Srážka vlaků u Perninku (7.7.2020)

Srážka vlaků u Perninku (7.7.2020)

Ze tragickou srážku vlaků u Perninku může podle inspekce strojvedoucí

Drážní inspekce označila za příčinu loňské srážky osobních vlaků u Perninku pochybení strojvedoucího vlaku, který vjel na trať bez povolení dispečera. V dnes zveřejněné závěrečné zprávě se tak inspekce shoduje s vyšetřováním Správy železnic. K nehodě přispěla podle odborníků i absence zabezpečovacího systému. Při nehodě dva lidé zemřeli a 24 lidí se zranilo.
Srážka vlaků u Perninku (7.7.2020)

Za srážku vlaků u Perninku může strojvůdce, konstatovala Správa železnic

Za loňskou srážku vlaků u Perninku na Karlovarsku, při které zemřeli dva lidé a dalších 24 bylo zraněno, může podle Správy železnic (SŽ) strojvůdce jednoho z nich. Shodla se tak se závěrem Drážní inspekce (DI). Na rozhodnutí Správy železnic dnes upozornila Česká televize, ČTK to potvrdila mluvčí SŽ Nela Friebová.
Karel Havlíček Komentář

Neřešte Havlíčka, když vstává brzy. Pokud se stane další malér, budík zadrnčí už ve čtyři

KOMENTÁŘ – Nic s nimi nepohne, vyvození osobní odpovědnosti za průšvihy je pro ně cizí. Proto dvojministr dopravy, průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za hnutí ANO) ani na vteřinu nezauvažoval, že by rezignoval na resort dopravy poté, co železnici obchází strach, vyhasínají na ní lidské životy a cestující úpí bolestí. Během deseti dní se na dráze událo sedm nehod či mimořádných událostí, po níž vyšlo najevo, že bezpečnostní systém je zastaralý a nedostatečný. Premiéra Andreje Babiše vůbec nenapadlo udělat na dopravě rošádu a Havlíčka se samozřejmě zastal. Je to přece nejpracovitější ministr, který vstává už ve čtvrt na pět, tedy o půl hodiny dříve než samotný šéf vlády. A pokud se nedejbože stane další malér na dráze, superministr posune na svém budíku ručičku už na čtvrtou hodinu ranní a zajistí si tak další přízeň. Ve Strakově akademii totiž nejde o odbornost, zárukou uznání je časné vstávání.
Srážka vlaků u Českého Brodu (14. 7. 2020) Rozhovor

Neřešme internet ve vlaku či pohádky pro dětské cestující, ale bezpečnost, říká pro EZ šéf strojvůdců

ROZHOVOR – Jeho hlas byl zlomený. Na prezidentu Federace strojvůdců České republiky Jaroslavu Vondrovicovi bylo znát, jak s ním hluboce otřásla smrt jeho kolegy, který nepřežil úterní srážku vlaků ve Štolmíři v Českém Brodě. „S rodinou zemřelého strojvůdce jsme se spojili, hovořili jsem s jeho manželkou a nabídli jsme veškerou potřebnou podporu. Šlo o strojvedoucího, který byl v nejlepším profesním věku. Zprávu o úmrtí z vašeho okolí nechcete nikdy slyšet,“ říká v rozhovoru pro EuroZprávy.cz šéf strojvůdců Jaroslav Vondrovic.
Srážka vlaků u Perninku (7.7.2020)

V týdnu se dvakrát srazily vlaky. Havlíček hodlá čekat na evropské řešení

Ministerstvo dopravy avizovalo, že se nechystá k provizornímu zabezpečení lokálních tratí, které jsou momentálně z hlediska bezpečnosti závislé především na lidech. Šéf resortu Karel Havlíček (ANO) uvedl, že je potřeba počkat na možnost zavést odlehčenou variantu jednotného evropského zabezpečovacího systému. Urychlení procesu o pět let proto odmítl.
Srážka vlaků u Perninku (7.7.2020)

Jeden z poškozených vlaků zatím zůstává na nádraží v Perninku

Jeden z poškozených vlaků, které se v úterý odpoledne srazily u Perninku na Karlovarsku, zatím zůstává na nádraží v Perninku. Kvůli poškození podvozku bude nutné odvézt ho po silnici. Přesný termín zatím není znám, sdělila dnes ČTK mluvčí Českých drah Vanda Rajnochová.
Srážka vlaků u Perninku (7.7.2020)

Možná příčina srážky u Perninku: Vlak na Karlovy Vary měl čekat, což se nestalo

Vlak jedoucí na Karlovy Vary, který se v úterý na Karlovarsku srazil s protijedoucí soupravou, měl zůstat stát ve stanici Pernink, kde ale nepočkal. Podle Drážní inspekce (DI) to vyplývá ze záznamů komunikace mezi strojvůdci a dispečerem, řekl dnes v Radiožurnálu generální inspektor DI Jan Kučera. Při srážce vlaků poblíž Perninku zemřeli dva lidé, a 24 utrpělo zranění. Podle mluvčího DI Martina Drápala zatím není jasné, proč strojvedoucí na protijedoucí vlak nepočkal. Inspektoři jej zatím neměli možnost vyslechnout.
Srážka vlaků u Perninku (7.7.2020)

Trať na Karlovarsku je po tragické srážce opět v provozu, vlaky nejezdily 14 hodin

Na železniční trati u obce Pernink na Karlovarsku, kde se v úterý čelně srazily dva osobní vlaky, se dnes ráno obnovil provoz. Vyplývá to z internetových stránek Českých drah. Úterní nehoda si vyžádala dva mrtvé a 24 zraněných. Jednou z obětí byl německý státní příslušník. Policie srážku vyšetřuje pro podezření z trestného činu obecného ohrožení, zadržela jednoho ze strojvůdců.

Aktuálně se děje

před 32 minutami

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

včera

včera

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

včera

včera

včera

Írán popřel zprávy o útoku Izraele. Za výbuchy stály drony z vnitrozemí

Íránská média v pátek popřela tvrzení o napadení země ze zahraničí. Reagují tak na zprávy amerických médií o izraelském nočním útoku na Írán. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy