Soudcovská unie ČR

Soudy, ilustrační fotografie.

Soudcům chybí v programu vlády audit, žalobcům vadí posílení odpovědnosti

Soudcovská unie (SU) postrádá v programu vlády personální audit justice a domnívá se, že cesta ke slibované elektronizaci bude složitá. Prezident SU Libor Vávra však ocenil plánované zvýšení odměn odborného aparátu. Unie státních zástupců (USZ) se pozastavila nad zmínkou o posílení odpovědnosti žalobců. Předsedu České advokátní komory (ČAK) Roberta Němce potěšil příslib zajištění zákonného práva na mlčenlivost. Sdělili to na dotaz ČTK.
Soud, ilustrační foto

Justice pracuje jako před pandemií, míní prezident Soudcovské unie

Justice pracuje víceméně ve stejném režimu jako před nástupem koronaviru a zatím se nezdá, že by ji pandemie zásadně zpomalila. V rozhovoru s ČTK to uvedl prezident Soudcovské unie Libor Vávra. V souvislosti s koronavirem očekává průtahy u trestních kauz s větším počtem obžalovaných. Překvapilo ho, že justice nefiguruje v pandemických plánech, a ministra zdravotnictví požádal o naočkování soudců.
Miloš Zeman

Soudci kritizují Zemana za to, že nesdělil podrobnosti k výběru šéfa NS

Soudcovská unie (SU) kritizuje, že prezident Miloš Zeman nesdělil, mezi jakými kandidáty a podle jakých kritérií vybíral nového předsedu Nejvyššího soudu (NS). Jmenování Petra Angyalossyho unie respektuje, sdělila dnes na dotaz ČTK prezidentka profesního sdružení Daniela Zemanová. Unie státních zástupců uvedla, že věří, že soud se ani pod novým vedením nenechá ovlivňovat politickými tlaky.
Miloš Zeman

Novým předsedou Nejvyšší soudu je Petr Angyalossy, jmenoval ho Zeman

Novým předsedou Nejvyššího soudu se dnes na desetileté funkční období stal šéf senátu trestního kolegia soudu Petr Angyalossy. Na Pražském hradě ho jmenoval prezident Miloš Zeman. Funkce šéfa Nejvyššího soudu byla volná přesně tři měsíce po odchodu Pavla Šámala k Ústavnímu soudu. Prezident ani Hrad předem neinformovali, koho Zeman do čela soudu vybral.
justice

Zpackaný občanský zákoník? Právníci k němu mají i po pěti letech výhrady

Nový občanský zákoník (NOZ), který nabyl účinnosti před pěti lety, zůstává terčem kritiky profesních organizací právníků. Soudcovské unii vadí nejednoznačnost a někdy i nesrozumitelnost jednotlivých ustanovení kodexu. Část advokátů se domnívá, že je předpis zbytečně konkrétní. Notářská komora má zase výhrady k úpravě dědického práva. Právníci jsou ale zároveň proti rozsáhlejším změnám zákoníku. Ministerstvo spravedlnosti sdělilo na dotaz ČTK, že po několika dílčích novelizacích chystá další, například k bytovému spoluvlastnictví.

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 54 minutami

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 1 hodinou

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Rusko vyslalo na Ukrajinu další rakety a drony. 26 jich armáda sestřelila

V noci na čtvrtek ukrajinská armáda zneškodnila 26 dronů, které útočily na pozice ruských sil. Uvedl to podle serveru Ukrajinska pravda velitel ukrajinských vzdušných sil Mykola Oleščuk.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy