Súdánská armáda

Súdán, ilustrační fotografie (Photo by Abdulaziz Mohammed)

V Súdánu se našel masový hrob, uvedla OSN. Mezi desítkami obětí jsou i děti

Hrůzný nález v Súdánu, kde od jara svádí boje dvě znepřátelené frakce, ve čtvrtek oznámil Úřad vysokého komisaře OSN. U města Džunajná na západě země byl objeven masový hrob, ve kterém se nachází nejméně 87 těl. Komisař Volker Türk odsoudil zabíjení civilistů. Požaduje důkladné vyšetření událostí a konec násilností. 
Súdán

Armáda a opozice v Súdánu podepsaly dohodu, problém dělá krutý generál Dagal

Súdánská vojenská rada a koalice opozice a protestních skupin dnes po celonočním vyjednávání podepsaly takzvané politické prohlášení, podle kterého se budou obě strany v zemi podílet na vládě v přechodném období před volbami. Finální mocenské uspořádání ale stanoví až takzvané ústavní prohlášení, které mají obě strany podepsat v pátek. Podle médií ale mezi oběma stranami ještě ohledně konečného znění tohoto dokumentu přetrvává řada sporů.
Ilustrační foto

V Súdánu potlačen pokus o puč, zatčeno 16 představitelů armády

V Súdánu byl potlačen pokus o vojenský převrat, uvedla ve čtvrtek večer v místní televizi vojenská rada, která zemi přechodně řídí od dubnového svržení dlouholetého autokratického vůdce Umara Bašíra. Podle agentury AP bylo zatčeno nejméně 16 představitelů armády včetně údajného organizátora puče. Zatím nejsou známy žádné další podrobnosti, ani identita či hodnosti zatčených.
Ilustrační foto

Súdánci se bouří proti juntě. Po masivní demonstraci zůstalo deset mrtvých

Počet mrtvých po nedělní masivní demonstraci v súdánské metropoli Chartúmu se zvýšil na deset. S odvoláním na jednoho z předních aktivistů to dnes uvedla agentura AP. Tři těla byla nalezena vedle školy v Omdurmanu, západně od hlavního města. Oběti byly zastřeleny. Na místě se dnes podle agentury Reuters shromáždily stovky lidí, demonstraci však ukončila policie.
Súdán, ilustrační foto

Po pondělním masakru v Súdánu dál roste napětí. Junta zrušila všechny dohody s opozicí

Súdánská vojenská junta chce do devíti měsíců vypsat předčasné volby a ruší veškeré dosud platné dohody s civilní opozicí. V reakci na pondělní násilné potlačení demonstrace, které podle nové bilance stálo život nejméně 35 lidí, to dnes v televizi oznámil zástupce prozatímní vojenské vlády Abdal Fattáh Burhán. Opozice s tím ale nesouhlasí a chce pokračovat v protestech.
Ilustrační foto

Jatka v Chartúmu: Súdánská armáda brutálně rozehnala protest, lidé stavěli barikády

Súdánské bezpečnostní složky v metropoli Chartúmu rozehnaly pokojný protest proti vládě vojenské junty, z místa přitom byla slyšet střelba z těžkých zbraní. Armáda má nyní pod kontrolou téměř celé prostranství, na němž se protest konal. S odvoláním na svědky o tom informovaly arabské televizní stanice a agentura Reuters, podle níž teď tisíce Súdánců stavějí v ulicích barikády. Vůdci protestu uvedli, že při razii, která začala v noci na dnešek, bylo 13 lidí zabito a nejméně 200 dalších utrpělo zranění. Opozice v reakci na krvavý zásah přerušila s armádou politický dialog.
Súdánská armáda

Súdánská armáda chce vůdčí roli islámského práva šaría

Armádní představitelé vládnoucí nyní Súdánu obecně souhlasí se strukturou přechodné vlády tak, jak ji navrhují vůdci protestů, ale chtějí, aby se zákony odvíjely od islámského práva šaría. Oznámili to v úterý podle agentury Reuters představitelé přechodné vojenské rady.

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Jaderné zbraně se přesunou na orbitu? Rusko vetovalo rezoluci o zastavení zbrojení ve vesmíru

Rusko ve středu vetovalo návrh rezoluce OSN předložené Spojenými státy a Japonskem, která vyzývá všechny státy světa, aby zabránily závodům v jaderném zbrojení ve vesmíru.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy