státní hymna

Národná rada Slovenskej republiky

Slovensko zakázalo pouštět hymny cizích států

Slovenský parlament změnou zákona až na výjimky zakázal hraní hymny cizích států. Opatření, které při hlasování ještě minulý týden podpořili i poslanci vládní strany Most-Híd, jež hájí také práva početné maďarské menšiny na Slovensku, vyvolalo v těchto dnech v zemi kritiku. Předseda strany Most-Híd Béla Bugár dnes ohlásil iniciativu k opravě zákona. Maďaři na Slovensku podle médií používají maďarskou hymnu při různých příležitostech včetně náboženských obřadů v kostelech a také při fotbalových utkáních.
Máte slovo s M. Jílkovou

Místo lva veverka? Sportovce to uspává! U Jílkové se vášnivě diskutovalo o nové hymně

Praha - Má mít Česká republika novou státní hymnu, nebo bude lepší zůstat u staré verze? Toto téma výrazně rozdělující českou společnost se probíralo ve čtvrtek, v pořadu Máte slovo Michaely Jílkové. Mezi odpůrci nové hymny, která by měla být delší a majestátnější, vystoupili Ilja Šmíd, ministr kultury v demisi (ANO), Vladimír Franz, skladatel a vysokoškolský pedagog a Rostislav Osička, trenér boxu a malíř. Mezi zastánci pan Varhan Orchestrovič Bauer, skladatel, Miloš Blok, dirigent a autor nové úpravy hymny a Pavel Dohnal, předseda politické strany Moravané.
Česká republika

Tak to ne, naštvali se Moravané. Chtějí k hymně přidat vlastní sloku

Praha - K iniciativě za změnu české hymny se přidaly spolek Moravské srdce a dosud neregistrované Moravské zemské hnutí. Pokud je cílem návrhů, které ve středu předložil k veřejné diskusi Český olympijský výbor, i delší provedení hymny, navrhuje spolek navázat na první sloku písně Kde domov můj první slokou slavnostní moravské písně Moravo, Moravo.
Absolonová, Monika

Nová česká hymna? Absolonová, Šporcl a další jsou zděšení. Radši začnu prohrávat, než to poslouchat, vzkázal sportovec

Praha - Ve středu byla oficiálně představena nová verze české národní hymny. Úpravu inicioval Český olympijský výbor a práce se ujal skladatel Miloš Bok. Kontroverze vyvolaly návrhy už při tiskové konferenci, dvě ze zveřejněných variant jsou totiž pompéznější a majestátnější, než jsou lidé dnes zvyklí. Přítomní hudební publicisté či muzikologové je označili spíše za Bokovu skladbu na námět hymny než hymnu. A výhrady se ozývají i odjinud.
Polský parlament

Polsko změní hymnu? Poslanec chce vyškrtnout Napoleona

Varšava - Polský poslanec Jacek Žalek není spokojen s textem státní hymny. Navrhl vyškrtnout slova připomínající francouzského vojevůdce a pozdějšího císaře Napoleona Bonaparta. Z parlamentu ale znějí i skeptické hlasy. Dojde prý na příval změn, jakmile se jednou začne hymna upravovat.
Ruská vlajka, ilustrační fotografie

Nový zákon navrhuje vězení za satiru státní hymny

Moskva – Ruský Nejvyšší soud schválil návrh zákona, který by učinil ze satirizování státní hymny trestný čin. Státní hymna by se tak dostala na úroveň dalších státních symbolů: státní vlajky a státního znaku. Více informací přinesl server BBC.

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy