smrt tří českých vojáků v Afghánistánu (5. 8. 2018)

Tři čeští vojáci, kteří 5. srpna 2018 zahynuli v Afghánistánu. Zleva: rotný Martin Marcin, desátník Kamil Beneš a desátník Patrik Štěpánek.

Smutné výročí. Uplynuly dva roky od zabití tří českých vojáků v Afghánistánu

Druhé výročí tragického úmrtí svých tří vojáků v Afghánistánu si dnes připomněl táborský mechanizovaný prapor. Pietního aktu v areálu kasáren se účastnili i rodiče zemřelých. Před dvěma roky se šestatřicetiletý rotný Martin Marcin a desátníci Kamil Beneš a Patrik Štěpánek, kterým bylo 28 a 25 let, stali oběťmi teroristického útoku poblíž základy v Bagrámu.
Pietní ceremoniál při příletu ostatků tří českých vojáků padlých v Afghánistánu na pražském letišti v Ruzyni. (8. srpna 2018)

Muž vylepil plakáty, které oslavovaly smrt českých vojáků. Soud vynesl trest

Jiřímu Kopřivovi, který v centru Prahy vylepil letáky oslavující smrt českých vojáků v Afghánistánu, uložil dnes soud půlroční podmíněný trest za schvalování trestného činu a za podněcování. Verdikt není pravomocný, státní zástupce se obratem odvolal. Pro muže totiž žádal pětileté vězení za podporu a propagaci terorismu.
Pietní ceremoniál při příletu ostatků tří českých vojáků padlých v Afghánistánu na pražském letišti v Ruzyni. (8. srpna 2018)

Letáky velebící smrt českých vojáků chce soud řešit v květnu. Obžalovanému hrozí přísný trest

Pražský městský soud chce v květnu začít projednávat případ Jiřího Kopřivy, který podle obžaloby vylepoval v centru Prahy letáky oslavující smrt českých vojáků v Afghánistánu. Na dotaz to dnes uvedla mluvčí soudu Markéta Puci. Podle obžaloby, kterou má ČTK k dispozici, Kopřiva veřejně schvaloval teroristický čin nejen prostřednictvím letáků, ale také na fotbalovém diskusním fóru. Hrozí mu pět až 15 let vězení.
Speciál s ostatky vojáků přistál na Ruzyni, doprovodily ho gripeny (8. srpna 2018)

Afghánistán poslal ČR nótu v souvislosti se smrtí vojáků, je v utajovaném režimu

Afghánistán poslal Česku diplomatickou nótu v souvislosti s loňskou smrtí českých vojáků v této asijské zemi. Uvedla to mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Štíchová. Podrobnosti nóty podle ní nelze zveřejnit, protože je v utajovaném režimu. Server spojuje nótu se zásahem českých a amerických vojáků proti komplicům atentátníka, který v srpnu připravil o život trojici českých vojáků.
Armáda

Padlí vojáci v Afghánistánu i personální změny. Armáda bilancuje končící rok

Personální výměny v čele ministerstva i armády, ztráta čtyř vojáků v Afghánistánu, rostoucí rozpočet nebo potíže s důležitými vojenskými zakázkami charakterizují letošní rok z pohledy obrany České republiky. V čele ministerstva obrany od začátku roku stáli dva ministři, vystřídali se také náčelníci generálního štábu a další významní představitelé armády.
Ilustrační foto

Po útoku na české vojáky platí v Afghánistánu přísnější opatření

Po útocích proti českým vojákům v Afghánistánu v uplynulých měsících platí na aliančních základnách v zemi i mimo ně přísnější bezpečnostní opatření. Upraveno bylo chování jednotek v terénu, rozsah působení i třeba kontroly přímo na základnách. ČTK a televizi Nova to v Kábulu řekl velitel českého kontingentu podplukovník František Vilím.
Tři čeští vojáci, kteří 5. srpna 2018 zahynuli v Afghánistánu. Zleva: rotný Martin Marcin, desátník Kamil Beneš a desátník Patrik Štěpánek.

Velvyslanec USA ocenil české vojáky, kteří padli v Afghánistánu

Americký velvyslanec v Praze Stephen King ocenil in memoriam tři české vojáky, kteří letos v srpnu padli při útoku sebevražedného atentátníka při hlídkování v okolí základny Bagrám v Afghánistánu. Rotný Martin Marcin a desátníci Kamil Beneš a Patrik Štěpánek, kteří byli v srpnu in memoriam povýšeni do hodnosti štábních praporčíků, dnes obdrželi americkou medaili Bronze Star Medal a odznak Combat Infantry Badge při slavnostním nástupu příslušníků jejich jednotky na pražském Vítkově.
Tomáš Procházka

V Afghánistánu padl vojenský kynolog Tomáš Procházka (†42), na korbě vezl svého psa

V Afghánistánu padl v pondělí po útoku afghánského vojáka dvaačtyřicetiletý rotný Tomáš Procházka. Jeho tělo bude přepraveno zpět do Česka ve středu večer, řekli dnes novinářům ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) a náčelník generálního štábu Aleš Opata. Dva zranění vojáci jsou mimo ohrožení života. Jeden voják bude dnes propuštěn z nemocnice, druhý byl zraněn střepinou a je po operaci ve stabilizovaném stavu a komunikuje. Útočník podle Opaty necílil primárně na české vojáky, ale na příslušníky koaličních sil. Po útoku byl zajat. Armáda pracuje s možností, že byl spojen s Tálibánem, druhou možností je, že útočil ze svých pohnutek.
Gen. Ing. Andor Šándor

Amatérské jednání české armády? Šándor pro EZ rozebírá, co se stalo v Afghanistánu

V Afghánistánu bylo zraněno pět českých vojáků. Jeden byl zraněn těžce, po operaci je mimo ohrožení života. Útočníci automobilem naloženým výbušninami na obrněný vůz českých vojáků. Zpráva přišla jen krátce poté, co na veřejnost unikla informace, že čeští vojáci dopadli jedny ze strůjců útoku, při kterém na začátku srpna zemřeli tři čeští vojáci. Bezpečnostní analytik a bývalý náčelník Vojenské zpravodajské služby Ándor Šándor pro EuroZprávy.cz vysvětluje, zda spolu zveřejnění zprávy a útok mohou nějak souviset.
Ilustrační foto

Čeští vojáci se vrátili na patroly v Bagrámu, šéf spojenecké mise dal svolení

Praha - Čeští vojáci v neděli večer obnovili hlídkování v okolí spojenecké základny Bagrám v Afghánistánu. Spojenečtí vojáci na hlídky mimo základnu nejezdili od sebevražedného útoku z počátku srpna, při kterém zahynuli tři čeští vojáci. O návratu na patroly rozhodl velitel spojenecké mise Resolute Support John Nicholson. ČTK to dnes sdělil ředitel Společného operačního centra ministerstva obrany Jiří Verner.

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 35 minutami

před 59 minutami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Chladné počasí vydrží až do víkendu. Pak se vrátí oteplení

Zimní počasí se v Česku udrží do konce týdne. Oteplení dorazí až o víkendu, a příští týden se vrátí teploty kolem 25 stupňů. Vyplývá to z předpovědi ČHMÚ.cz.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy