Štefan Harabin

Štefan Harabin

Kontroverzní soudce Harabin ohlásil vstup do politiky. Chce Slovensko vrátit lidem

Neúspěšný kandidát na slovenského prezidenta a kontroverzní soudce nejvyššího soudu Štefan Harabin dnes ohlásil vstup do politiky. Pět měsíců před plánovanými parlamentními volbami novinářům řekl, že bude volebním lídrem strany Vlast, která nemá zastoupení ve sněmovně. Podle nového zákona slovenští soudci v případě kandidatury ve volbách přijdou o talár.
Vladimír Mečiar

Mečiar zakládá novou stranu. V regionech vytvořené struktury "čekají na pokyn"

Slovenský expremiér Vladimír Mečiar zakládá novou politickou stranu. Podle něj momentálně neexistuje strana, která by uměla říci, že Slovensko je pro ni na prvním místě. Nevyloučil spolupráci s neúspěšným prezidentským kandidátem Štefanem Harabinem. Svůj záměr oznámil předseda vlády z 90. let v dnešním rozhovoru pro list Plus jeden deň.
Andrej Kiska, slovenský prezident

Směr-SD byl byl schopen vládnout s fašisty? Kiska pronesl velmi ostrá slova

Dosluhující slovenský prezident Andrej Kiska v dnešním pořadu Otázky Václava Moravce České televize uvedl, že nejsilnější vládní strana Směr-sociální demokracie je podle něj připravena vládnout s podporou krajně pravicové strany Kotleba-Lidová strana Naše Slovensko Mariana Kotleby. Kiska, který tento týden oznámil vznik vlastní politické strany, dodal, že proti fašistům se musí všichni spojit.
Bratislava

Prezidentská kampaň na Slovensku byla nejdražší v historii. Kolik utratila Čaputová?

Slovensko před březnovými prezidentskými volbami zažilo podle nevládní organizace Transparency International Slovensko (TIS) nejdražší předvolební kampaň kandidátů na funkci hlavy státu. TIS v analýze odhadla, že celkové náklady se vyšplhají až k hranici 3,5 milionu eur (87,5 milionu korun). Při předchozí volbě hlavy státu před pěti lety náklady na kampaň mohly podle TIS dosáhnout částky do tří milionů eur (77,1 milionu korun).
Zuzana Čaputová

Vítězství Čaputové je výsledkem volání po slušnosti. Fico jí nedá nic zadarmo, soudí český tisk

Vítězství právničky Zuzany Čaputové ve slovenských prezidentských volbách vnímají komentátoři českých deníků jako výsledek volání veřejnosti po slušnosti a spravedlnosti po loňské vraždě novináře Jana Kuciaka. Pro novou slovenskou prezidentku bude podle nich ale těžké naplnit velká očekávání, když klíčové kompetence má vláda a parlament, v němž má dál převahu strana Smer-sociální demokracie expremiéra Roberta Fica. Listy si všímají i toho, že většina voličů antisystémových a extrémních stran nepřišla hlasovat, a srovnávají situaci v sousední zemi s českou zkušeností s prezidentskou volbou.
Štefan Harabin

Neúspěšný kandidát na prezidenta Harabin podal ústavní stížnost na volby

Neúspěšný kandidát na slovenského prezidenta, soudce nejvyššího soudu Štefan Harabin, se rozhodl podat ústavní stížnost na dosavadní volby hlavy státu, neboť podle něj neproběhly zákonným způsobem. Harabin to dnes bez bližších podrobností napsal na sociální síti. O jeho stížnosti zatím ústavní soud nebude moci rozhodovat, protože jeho činnost je po skončení funkčního období většiny soudců paralyzována.
Zuzana Čaputová

Z outsidera je vítěz. Slováci touží po změně, komentuje tisk prezidentské volby

Výsledky sobotního prvního kola slovenských prezidentských voleb ukázaly, že lidé touží po změně. Část voličů si pod tím představuje konec současné vládní moci, další si přejí změnu systému, napsal slovenský tisk v reakci na přesvědčivé vítězství právničky Zuzany Čaputové, která do rozhodujícího kola přímé volby postoupila s místopředsedou Evropské komise Marošem Šefčovičem. Listy si všímají také volebního zisku dvou protievropských kandidátů Štefana Harabina a Mariana Kotleby, kteří dohromady získali čtvrtinu hlasů.
Zuzana Čaputová

Dočká se Slovensko prezidentky? Sázkaři favorizují Čaputovou, ostatní paběrkují

Velkou favoritkou slovenských prezidentských voleb je podle bookmakerů advokátka Zuzana Čaputová. Kurzy na její celkové vítězství se v sázkových kancelářích v Česku pohybují od 1,15:1 do 1,26:1. Věří jí také většina sázkařů. Reálné šance na zvolení mají podle bookmakerů také eurokomisař Maroš Šefčovič (6:1 - 6,75:1) a soudce Štefan Harabin (6,5:1 - 7,75:1). Ostatní kandidáti mají kurzy vyšší než 100:1. Vyplývá to z odpovědí zástupců sázkových kanceláří, které dnes ČTK oslovila. První kolo voleb se koná v sobotu, případné druhé o dva týdny později.

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 9 minutami

Aktualizováno před 36 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Krycí jméno ukrajinského vojáka „Niemachny“.

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ministerstvo zdravotnictví, ilustrační fotografie.

Svrčinová na vlastní žádost končí jako hlavní hygienička

Vláda ve středu odvolala hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou na její vlastní žádost, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Do jmenování jejího nástupce bude kompetence hlavního hygienika v plném rozsahu vykonávat její zástupce a ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení má být vypsáno v nejbližších dnech.

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

Důchody, ilustrační fotografie.

Valorizace důchodů v lednu 2025: První odhady už naznačují, jak penze porostou

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Počasí: Česko čekají ještě dvě mrazivé noci, upozornili meteorologové

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy