svatí

Papež František

Papež po více než dvou letech prohlásil nové svaté

Po více než dvou letech pauzy dnes papež František prohlásil na Svatopetrském náměstí nové svaté z Itálie, Francie, Indie, Nizozemska či Uruguaye. Slavnostní mše ve Vatikánu se zúčastnily tisíce věřících a řada významných politiků, uvedla agentura Reuters. Papež během obřadu zůstal sedět, ale na rozdíl od některých předchozích veřejných akcí, na které zdravotním potížím přijel na invalidním vozíku, se pohyboval pěšky.
Socha sv. Rocha z roku 1751 před kostelem Panny Marie Vítězné na Bílé hoře.

Svatý Rochus přežil mor díky toulavému psovi

Jedním z nejznámějších patronů proti moru je svatý Rochus. Sám nebezpečnou chorobu přežil, a to díky toulavému psovi, který mu nosil chléb. Socha tohoto světce v doprovodu věrného psa se proto nachází na celé řadě morových sloupů v našich zemích. Část jeho ostatků byla umístěna do chrámu sv. Víta v Praze.
Ilustrační fotografie

Svatí a nemoci. Kdo má ochraňovat proti moru, tuberkulóze nebo proti rakovině prsu?

Důležitou roli v životě našich předků měli světci. Lidé projevovali úctu třeba patronům svých řemesel nebo měst. Také věřili, že je svatí dokáží ochránit v těžkých životních situacích a před chorobami a zdravotními problémy. Kdo ze svatých je patronem proti moru, kdo proti tuberkulóze, rakovině prsu nebo třeba bolestem zad?

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 20 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Aktualizováno před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Nejde o špatná jablka, ale prohnilý strom Hamásu. Izrael se bouří proti zprávě o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy