Stephen King (velvyslanec)

USA

Bitva s koronavirem: Česku pomůže sedm amerických zdravotníků

České republice pomůže zvládat koronavirovou krizi sedm vojenských zdravotníků ze Spojených států. Českým lékařům budou radit a budou s nimi konzultovat osvědčené postupy. Budou také vybaveni na virtuální spolupráci s americkými středisky, která se zabývají infekčními onemocněními. V tiskové zprávě to ČTK sdělila americká ambasáda v Praze.
Vladimír Dlouhý, prezident Hospodářské komory

Americko-české obchodní fórum se odkládá, kvůli koronaviru Covid-19

Americko-české obchodní fórum, které se mělo konat ve čtvrtek na Pražském hradě, se odkládá. Americké velvyslanectví v Praze dnes v tiskovém prohlášení uvedlo, že po konzultacích s českými úřady s odkladem konání fóra souhlasilo. Nový termín se bude hledat. Na fóru měl vystoupit mimo jiné prezident Miloš Zeman.
Miloš Zeman

Zeman chce promluvit na česko-americkém obchodním fóru

Prezident Miloš Zeman promluví na chystaném česko-americkém obchodním fóru. O akci, která má být zaměřena na české malé a střední firmy, jednal dnes s velvyslancem USA Stephenem Kingem. O jednání informoval na twitteru mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. ČTK sdělil, že akce se uskuteční v březnu na Pražském hradě. Zeman s Kingem podle Ovčáčka dnes probrali také růst výdajů na obranu, jak se k němu Česko zavázalo v rámci spojenectví v Severoatlantické alianci, a situaci na Blízkém východě a v Afghánistánu.
Ilustrační foto

Poslanci dostali varování z amerického velvyslanectví. Jde o digitální daň

Americký velvyslanec v Česku Stephen King zaslal členům rozpočtového výboru české Poslanecké sněmovny dopis, ve kterém označil zvažovanou digitální daň za diskriminační. Podle serveru iHNED.cz, který dnes o dokumentu informoval, King poslance varoval i před možným zavedením odvetných opatření ze strany USA.
Steve King

USA zatopí Česku? Roztržka kvůli digitální dani eskaluje

Vláda Spojených států podle mluvčího ambasády v Praze Eda Findlayho jasně formulovala svou pozici na téma digitální daně. Findlay v dnešním vyjádření pro ČTK odkázal na prosincový komentář velvyslance Stephena Kinga v Lidových novinách, ve kterém diplomat zmínil, že důsledkem zavedení digitální daně v ČR by mohla být nějaká forma přiměřeného protiopatření vlády USA. Připomněl i vyjádření ministra financí Stevena Mnuchina z ekonomického fóra v Davosu. Médiím řekl, že země, které zavedou obdobnou daň, by mohly čelit celním opatřením prezidenta Donalda Trumpa.
Andrej Babiš, premiér ČR a předseda hnutí ANO

Zasedala Bezpečnostní rada státu. Řešil se konflikt USA s Íránem

Kvůli situaci kolem konfliktu Íránu a Spojených států se dnes dopoledne ve Strakově akademii sešla Bezpečnostní rada státu. ČTK o tom informoval mluvčí kabinetu Vladimír Vořechovský. Na úřad vlády po poledni na schůzku s premiérem Andrejem Babišem (ANO) dorazila také irácká velvyslankyně Sundus Umar Alí Albajrakdárová.
USA

Čeští umělci nesmí hrát v Číně, jejich koncert uspořádá ambasáda USA

Americké velvyslanectví v Praze příští týden uspořádá koncert orchestru PKF - Prague Philharmonia. Konat se bude v době, kdy Čína kvůli neshodám s vedením Prahy zamítla domluvená turné již čtyřem českým hudebním souborům, PKF je jedním z těchto těles. Koncert bude mít podle tiskové zprávy americké ambasády zvláštní symboliku.
Letiště Václava Havla Praha

Z Prahy přímo do Chicaga. American Airlines zavede nový letecký spoj

Letiště Václava Havla v Praze v příštím roce získá další přímou linku do Spojených států. Letecký dopravce American Airlines začne od května 2019 létat z Prahy do Chicaga. Dnes to oznámilo Letiště Praha. V současnosti se z Prahy létá také do New Yorku, Filadelfie a Newarku.
Boeing AH-64 Apache

Jaké vrtulníky armáda koupí? Česko dostalo od USA dvě nabídky

Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) dnes převzal od amerického velvyslance v Praze Stephena Kinga dvě nabídky na dodávku 12 vrtulníků, o něž má česká armáda zájem. Varianty vycházejí na 13,2 miliardy a 14,5 miliardy korun, informovalo ministerstvo obrany v tiskové zprávě. Komise složená ze zástupců ministerstva a armády rozhodne, kterou nabídku upřednostní. Metnar dříve řekl, že očekává podpis smlouvy do konce roku.
Steve King

Hrozby pro NATO? Americký velvyslanec v Praze zkritizoval Rusko, ODS se přidala

Hlavní hrozby pro Severoatlantickou alianci jsou nyní režim ruského prezidenta Vladimira Putina, Čína a hybridní útoky. Na sněmovním semináři ke 20 letům členství Česka v NATO to dnes řekl americký velvyslanec v ČR Stephen King. Zároveň apeloval na Česko, aby splnilo svůj závazek vůči NATO vydávat na obranu alespoň dvě procenta HDP. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) uvedl, že splnění závazku do roku 2024 považuje za věrohodné.
Miloš Zeman, prezident ČR

Zeman přiznal: Schůzka s Trumpem je nepravděpodobná, prý jsem ruský agent

Český prezident Miloš Zeman s odvoláním na velvyslance USA v ČR Stephena Kinga uvedl, že schůzka s jeho americkým protějškem Donaldem Trumpem je nepravděpodobná. Zdůvodnil to tím, že je stejně jako Trump označován za ruského agenta a že některé jeho postoje nejsou v souladu se současnou americkou politikou. Uvedl to dnes v pořadu Prezidentský Pressklub rozhlasové stanice Frekvence 1.

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy