sociální politika

Sídlo Evropského parlamentu

Unijní poslanci požadují ráznější boj proti nerovnostem v EU

Poslanci Evropského parlamentu se na konci minulého týdne hromadně shodli na tom, že aktuální situace na kontinentu je, co se nerovností napříč unijními státy, ale i jednotlivými regiony či občanskými skupinami týče, kritická. I proto nadále naléhají na zavedení minimální mzdy a stanovení společných socio-ekonomických základů, které napomohou k dosažení společných cílů v rámci unie.
Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR

Rezort práce už nemá peníze, nechystá se doplatit sociální služby z rezerv

Ministerstvo práce se nechystá doplatit chybějící dvě miliardy na sociální služby ze svých ušetřených rezerv, jak žádají kraje. Z nespotřebovaných 6,2 miliardy korun totiž uhradí schválené navýšení příspěvků na péči či investice do informačních systémů. Novinářům to dnes řekla ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). Podle ní je informace o tom, že by její úřad měl k dispozici přes šest miliard, zavádějící a sociální služby by měl dofinancovat státní rozpočet.
Sjezd ČSSD (18.2.2018): Jan Hamáček

Vyšší rodičovský příspěvek? Zjišťovali jsme víc

Diskuze o navýšení příspěvku na rodičovskou dovolenou hýbe vládní koalicí již několik měsíců. ČSSD poskytla informaci, že nejistotu ohledně legislativní úpravy chce ukončit. V koaliční vládě bude trvat na svém návrhu, jehož kontury pro EuroZprávy.cz vysvětlili zástupci ČSSD.
rodina

Nižší sociální odvody pro rodiče se více dětmi? Vláda návrh lidovců ormítla

K návrhu lidovců na snížení sociálních odvodů rodinám s více dětmi dala vláda nesouhlasné stanovisko. Na dnešní tiskové konferenci po jednání kabinetu to řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Předloha předpokládá, že rodiči dvou a více dětí by odvody klesly ze současných 6,5 procenta až na nulu podle počtu potomků. Návrh novely projedná Sněmovna.
Důchodci, ilustrační fotografie

Spokojenost Čechů se sociální politikou roste. Komu by peníze vzali?

Sociální politiku ČR kladně hodnotí nejvíce lidí za uplynulých osm let, přesto více než polovina veřejnosti s ní zůstává nespokojena. Podle aktuálního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) je s celkovým zajištění sociální politiky v Česku spokojeno 40 procent občanů, 53 procent nikoli. Nejkritičtější jsou lidé k finančnímu zajištění ve stáří a podpoře bydlení. Naopak nejlépe z hodnocení vyšly zdravotní péče a školství, které jsou i jedinými oblastmi, jejichž zajištění pozitivně vnímá většina Čechů.
Jana Maláčová (ČSSD)

Šmucler se diví: Lidé zbytečně umírají a my platíme obědy a vlaky zdarma. A není sám

Obědy zdarma do školek a škol vyvolaly ostré reakce nejen z řad opozice, ale i od bývalých politiků a známých osobností. Ozval se například prezident České stomatologické komory a bývalý moderátor pořadu Tabu Roman Šmucler. „Jdu z jednání, že nemáme peníze na léčbu mrtvice, lidé zbytečně umírají a my platíme obědy a vlaky zdarma,“ říká Šmucler.
ilustrační fotgorafie

Zvrat v případu matky, která s dětmi živořila v garáži: Rodina dostala nový byt

Případ matky z Ústní nad Labem pokročil. Matka, která se svými dvěma malými dětmi žila v opuštěné garáži, dostala nový byt. Žena z Ústí nad Labem měla v garáži žít asi deset měsíců. Společně s ní garáž obývaly její dvě malé děti ve věku čtyři a devět let, muž, který jí ubytování umožnil a později také manželka jejího již dospělého syna s půlročním dítětem.
Senát ČR

Zrušení části zákona o hmotné nouzi? Města chtějí postupovat společně proti ústavní stížnosti senátorů

Kladno - Města, která na svých územích vyhlásila oblasti se sociálně nežádoucími jevy, chtějí společně postupovat proti ústavní stížnosti senátorů na zrušení části zákona o hmotné nouzi. Na nedávném jednání v Kladně se na tom dohodli zástupci 22 měst s více než půl milionu obyvateli. Postupně se podepisují pod takzvané Kladenské memorandum, řekl dnes novinářům primátor Kladna Milan Volf (Volba pro město). Starostové si opatření chválí, podle nich je díky němu možné zabránit vzniku a šíření ghett i "obchodu s chudobou". Organizace na pomoc lidem v tísni naopak tvrdí, že negativní jevy nezmírní, ale prohloubí.
práce

Projekt Sentinel má pomoct zaměstnávat postižené i znevýhodněné

Brno - Pomoct sociálnímu podnikání má za cíl projekt Sentinel, který podporuje Evropská unie. V šesti zemích včetně ČR na něj dala na tři roky dohromady pro všechny státy 50 milionů korun. ČTK to řekl ředitel Ústavu sociálních inovací Jiří Daneš. Odborníci za peníze poradí firmám, jak zaměstnávat zdravotně postižené nebo sociálně vyloučené lidi nebo jim pomohou při uskutečnění jejich nápadů pro zlepšení života postižených.
Senát ČR, ilustrační foto

Senát vrátil poslancům "opravnou" novelu sociálních zákonů

Praha - Sněmovna bude muset opět projednat vládní "opravnou" novelu, která má sladit změny v různých sociálních zákonech přijaté zejména koncem minulého volebního období. Senát ji dnes poslancům vrátil s návrhem dalších vesměs technických úprav, které se týkají mimo jiné hrazení penále za neplacení pojistného na sociální zabezpečení.
Ilustrační fotografie

Sociální pojištění v Česku patří k nejdražším na světě

Praha - Podle průzkumu z roku 2014 patří pojistné na sociální zabezpečení v Česku k nejvyšším na světě. Zatímco u průměrné měsíční mzdy jsou náklady na sociální pojištění v porovnání s dalšími 36 státy průměrné, při příjmech okolo 50 tisíc korun patří Česko mezi nejdražší země. V roce 2017 se navíc minimální zálohy na sociální pojištění pro osoby samostatně výdělečně činné poprvé dostanou přes hranici dvou tisíc korun. Slevy by se ale nově měly dočkat rodiny s dětmi.

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

včera

včera

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

včera

včera

Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Krycí jméno ukrajinského vojáka „Niemachny“.

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

včera

včera

včera

včera

Vzpoura zaměstnanců RTVS: Chceme svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy