Jiří Štěpán (hejtman)

Červíček, Martin

Martin Červíček byl zvolen hejtmanem Královéhradeckého kraje, prozradil priority

Novým hejtmanem Královéhradeckého kraje dnes na ustavujícím zasedání zastupitelé zvolili lídra koalice ODS, STAN a Východočeši Martina Červíčka (ODS). Senátor, bývalý policejní ředitel a dosavadní první náměstek hejtmana pro dopravu a silniční hospodářství v čele hejtmanství nahradil Jiřího Štěpána z ČSSD, která po říjnových volbách skončila v opozici.
Tomáš Petříček

Petříček žádal Polsko o otevření přechodů, Poláci chtějí tranzit

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) informoval polského kolegu Jacka Czaputowicze, že Česko je připraveno se zeměmi s podobnou epidemiologickou situací plně otevřít hranice v první polovině června. Zároveň jej požádal, aby Polsko zvážilo otevření dalších hraničních přechodů hlavně v Libereckém a Královéhradeckém kraji. Polský ministr naopak požadoval, aby Česko připustilo tranzitní pohyb polských pracovníků přes české území do dalších zemí. Petříček to projedná na vládě.
Volby do zastupitelstev krajů

Krajské volby se blíží: Většina hejtmanů chce své funkce obhajovat

Politické strany a hnutí začínají připravovat kandidátní listiny pro krajské volby, které budou příští rok na podzim. Některé strany už v několika krajích lídry znají, většina politických subjektů o nich ale dosud nerozhodla. Z hejtmanů budou funkci obhajovat například Martin Netolický, který stojí v čele Pardubického kraje, či dlouholetý hejtman Vysočiny za ČSSD Jiří Běhounek. Další, například Jiří Čunek (KDU-ČSL) ve Zlínském kraji, Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) ve Středočeském kraji či Ivo Vondrák (ANO) v Moravskoslezském kraji chtějí ve vedení pokračovat, o kandidátkách ale rozhodnuto ještě není.
Miloš Zeman, prezident ČR

Část politiků oslaví 28. říjen v krajích, rektoři na cestách

Politici a představitelé krajů plánují účast na oslavách založení Československa 28. října. Část z nich dá přednost akcím pořádaným v regionech před Prahou, kde připomínka výročí tradičně vrcholí předáváním státních vyznamenání na Pražském hradě.
Česká republika

Který region ČR je nejlepší pro život? Autoři ankety vyhlásili nové výsledky

Nejlepším místem pro život se letos stal Královéhradecký kraj před Jihočeským a Zlínským krajem. Naopak nejhůř dopadl Ústecký kraj. Vyplývá to ze srovnávacího výzkumu projektu Místo pro život, jehož výsledky dnes zveřejnili autoři. Výzkum mezi 1250 obyvateli všech regionů a porovnáním dat z nezávislých zdrojů provedla agentura Datank. Královéhradecký dopadl nejlépe ze všech krajů v ČR i loni, v roce 2018 zvítězil před Zlínským krajem a Prahou.
Zoo Bratislava, Vlk evropský

Vlci útočí. Hradecký kraj chce kvůli škodám změnu zákona

Královéhradecký kraj chce změnu zákona, podle nějž se vyplácejí náhrady za škody způsobené zvláště chráněnými živočichy, například vlky. Hejtmanství vidí jako nedostatek to, že stát nehradí škody také majitelům spárkaté zvěře. Novinářům to dnes sdělili zástupci kraje. Ministerstvo životního prostředí na dotaz ČTK uvedlo, že si problém uvědomuje a na jeho odstranění pracuje.
Dálnice D11

Malér s dálnicí D11. Stavba důležitého úseku zastavena, firmy odstoupily od smlouvy

Sdružení stavebních firem v čele se společností Eurovia CS podmínečně odstoupilo od smlouvy s Ředitelstvím silnic a dálnic ČR (ŘSD) na výstavbu dálnice D11 z Hradce Králové do Smiřic. Společnosti Eurovia, Metrostav a Swietelsky si stěžují, že jim ŘSD řádně nepředalo staveniště. Sdružení chce za stavbu také víc peněz. ŘSD se brání tím, že firmy odmítly staveniště formálně převzít a snaží se ho dostat pod tlak. Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) chce s firmou jednat.
Martin Půta

Limuzínová aféra Jermanové: Jak ostatní hejtmani využívají služební auta?

Praha - Středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) čelí podezření, že své druhé služební auto bez řidiče nechávala k soukromým cestám svému manželovi. V některých krajích mohou hejtmani přenechat řízení služebního automobilu příbuznému, podmínkou však je, že je hejtman ve vozidle. V jiných krajích je však řízení služebního vozu jinou osobou zakázáno.
Miloš Zeman, prezident ČR

Zeman opět začne jezdit po krajích. Budou hejtmani ochotni platit?

Praha - Prezident Miloš Zeman opět začně vyjíždět do krajů. V prvním volebním období navštívil každý z krajů, s výjimkou Prahy, čtyřikrát až pětkrát. Ke konci období se vedl spor o hrazení nákladů cest i o to, zda by měl krajské cesty vykazovat jako volební kampaň. Hrad to vždy odmítal.
Miloš Zeman, prezident České repubilky

Z inaugurace je ostuda. Zemanovi dali košem v Hradci Králové, přidali se rektoři

Hradec Králové/Brno - Na čtvrteční inauguraci prezidenta Miloše Zemana na Hrad nedorazí hradecký hejtman Jiří Štěpán (ČSSD), primátor Hradec Králové Zdeněk Fink (Hradecký demokratický klub) ani rektor Univerzity Hradec Králové Kamil Kuča. Nově jmenovaným rektorům Mendelovy univerzity a Janáčkovy akademie múzických umění v Brně Danuši Nerudové a Petru Oslzlému se nelíbí, že předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) nezaslal pozvánku na inauguraci Zemana rektorovi Masarykovy univerzity Mikuláši Bekovi.

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 1 hodinou

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

WHO je znepokojena šířením ptačí chřipky. Případy nákazy se potvrdily i u lidí

Světová zdravotnická organizace (WHO) je znepokojena šířením ptačí chřipky (H5N1) na nové živočišné druhy a lidi. Podtyp H5N1 vedl v posledních čtyřech letech k úmrtí desítek milionů kusů drůbeže, přičemž nakaženo bylo i volně žijící ptactvo a suchozemští či mořští savci. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy