smrt muže v Teplicích po policejním zákroku (červen 2021)

Záběry z policejního zákroku v Teplicích.

Policisté při zákroku v Teplicích nechybovali, uvedla GIBS

Při loňském červnovém zákroku v Teplicích, po němž zemřel Rom, policisté nespáchali trestný čin. V tiskové zprávě to dnes uvedla Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), která případ prošetřovala. Podle inspekce se neprokázalo, že by zákrok s úmrtím muže souvisel, příčinou smrti muže bylo podle znaleckého posudku selhání srdce při intoxikaci pervitinem.
Záběry z policejního zákroku v Teplicích

Europoslanci přirovnali zabitého Roma z Teplic k černochovi Floydovi

Mnozí poslanci Evropského parlamentu dnes přirovnali Roma Stanislava Tomáše z Teplic, který zemřel v červnu po zásahu policie, k Afroameričanovi Georgi Floydovi. V debatě o diskriminaci Romů a policejním násilí páchaném na Romech někteří z europoslanců připomínali, že zatímco smrt Floyda, který rovněž zemřel po policejním zákroku, vyvolala zejména v USA mediální bouři a rozsáhlé protesty, o osudu českého Roma skoro nikdo nehovoří.
Záběry z policejního zákroku v Teplicích

Zástupci Romů vyzvali k reformě policie kvůli smrti muže v Teplicích

K reformě policie, která má mimo jiné zahrnovat zákaz zakleknutí krku při zákrocích, povinně vedenou statistiku zraněných či zemřelých při policejních zásazích nebo důkladné proškolení policistů, dnes na tiskové konferenci vyzvali zástupci romské menšiny. Reagovali na smrt Stanislava Tomáše, který zemřel v Teplicích 19. června právě krátce po policejním zásahu.
Záběry z policejního zákroku v Teplicích

V Teplicích pohřbili muže, který zemřel po zásahu policie

V Teplicích v kostele svatého Jana Křtitele na Zámeckém náměstí se dopoledne konal pohřeb Stanislava Tomáše, který zemřel 19. června krátce po policejním zásahu. Pohřeb byl otevřený veřejnosti, jeho součástí byla také katoliká bohoslužba. Obřadu v kostele i následného pochodu a uložení rakve do země se účastnilo odhadem zhruba 30 lidí.
Záběry z policejního zákroku v Teplicích

Rodina zemřelého Roma v Teplicích podala trestní oznámení na Policii ČR

Rodina Roma, který zemřel 19.června v Teplicích krátce po zásahu policistů, podala na Policii ČR trestní oznámení. Informoval o tom dnes server Romea.cz. Podle něj rodina podala toto oznámení s právní podporou Evropského centra pro práva Romů (ERRC). Rodina zesnulého muže bude také žádat oponentní pitvu. ČTK to minulý týden řekl Miroslav Brož ze sdružení Konexe, který je s rodinou v kontaktu.
Záběry z policejního zákroku v Teplicích

Rada vlády pro Romy vyzvala k prošetření smrti Roma v Teplicích

Rada vlády pro záležitosti romské menšiny vyzvala policii, Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS) a ombudsmana, aby podle svých kompetencí udělali maximum pro vyšetření teplické kauzy. Zaměřit by se měli na policejní zákrok i okolnosti úmrtí Roma, proti němuž policie zasahovala. Rada žádá také zveřejňování informací o průběhu prošetřování. Schválila to dnes ve svém usnesení, které má ČTK k dispozici.
Záběry z policejního zákroku v Teplicích

V Rumunsku se protestovalo kvůli smrti Roma v Teplicích

Nejméně 200 lidí se dnes sešlo před českým velvyslanectvím v rumunském hlavním městě Bukurešti, aby protestovali proti policejnímu zákroku v Teplicích, po němž zemřel Rom. Českou policii obvinili z rasismu, informovala agentura AP.
Policie ČR

Policie: Chvaty použité proti Romovi v Teplicích odpovídaly intenzitě jeho útoku

Donucovací prostředky, které policisté použili při zákroku proti Romovi v Teplicích, odpovídaly intenzitě mužova útoku. Novinářům to dnes řekli zástupci ústeckého krajského policejního ředitelství s tím, že jde o předběžné výstupy šetření odboru vnitřní kontroly. Zatím podle nich nejsou konečné. Pitva zemřelého podle nich neodhalila známky poranění orgánů ani dušení, muž měl v těle pervitin. Policisté zopakovali, že smrt nesouvisela se zákrokem.
Záběry z policejního zákroku v Teplicích

Generální inspekce nevidí v zákroku policistů proti Romovi trestný čin

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) momentálně nespatřuje trestný čin v jednání policistů, kteří v sobotu zasahovali proti Romovi v Teplicích. Nebude proto ve věci zahajovat úkony trestního řízení. GIBS to dnes uvedla na svém webu. Rom po zákroku policistů zkolaboval a zemřel v sanitním voze.
Záběry z policejního zákroku v Teplicích

Do případu smrti Roma v Teplicích se vložila Rada Evropy

Rada Evropy vyzývá k bezodkladnému, důkladnému a nezávislému vyšetření smrti Roma v Teplicích po policejním zákroku. Uvedl to dnes v tiskovém prohlášení mluvčí generální tajemnice organizace. Podle RE jsou záběry z incidentu znepokojující a vyvolávají mnoho otázek.
Helena Válková

Vládní zmocněnkyně Válková vyzvala k prioritnímu prošetření incidentu v Teplicích

Vládní zmocněnkyně pro lidská práva Helena Válková vyzvala k prioritnímu a objektivnímu prošetření okolností sobotního úmrtí romského muže v Teplicích. Řekla to dnes ČTK. Šestačtyřicetiletý Rom zemřel v sanitce po zásahu policie. Soudní pitva souvislost se zákrokem vyloučila, příčinou úmrtí bylo patrně předávkování drogami, uvedla policie. Přiměřenost zásahu zkoumá odbor vnitřní kontroly policie.

Aktuálně se děje

před 21 minutami

Krycí jméno ukrajinského vojáka „Niemachny“.

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ministerstvo zdravotnictví, ilustrační fotografie.

Svrčinová na vlastní žádost končí jako hlavní hygienička

Vláda ve středu odvolala hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou na její vlastní žádost, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Do jmenování jejího nástupce bude kompetence hlavního hygienika v plném rozsahu vykonávat její zástupce a ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení má být vypsáno v nejbližších dnech.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

Důchody, ilustrační fotografie.

Valorizace důchodů v lednu 2025: První odhady už naznačují, jak penze porostou

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Zimní počasí opět udeří. Místy může napadnout až 10 centimetrů sněhu

Meteorologové v úterý opět avizovali, že do Česka dnes dorazí další sněžení díky tlakové níži postupující ze severního Středomoří k severovýchodu. Na východě republiky může spadnout až 10 centimetrů sněhu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy