Státní fond kinematografie

Film, ilustrační foto

Fond kinematografie chce více peněz na pobídky i v dalších letech, rozhodne vláda

Zvýšit dotaci na podporu filmových pobídek o 500 milionů korun v roce 2020 i v letech následujících požaduje Státní fond kinematografie (SFK). V několika posledních letech na pobídky zahraničním filmovým štábům šlo vždy 800 milionů korun. Letos je však filmaři kvůli velkému zájmu o natáčení v ČR vyčerpali již v polovině roku.
Film, ilustrační foto

Česko zůstane "film friendly region". Vláda uvolní na pobídky dalších 500 milionů

Ještě letos získá český filmový průmysl dalších 500 milionů korun na filmové pobídky. Vyplývá to z výsledků dnešního jednání premiéra Andreje Babiše (ANO) s ředitelkou Státního fondu kinematografie Helenou Bezděk Frankovou. Peníze dostanou filmaři z prostředků, které ministerstvo financí ušetřilo na obsluze státního dluhu. Mělo by to zabránit hrozícímu odchodu zahraničních štábů z Česka.
Novinářská projekce filmu Pojedeme k moři, který režíroval herec Jiří Mádl, se konala 1. dubna v Praze

Návrat „bolševika“? Mádl se stál terčem ostrého útoku, známý komentátor je tím znechucen

Herec a režisér Jiří Mádl se v poslední době zúčastnil několika demonstrací, pořádaných hnutím Milion chvilek pro demokracii, na kterých kritizoval premiéra Andreje Babiše. Server Parlamentní listy (PL), který bývá označován za dezinformační, jej osočil z pokrytectví, protože si měl vzít údajně od Babiše ještě když byl ministr financí, 7 miliónu korun. Podle Jindřicha Šídla, šéfkomentátora televize Seznam.cz, se však jedná o zcela vykonstruovanou a lživou argumentaci, která dává vzpomenout na to nejhorší z dob vlády komunistické strany.
Havel, Václav

Fond kinematografie podpořil osm filmů, nejvíc peněz půjde na Havla

Osm připravovaných celovečerních českých filmů podpořil Státní fond kinematografie. Rada fondu je vybrala z 22 uchazečů a rozdělí mezi ně 64 milionů korun. Nejvyšší hodnocení dostal životopisný film Havel scenáristy a režiséra Slávka Horáka, autora filmu Domácí péče, kterému fond přidělil 14,5 milionu korun. Mezi podpořenými je také film posledního držitele Křišťálového globu za režii z Karlových Varů Olma Omerzua. Jeho snímek Admin dostal 11 milionů korun. ČTK dnes o rozhodnutí rady informoval mluvčí fondu Jiří Vaněk.
Ilustrační foto

Dotace na kinematografii? Státní fond rozděloval peníze neprůhledně, zjistil NKÚ

Praha - Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) prověřil hospodaření Státního fondu kinematografie (SFK) v letech 2013 až 2015. Zaměřil se na rozdělování dotací na podporu kinematografie a filmové pobídky. Kontroloři prověřili filmové pobídky za 518 milionů korun a podporu kinematografie za 136 milionů korun. Rozpočet SFK tvoří ze 70 % peníze státního rozpočtu, další finance získává například z poplatků za reklamu, promítání filmů v kinech nebo za užití děl, k nimž spravuje práva. Kontroloři zjistili, že SFK vytvořil dlouhodobou koncepci na podporu kinematografie až dva roky po svém vzniku a není z ní jasné, jaké má cíle. Rozdělování podpory na kinematografii nebylo transparentní a Dozorčí výbor SFK tyto peníze nekontroloval dostatečně.

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Bývalý kancléř Mynář čelí obžalobě kvůli dotaci na penzion v Osvětimanech

Státní zástupce podal obžalobu proti bývalému hradnímu kancléři Vratislavu Mynářovi v souvislosti s dotací na přestavbu penzionu v Osvětimanech, uvedla ve svém zpravodajství ČT24.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy