Švédští demokraté

Stefan Löfven

Povolební pat ve Švédsku prolomen? Premiér Löfven má šanci získat další mandát

Šéf švédských sociálních demokratů Stefan Löfven by mohl získat další mandát ministerského předsedy. Opoziční Strana středu a Liberálové se údajně dohodly se Švédskou sociálnědemokratickou dělnickou stranou, že umožní Löfvenovi pokračovat v premiérské funkci druhé volební období. Informoval o tom dnes švédský deník Aftonbladet s odvoláním na nejmenované zdroje. Taková dohoda by ukončila patovou situaci, v níž se Švédsko ocitlo po zářijových parlamentních volbách, které skončily vyrovnaným výsledkem.
Vlajka Švédska

Další pokus o vládu ve Švédsku vybuchl. Parlament blokuje protiimigrační stranu

Švédští zákonodárci dnes odmítli návrh, aby se premiérem země stal předseda středopravé Umírněné koaliční strany Ulf Kristersson. Kristerssonův plán menšinové vlády, kterou by tvořila jeho Umírněná koaliční strana a Křesťanskodemokratická strana, byl zamítnut poměrem 195 hlasů ku 154, napsal deník The Local. Švédsko tak od parlamentních voleb z 9. září, které skončily patem, stále nemá vládu.
Švédsko

Švédský premiér padl. Důvěru parlamentu nezískal, nástupce nejasný

Stockholm - Švédský premiér Stefan Löfven dnes nezískal důvěru nového parlamentu, který vzešel z voleb 9. září. V nich středolevý blok vedený Löfvenem zvítězil rozdílem jediného mandátu nad středopravou aliancí a Löfvenova sociální demokracie dosáhla nejhoršího výsledku za desítky let. Posílila naopak nacionalistická protiimigrační strana Švédští demokraté, která si připsala 17,5 procenta hlasů. Vzhledem k těsnému výsledku parlamentních voleb není jasné, kdo Löfvena v křesle předsedy vlády po čtyřech letech vystřídá.
Švédsko

Švédsko je v povolebním patu, protiimigrační nacionalisté ovládli jih země

Stockholm - Ve Švédsku jsou již po nedělních parlamentních volbách sečteny hlasy ze všech volebních okrsků, stále se ale čeká na sečtení zhruba 200.000 korespondenčních hlasů a hlasů Švédů žijících v cizině. Jejich výsledky budou zveřejněny ve středu. Vládnoucí středolevý blok zatím získává 144 křesel v 349členném Riksdagu (švédském parlamentu), zatímco středopravá aliance 142 mandátů. Ani jeden z bloků tak nemá šanci obsadit většinu křesel. Protiimigrační strana Švédští demokraté, která si od minulých voleb výrazně polepšila, by měla v parlamentu dostat 63 míst.
Marine Le Pen

Odpor k Merkelové roste, špatná noc pro EU. Krajní pravice je po švédských volbách na koni

Paříž/Řím/Stockholm - Představitelé krajně pravicových stran v Evropě přivítali posílení pozice protiimigrační a euroskeptické strany Švédští demokraté v nedělních parlamentních volbách ve Švédsku. Zástupci tradičních evropských politických uskupení zatím na výsledky hlasování ve Švédsku nereagovali a pravděpodobně čekají na oficiální konečné výsledky. Ty budou zveřejněny nejdříve ve středu.
Stockholm

Unikli katastrofě, nebezpečný trend v Evropě. Média zostra komentují švédské volby

Stockholm/Paříž/Londýn - Vládnoucí sociální demokraté v nedělních volbách ve Švédsku "unikli katastrofální porážce", vzhledem k nerozhodnému výsledku mezi středolevým a středopravým politickým blokem se ale sestavování budoucí švédské vlády bude rovnat pokerové partii. Protiimigrační strana Švédští demokraté, která těží z nespokojenosti části švédské společnosti s imigrační politikou dosavadní vlády, sice získala rekordních 17,6 procenta hlasů, nedostála ale očekáváním z předvolebních průzkumů. V reakci na nedělní parlamentní volby ve Švédsku to dnes píše evropský tisk.
Jimmy Åkesson (nacionalistická protiimigrační strana Švédští demokraté)

Švédské volby dopadly nerozhodně. Posílili protiuprchličtí nacionalisté, už chtějí hlavu premiéra

Stockholm - Po sečtení téměř všech hlasů odevzdaných v nedělních švédských parlamentních volbách těsně vede vládnoucí středolevý blok, který získává 40,6 procenta hlasů. Opoziční středopravou alianci podpořilo 40,3 procenta voličů. Posílila nacionalistická protiimigrační strana Švédští demokraté, která si připsala 17,6 procenta hlasů. Vyplývá to z předběžných oficiálních výsledků.
Švédsko

Volby ve Švédsku zřejmě skončily patem, posílila protiuprchlická strana

Stockholm - Odhady výsledků dnešních parlamentních voleb ve Švédsku ukazují na těsný souboj mezi středolevým blokem a středopravou aliancí, které mají zhruba po 40 procentech hlasů. Posílila však nacionalistická protiimigrační strana Švédští demokraté, které zatím odhady připisují zhruba 16 až 19 procent ve srovnání s necelými 13 procenty v předchozích volbách.
Vlajka Švédska

Vypuklo volební drama ve Švédsku. Budou nacionalisté triumfovat?

Stockholm - Úderem 8:00 SELČ začaly ve Švédku parlamentní volby, které kvůli vzestupu nacionalistické strany Švédští demokraté (SD) vzbuzují po celém světě mnohem větší pozornost než je tomu u voleb v devítimilionové skandinávské zemi obvyklé. V předvolební kampani totiž oproti dřívějšku hrálo důležitou roli téma migrace a právě to by mohlo způsobit, že antiimigrační strana zaznamená velký volební úspěch, zatímco tradiční strany ztratí.
Ilustrační foto

Uprchlíci zničili liberální Švédsko? Jde do tuhého, nad EU visí hrozba swexitu

Stockholm - Časy, kdy bylo Švédsko poklidnou a mírumilovnou zemí, se zdají být ty tam. S migrační vlnou se v zemi zvýšilo napětí, roste zločinnost. Ze situace nejvíc těží Švédští demokraté (SD), strana s neonacistickými kořeny, která se silně vymezuje proti migraci a prosazuje i takzvaný swexit, tedy vystoupení Švédska z EU. V nedělních parlamentních volbách by mohla získat až 20 procent hlasů a stát se druhou až třetí nejsilnější stranou.
Vlajka Švédska

Švédsku hrozí apokalypsa? Nacionalisté sílí, varuje prestižní deník

NÁZOR - Švédské parlamentní volby zřejmě přinesou téměř stejně nejasný a emotivně vypjatý výsledek jako referendum o brexitu ve Spojeném království, očekává editorial server The Guardian. Prestižní deník poukazuje, že tradiční bloky na levici a pravici, které zápasily o moc téměř celé století, jsou vytlačovány do ústraní populistickými a protiimigračními Švédskými demokraty, přičemž se zdá se jisté, že tato strana bude v parlamentu pomyslným jazýčkem na vahách, stejně jako nyní.

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy