Strana sparvedlnosti a rozvoje (AKP Turecko)

Recep Tayyip Erdoğan

Turecko je odhodlané zničit "teroristický koridor" v Sýrii, hrozí Erdogan

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes prohlásil, že Turecko je odhodláno zničit "teroristický koridor" v Sýrii bez ohledu na to, jak dopadnou rozhovory se Spojenými státy o vytvoření bezpečnostní zóny na severu země. Informovala o tom agentura Reuters. USA a Turecko jednají o vzniku bezpečnostní zóny na syrské straně turecko-syrské hranice. Vytvoření zóny má vyřešit problém syrských Kurdů, jejichž spojencem jsou USA, ale jež Ankara řadí k teroristům.
Ekrem Imamoglu

Istanbul čekají krušné časy? Erdogan může opozičnímu starostovi zavařit

Nový starosta Istanbulu Ekrem Imamoglu z opoziční Lidové republikánské strany (CHP) se neobejde bez podpory starostů jednotlivých městských částí. Z 39 čtvrtí největšího tureckého města jich vládní Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP) prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana kontroluje 25, napsala dnes agentura AP.
Turecko, ilustrační foto

Napětí v Istanbulu graduje: Prokuratura vyšetřuje volby, které Erdogan prohrál

Turecká prokuratura dnes zahájila vyšetřování více než 30 případů údajných pochybení při místních volbách v Istanbulu, v nichž koncem března zvítězila opozice. Informovala o tom turecká státní agentura Anadolu. Vyšetřování začalo poté, co výsledek voleb v největším tureckém městě napadla vládnoucí Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP).
Recep Tayyip Erdoğan

Erdogan v problémech, soud mu nechce povolit změnu ve výsledcích voleb

Ve sporu o výsledek místních voleb v Istanbulu dnes turecká ústřední volební komise YSK v klíčovém bodě rozhodla ve prospěch opozice. Nepřiklonila se k argumentu vládnoucí Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP), podle nějž část voličů neměla oprávnění hlasovat. O tom, zda volby označí za neplatné, ale dosud komise nerozhodla, informovala turecká vládní tisková agentura Anadolu.
Turecká policie

V Turecku létaly pěsti. Příznivci vládní strany surově napadli šéfa opozice

Příznivci turecké vládní strany v neděli v Ankaře napadli šéfa největší opoziční strany Kemala Kiliçdaroglua. Ten se spolu s novým starostou a kolegou ze své strany Mansurem Yavaşem účastnil pohřbu tureckého vojáka zabitého při střetech s kurdskými separatisty. Z páteční smrti celkem čtyř vojáků obvinily některé provládní deníky právě Kiliçdarogluovu Lidovou republikánskou stranu (CHP), jejíž kandidáti vyhráli v nedávných místních volbách v Ankaře a v Istanbulu.
Recep Tayyip Erdoğan

V Istanbulu roste napětí. Volební komise podruhé nařídila přepočet hlasů

Turecká volební komise dnes v jednom z istanbulských okrsků nařídila druhý přepočet hlasů z komunálních voleb konaných před více než dvěma týdny, které v největším tureckém městě těsně vyhrála opoziční strana. Učinila tak na základě nové žádosti vládnoucí Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, která dosud Istanbul kontrolovala, informovala agentura Reuters. AKP již dříve navrhla zrušení volebních výsledků v celém městě.
Recep Tayyip Erdoğan

Bitva o Istanbul: Erdoganova strana chce přepočítat všechny hlasy z voleb

Turecká vládní Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP) požádá ústřední volební komisi o přepočítání všech hlasů odevzdaných při nedávných volbách ve všech okrscích v Istanbulu. Novinářům to dnes podle agentury Reuters řekl člen vedení AKP. Kandidát vládní strany totiž podle neoficiálních výsledků minulou neděli jen těsně prohrál s kandidátem opozice ve volbách starosty Istanbulu, kde vedení radnice AKP či její předchůdkyně ovládala 25 let.
Recep Tayyip Erdoğan

Začátek konce Erdogana? V Turecku to vře, volby změnily politickou mapu země

Mluvčí tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana dnes odmítl komentáře v některých médiích, které hovoří o nedělních místních volbách jako o začátku konce Erdoganovy éry. Ve volbách sice zvítězila vládní Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP), ale vedení tří největších měst země ovládla opozice. Dvě z nich přitom vedla AKP či její předchůdkyně předchozí čtvrtstoletí. AKP už nicméně podala stížnost na výsledky v Istanbulu a Ankaře, kde je podle ní mnoho neplatných hlasů.
Turecko, ilustrační foto

Rána pro Erdogana: Ve volbách ztratil tři největší turecká města, hodlá se bránit

Turecká vládní strana prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana vyhrála nedělní místní volby a se svým spojencem nacionalistickou Stranou národní akce (MHP) ovládla přes polovinu radnic v zemi. Vládní strana však utrpěla porážku v metropoli Ankaře, třetím největším tureckém městě Izmiru a zřejmě i v Istanbulu. Ústřední volební komise po sečtení téměř všech procent hlasů oznámila, že v Istanbulu vede kandidát opozice. AKP už předtím uvedla, že na výsledky voleb v Istanbulu i Ankaře podá stížnost. Tato dvě města vládní strana či její předchůdkyně ovládala čtvrtstoletí.
Recep Tayyip Erdoğan

Erdogan utržil ve volbách těžké porážky. Svádí se bitva hlavně o Istanbul

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v noci na dnešek varoval, že jeho strana napadne výsledky nedělních místních voleb všude, kde to bude potřeba. Informovala o tom agentura Reuters. Erdogan připustil možnou prohru v boji o post istanbulského starosty, ale zdůraznil, že v největším tureckém městě jeho Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP) získala mnoho jednotlivých obecních úřadů.
Recep Tayyip Erdogan, turecký prezident

Turecko na cestě k diktatuře? Volby mohou skončit násilím, ozývají se varovné hlasy

Ankara - Dnešní prezidentské a parlamentní volby v Turecku jsou jedny z nejdůležitějších v moderním tureckém období. Sázky jsou totiž vysoké. Turecký prezident prezident Recep Tayyip Erdogan, stálice turecké politické scény od roku 2002, může na základě jejich výsledku získat takřka absolutní moc a posunout Turecku směrem k v podstatě ničím nekontrolovatelného prezidentského systému. Opozice varuje před tím, že už nyní se Erdogan chová diktátorsky. Ve vzduchu dokonce visí obavy z použití násilí.

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy