhých pětadvaceti letech totiž v sobotu zemřel útočník Edmontonu Colby Cave, jenž byl od úterý v torontské nemocnici kvůli krvácení do mozku. Chirurgové mu sice odstranili cystu, která mu tlačila na mozek, ovšem z následného umělého spánku, ve kterém byl na jednotce intenzivní péče a do kterého ho museli lékaři po zákroku uvést, se hokejista už neprobudil.
Dana Zátopková

Zemřela olympijská vítězka Dana Zátopková, bylo jí 97 let

Dvojnásobná olympijská medailistka, přičemž měla na kontě zlato a stříbro z olympijských her, a také dvojnásobná mistryně Evropy v hodu oštěpem a zároveň také manželka stejně legendárního atleta Emila Zátopka Dana Zátopková zemřela ve svých 97 letech. Tuto smutnou informaci v pátek ráno potvrdil serveru iRozhlas.cz Jaroslav Priščák, mluvčí ACS Dukly. „Dozvěděli jsme se velmi smutnou zprávu, že odešla olympijská vítězka Dana Zátopková, která pro reprezentaci Československa, České republiky a armádního sportu udělala strašně mnoho. Čest její památce,“ oznámil konkrétně. Olympijská vítězka z Helsinek roku 1952 zemřela v pátek ráno v Ústřední vojenské nemocnici v Praze.

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy