SŽDC

Karel Havlíček

Havlíček chce na dopravu pro příští rok 129 miliard. Babiš a Schillerová souhlasí

Správa železnic, Ředitelství silnic a dálnic a další dopravní infrastruktura by příští rok ze státního rozpočtu měly získat 129 miliard korun. Po dnešním jednáním na ministerstvu financí s premiérem Andrejem Babišem (ANO) to novinářům řekl ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO). Premiér i ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) podle něj návrh akceptovali.
Vlaky

Stav nádraží v Česku? Čerpání peněz na opravy vázne, zjistil NKÚ

Státní organizace Správa železnic (dříve Správa železniční dopravní cesty, SŽDC) čerpala peníze na opravu nádraží v letech 2017 až 2019 pomaleji, než předpokládala, upozornil Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Důvodem byla podle kontrolorů nepřipravenost projektů i průtahy ve stavebních a zadávacích řízeních.
Andrej Babiš

Babiš navzdory nehodám na železnici hájí Havlíčka. Prý jde správným směrem

Stát posiluje zabezpečení přejezdů, chystá zabezpečovací systém ETCS a další opatření na lokálních tratích, napsal dnes ČTK v reakci na nehody na tuzemských železnicích premiér Andrej Babiš (ANO). Je přesvědčen, že ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO) a generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda jdou správným směrem. Předseda vlády zároveň vyjádřil soustrast rodinám zesnulých při nehodách.
Vlaky

Správa železnic urychlí několik projektů, pozornost se má věnovat přejezdům

Stát chce urychlit investice do železniční sítě, ještě letos by proto měla začít řada staveb plánovaných na příští roky. Chce tak využít navýšeného rozpočtu na dopravní stavby. Novinářům to dnes řekli premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO). Vláda nedávno navýšila rozpočet Správy železnic na 48 miliard Kč.
Vlaky

Správa železnic začala rozmisťovat dezinfekce na nádražích

Správa železnic začala rozmísťovat na všech krajských nádražích a dalších frekventovaných nebo příhraničních stanicích stojany s dezinfekcí kvůli koronaviru. Stojany budou ode dneška například v Praze na hlavním nádraží, na nádraží v Holešovicích, Libni, Smíchově a Vršovicích a dále také v Plzni, Pardubicích, Hradci Králové nebo Ostravě. Uvedla to dnes správy Radka Pistoriusová.
Vlaky

Vozíčkáři uspořádali happening za bezbariérové cestování, České dráhy oponují

Na to, že se vozíčkáři při cestování vlakem potýkají s řadou překážek, dnes upozornil happening na pražském hlavním nádraží. Pořadatelé z neziskové organizace Asistence, která poskytuje sociální služby, apelují na vládu, aby se přihlásila k závazné koncepci odstranění bariér při cestování vlakem. Součástí iniciativy je petice, kterou dosud podepsalo několik tisíc lidí. České dráhy a Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) v reakci poukázaly na vysoká procenta bezbariérových vlaků a nástupišť.
Vlaky

Tragický rok na železnici: Počet mrtvých oproti loňsku vzrostl

Při nehodách na železnici už letos zemřelo víc lidí než za celý loňský rok. Ke konci listopadu zahynulo podle statistik na webu Drážní inspekce 219 lidí, zatímco loni za celý rok 212. Přibylo obětí srážek chodců s vlaky na trati i úmrtí na železničních přejezdech, kterých je dokonce nejvíce od roku 2016.
Praha - hlavní nádraží

Spor kvůli "hlaváku" v Praze: Soud musí znovu řešit žalobu Grandi Stazioni

Obvodní soud pro Prahu 1 bude muset znovu projednat část žaloby společnosti Grandi Stazioni proti Správě železniční dopravní cesty (SŽDC), v níž italská firma žádala náhradu investic do rekonstrukce hlavního nádraží v Praze. Jde o 176 milionů korun. Dnes o tom rozhodl odvolací Městský soud v Praze. Ten zrušil část rozhodnutí soudu prvního stupně, kterým byla žaloba zamítnuta.
Vlaky

Strojvůdci varují před stromy u železničních tratí. Loni jich spadly stovky

Stromy v blízkém okolí železničních tratí přímo ohrožují bezpečnost vlakového provozu. Nebezpečné jsou podle strojvůdců přitom i zdravé stromy. Tvrdí to Federace strojvůdců ČR, která kritizuje snahu senátorů zamezit kácení zachovalých stromů v ochranném pásmu železnic. Správa železnic loni evidovala 612 případů pádů stromů nebo jejich částí na trať, které způsobily 75 mimořádných událostí na trati.
Větrný rukáv

Počasí komplikuje dopravu: Silný vítr zastavil provoz vlaků na Zlatohorsku

Silný vítr dnes v noci v okolí Zlatých Hor na Jesenicku vyvracel stromy, z nichž jeden ráno zastavil provoz vlaků mezi stanicemi Lipová Lázně a Javorník ve Slezsku. Vlaky tam už opět jezdí. Hasiči v okolí Zlatých Hor od pátečního večera kvůli větru zatím evidují 13 výjezdů. ČTK to dnes řekla mluvčí hasičů Lucie Balážová.
Energetika

ČEZ definitivně prohrál soud. Musí SŽDC vrátit miliardu za elektřinu

Energetická společnost ČEZ Prodej musí Správě železniční dopravní cesty (SŽDC) vrátit více než 1,1 miliardy korun, které zadržuje za neodebranou trakční elektřinu. Pravomocně o tom rozhodl ve středu Městský soud v Praze. ČEZ Prodej také zaplatí téměř 200 milionů Kč za úroky a náklady na právníky.
Soud, ilustrační fotografie

Zmanipulované zakázky SŽDC? Žalobce poslal k soudu šest lidí a firmu

Státní zastupitelství podalo obžalobu na šest lidí a jednu firmu za zmanipulování dvou tendrů Správy železniční dopravní cesty (SŽDC). Uvedla to dnes Česká televize (ČT). Žalobce podle ČT viní skupinu mimo jiné z poškození finančních zájmů EU, z podplácení nebo z porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže.

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 22 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 8 hodinami

Teplé počasí dlouho nevydrží. Po Velikonocích se ochladí

Teploty přesahující hranici 20 stupňů dlouho nevydrží. Hned po Velikonocích se podle ČHMÚ.cz ochladí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy