Státní zemědělský investiční fond (SZIF)

Ilustrační foto

Státní tendr na propagaci biopotravin opět vyhrála Media Age

V mediální kampani pro stát na propagaci biopotravin pokračuje agentura Media Age. V dvouleté kampani na to má 30 milionů korun ročně. ČTK to sdělila mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) Lenka Rezková, detaily pak uvádí Rejstřík smluv. Firma tak pokračuje po pilotním projektu, na který vyhrála tendr již dříve.
Ministerstvo zemědělství

Česko jde do protiútoku. Žaluje Brusel kvůli pozastavení dotací pro Agrofert

Česko u Soudního dvora EU zažaluje Evropskou komisi kvůli pozastavení dotačních plateb pro Agrofert Holding. Žalobu v pondělí schválila vláda na návrh ministra zemědělství Miroslava Tomana (za ČSSD). Ačkoli Evropská komise později proplacení peněz schválila, podle resortu jde o princip. Platby byly pozastaveny kvůli možnému střetu zájmů českého premiéra Andreje Babiše (ANO).
Agrofert

Evropská komise schválila dotace pro Agrofert, pochybnosti jsou jen u jednoho projektu

Evropská komise schválila, že Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) proplatil většinu projektů pro holding Agrofert. Pochybnosti jsou jen u jednoho projektu v hodnotě 1,6 milionu korun, řekl dnes novinářům ředitel SZIF Martin Šebestyán. Podle něj ze závěrů úterního jednání s Evropskou komisí nelze jednoznačně vyvozovat, zda je nebo není premiér Andrej Babiš (ANO) kvůli Agrofertu ve střetu zájmů.
Markéta Pekarová Adamová

Dotace pro Agrofert: Trestný čin? Podnětem TOP 09 se bude zabývat policie

Prosincovým podnětem TOP 09 k prověření, zda při poskytování dotací skupině Agrofert není páchán trestný čin, se bude zabývat policie. Vrchní státní zastupitelství, kterému směroval, jej postoupilo Národní centrále proti organizovanému zločinu. ČTK o tom dnes informovala předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.
Agrofert

Agrofert zpětně dostane tučné dotace. Jinak hrozí žaloba, tvrdí zemědělský fond

Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) začne proplácet dotace schválené Agrofertu za období mezi únorem 2017, kdy premiér Andrej Babiš (ANO) vložil koncern do svěřenských fondů, a loňským srpnem. Tehdy začalo platit evropské nařízení o střetu zájmů. Jde o dva projekty, za které fond vyplatí dotaci v celkové výši 51,2 milionu korun, oznámili dnes ČTK zástupci fondu.
Ministerstvo zemědělství

Vláda projedná rozpočet zemědělského fondu, chybí mu miliardy

Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) bude v příštím roce hospodařit se 42,2 miliardami Kč, meziročně půjde o zvýšení o 2,7 miliardy korun, navrhuje ministerstvo zemědělství v materiálu, který má ČTK k dispozici. Hlavním důvodem navýšení je to, že fond bude od příštího roku přerozdělovat i část národních dotací.
Agrofert

Dotace pro Agrofert: SZIF nezjistil střet zájmů Babiše, senátor Nytra se diví

Státní zemědělský a intervenční fond (SZIF) podle svého ředitele Martina Šebestyána trvá na tom, že v případě dotací pro holding Agrofert nebyl zjištěn střet zájmů jeho původního majitele a premiéra Andreje Babiše (ANO). Šebestyán to dnes řekl novinářům s tím, že o tom informoval senátní komisi pro posouzení unijních auditů EK, které se Agrofertu a Babiše týkají. Proplácení dotací pro Agrofert je nicméně nadále pozastaveno, dodal.
Ministerstvo zemědělství

Audit ohledně Babiše: MZe poslalo odpověď do Bruselu, obsah utajuje

Ministerstvo zemědělství dnes odeslalo odpověď na bruselský audit zemědělských dotací ohledně střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO). Českému rozhlasu Radiožurnálu to řekl ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD). Obsah odpovědi nekomentoval. Odeslání zprávy ČTK potvrdilo tiskové oddělení ministerstva zemědělství.
Andrej Babiš (ANO)

Češi se pravdu nikdy nedozví? Předběžné auditní zprávy k Babišovi jsou důvěrné

Nynější šetření včetně předběžných zjištění v souvislosti s možným střetem zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) je podle Evropské komise (EK) důvěrné a jeho obsah je potřeba chránit až do uzavření záležitosti. Týká se to i chystané odpovědi českých úřadů. V dnešní tiskové zprávě to uvedl Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) s odvoláním na dopis od Generálního ředitelství pro zemědělství a rozvoj venkova Evropské komise (DG AGRI).
Ivan Bartoš

Bič na Agrofert? Fond má zveřejňovat, komu dal dotace. Návrh protlačili Piráti

Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) zřejmě bude povinně zveřejňovat také formou otevřených dat informace o dotacích, které poskytl zemědělským podnikům. Sněmovna tak dnes na návrh Pirátů doplnila poslaneckou novelu o zemědělství, která převádí vyřizování národních dotací českým zemědělcům z ministerstva zemědělství na SZIF. Novelu nyní dostane k projednání Senát.
Agrofert

Stát přestane Agrofertu vyplácet dotace, kauza zasáhla i ministra Tomana

Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) nebude proplácet dotace holdingu Agrofert od února 2017, kdy je premiér Andrej Babiš (ANO) vložil do svěřenských fondů kvůli platnosti novely o střetu zájmů. Od té doby fond proplatil projekty za 63 milionů korun. Stejný způsob zvolí i u podniků rodiny ministra zemědělství Miroslava Tomana (ČSSD), tedy od 2. srpna 2018, přestože se fond neztotožňuje se závěry zprávy. Na tiskové konferenci to dnes řekl ředitel SZIF Martin Šebestyán. Jde podle něj o opatření z důvodu předběžné opatrnosti k auditní zprávě Evropské komise. Babiš ČTK napsal, že předběžný audit neviděl, chová se ale přesně podle toho, jak mu ukládá novela o střetu zájmů, zvaná lex Babiš.
Miroslav Kalousek

Konec dotací pro Agrofert? Opozice jásá, děkuje EU a NATO

Opozice vítá, že Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) nebude proplácet dotace holdingu Agrofert od února 2017, kdy je premiér Andrej Babiš (ANO) vložil do svěřenských fondů kvůli platnosti novely o střetu zájmů. Měl k tomu ale přistoupit dříve. Neoprávněně vydané peníze má podle zástupců KDU-ČSL, ODS, TOP 09, STAN a Pirátů stát vymoct zpět, podle fondu může jít o 63 milionů korun. O zastavení proplácení dotací informoval dnes ředitel SZIF Martin Šebestyán s tím, že jde o opatření z důvodu předběžné opatrnosti k auditní zprávě Evropské komise.
Agrofert

Nenasytný Agrofert? Ze zemědělského fondu dostal 6,52 miliardy dotací

Ze Státního zemědělského intervenční fondu (SZIF) bylo holdingu Agrofert od roku 2012 do letošního dubna vyplaceno zhruba 6,52 miliardy korun. Na dotaz ČTK to dnes uvedla mluvčí fondu Vladimíra Nováková. Zprávu o zemědělských dotacích od unijních auditorů, kteří ve fondu byli mezi 14. a 18. lednem letošní roku, podle ní úřad ještě nemá. Podle zdrojů ČTK by měla dorazit do konce června. Mohla by se týkat nejen střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO), ale podle opozice a některých médií i ministra zemědělství Miroslava Tomana (ČSSD).
Ministerstvo zemědělství

Dotace vyhozené oknem? Česku se nedaří zvyšovat soběstačnost v živočišné produkci

Státu se nedaří zvyšovat soběstačnost v živočišné produkci, přestože šlo v letech 2015 až 2017 na její podporu 21 miliard korun, z toho deset miliard korun z fondů Evropské unie. Vyplývá to z prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Největší nedostatky zjistil u nastavení podmínek národních dotací. Dotace rozděluje a spravuje ministerstvo zemědělství (MZe) a Státní zemědělský a intervenční fond (SZIF). Podle ministerstva byly dotace z programů vypláceny v souladu se stanovenými podmínkami. S penězi se nenakládalo nehospodárně, přesto je připravena změna, aby se vyloučily pochybnosti, uvedl v reakci mluvčí ministerstva Vojtěch Bílý.
Peníze CZK, ilustrační fotografie

Agrofert dotace na nové projekty nedostává, brání se fond. Oznámil termín auditu

Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) potvrdil, že od 2. srpna neproplatil koncernu Agrofert žádný nový projekt z evropského Programu rozvoje venkova (PRV). Ostatním zemědělcům se dotace standardně vyplácejí, sdělila dnes ČTK mluvčí SZIF Vladimíra Nováková a potvrdil mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý. Od srpna však fond stále proplácí Agrofertu dotace na starší projekty nebo na přímé platby. Na investice v PRV šlo koncernu 42,7 milionu korun, celkově 430,6 milionu Kč. Fond se nyní připravuje na auditní misi Evropské unie, která bude kontrolovat projekty z programu od roku 2012 a dále výdaje od loňského roku. Podle mluvčího Agrofertu Karla Hanzelky nemá koncern zatím dopady vyčíslené.
Ministerstvo zemědělství

Posedy za 300 tisíc korun? Ministerstvo neuvěřitelně mrhalo penězi z EU

Praha - Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) se zaměřil na podporu lesnictví v letech 2011 až 2016, a to jak z programů rozvoje venkova financovaných EU, tak i z národního dotačního programu a příspěvků na hospodaření v lesích z národních peněz. NKÚ například prověřoval, jak Ministerstvo zemědělství (MZe), Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) a některé krajské úřady vybíraly a hodnotily žádosti o dotace nebo jak vyhodnocovaly dopady rozdělených peněz. NKÚ celkově prověřil vzorek 230 milionů korun.

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 43 minutami

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

před 1 hodinou

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

před 1 hodinou

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 6 hodinami

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 8 hodinami

USA o útoku na Írán věděly předem. Operaci neschválily

Spojené státy dostaly předem oznámení o izraelském útoku na Írán. Operaci však neschválily, ani se na ní nepodílely, citovala v pátek místní média americké představitele.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy