sopka Hunga Tonga

Výbuch sopky Hunga Tonga

Za vlnou cunami po výbuchu sopky může být i přesun hornin, tvrdí vědec

Vlnu cunami, která vznikla po sobotní erupci podmořské sopky na tichomořském souostroví Tonga, mohl způsobit buď masivní přesun hornin, nebo obrovská erupce pod hladinou. V rozhovoru s ČTK to řekl Petr Brož z Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR. Podotkl, že pro vědce bude velmi zajímavé zkoumat, co cunami zapříčinilo. Sopka Hunga Tonga-Hunga Ha'apai vybuchla v sobotu brzy ráno středoevropského času.
Peru, ilustrační foto

Výbuch sopky na Tonze zřejmě může za dva mrtvé v Peru

Neobvykle vysoké vlny vyvolané erupcí podmořské sopky na tichomořském souostroví Tonga si pravděpodobně vyžádaly dvě oběti na životě v jihoamerickém státě Peru. Agentura Reuters uvedla, že dvojice utonula na pláži v severoperuánském regionu Lambayeque.
Výbuch sopky Hunga Tonga

Výbuch sopky na druhé straně světa zasáhl i Česko, dvakrát

Výbuch sopky na druhé straně zeměkoule se odrazil i na počasí v Česku. Tlaková vlna po sobotním výbuchu podmořského vulkánu u tichomořského souostroví Tonga, vzdáleného od Česka skoro 17.000 kilometrů, způsobila v České republice krátkodobé nárůsty tlaku vzduchu.
sopka Hunga Tonga

Satelity zachytily výbuch podmořské sopky u Tongy. Ze záběrů se tají dech

Tichomořské souostroví Tonga po mohutném výbuchu podmořského vulkánu vydalo varování před cunami, kvůli vlně vysoké přes jeden metr se museli evakuovat lidé žijící poblíž pobřeží včetně tonžského krále Tupoua VI. Informovaly o tom dnes agentury Reuters a AP. Menší přílivová vlna dorazila i na Americkou Samou, varování vydalo také Fidži, ale i vzdálenější Havajské ostrovy a doporučení k ostražitosti dostali rovněž lidé na západním pobřeží USA.

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Jaderné zbraně se přesunou na orbitu? Rusko vetovalo rezoluci o zastavení zbrojení ve vesmíru

Rusko ve středu vetovalo návrh rezoluce OSN předložené Spojenými státy a Japonskem, která vyzývá všechny státy světa, aby zabránily závodům v jaderném zbrojení ve vesmíru.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy