technologie

Čínská vlajka, ilustrační fotografie

Čína potlačuje demokracii a centralizuje moc. Profesor naznačil, jak budou reagovat Spojené státy

NÁZOR - Napříč politickým spektrem ve Spojených státech se šíří znepokojení ze současného čínského režimu, konstatuje profesor E. J. Doinne v komentáři pro server Washington Post. Sociolog a politolog z Georgetown University poukazuje, že čínský prezident Si Ťin-pching centralizoval moc, potlačil demokratické svobody v Hongkongu a dává najevo ochotu mnohem agresivněji se postavit americké ekonomické prosperitě a americkému vlivu ve světě.
Centrální rezervační systém k očkování proti koronaviru.

Rezervační systém očima odborníků: Nebyl odladěný, chce zbytečně moc dat

Rezervační systém na očkování proti koronaviru, který stát dnes spustil, není podle IT odborníků řádně otestovaný a "odladěný". Využil se systém třetí strany, který není primárně pro tento účel. Je zdlouhavý a požaduje po občanech mnoho zbytečných údajů, které už navíc má. Vyplývá to z odpovědí expertů na dotazy ČTK.
Ropná rafinerie

Jak zastavit klimatickou změnu? Ekonom doporučuje málo zmiňovanou cestu

NÁZOR - EU ve svých strategických dokumentech označuje Čínu souběžně za "konkurenta", "systémového soupeře" i "partnera ke spolupráci", poukazuje Daniel Roháč v komentáři pro server Politico. Politický ekonom z think tanku Atlantic Council vysvětluje, že myšlenka partnerství založeného na "úzce sdílených cílech" odkazuje na jedinou oblast, kterou je klimatická změna.
V Japonsku jsou roušky naprosto běžné.

Rouška nemusí jen chránit nás a ostatní. Japonci přišli s novou verzí, která umí víc

V důsledku pandemie covid-19 se obličejové masky staly každodenní součástí našich životů. Tento fakt zaznamenala také společnost Donut Robotics, která přišla s novou inteligentní rouškou, která nejenže díky svému modernímu vybavení usnadňuje dodržování sociálního distancování, nýbrž i zlepšuje komunikaci mezi lidmi, jelikož umí i překládat do vícero jazyků.
Ilustrační foto

Digitální nástroje pomáhají v boji proti pandemii COVID-19, ukazuje analýza

Krize kolem pandemie nemoci COVID-19, kterou šíří koronavirus SARS-CoV-2, ukazuje velký potenciál digitálních nástrojů pro zachování běžných činností, ale i pro pomoc nyní přetíženým zdravotnickým systémům, úsporu peněz a času. Poukazuje na to studie českého Centra ekonomických a tržních analýz (CETA).
Zámek Zákupy

Tempo pokroku: Kdy a kde se u nás objevuje první zámecký výtah?

Velkolepě laděná schodiště patřila k hlavním prvkům zámecké reprezentace. Byla též jednou z hlavních vizitek majitele. Během 18. a 19. staletí nároky na reprezentaci narůstají a nejzámožnější jedinci hledají nové a unikátní způsoby, které by jednak umožnily větší komfort, ale též ukázaly jejich výsadní postavení. Mezi tyto prvky pokroku patří i uplatnění výtahu v zámeckých interiérech.
Ilustrační foto

On-line prádelny hlásí velký rozmach. Budou i v Česku?

Španělský startup Mr Jeff s prádelnami rychle roste. Firma má franšízové pobočky ve 40 zemích a na 4 kontinentech. Zakladatelé doufají, že se jí podaří prosadit i na českém trhu. On-line prádelna doručí vyprané a vyžehlené prádlo do 48 hodin.
Ilustrační foto

Toyota vybuduje Tkané město, bude stát na úpatí hory Fudži

Japonská automobilka Toyota Motor plánuje postavit v Japonsku prototyp města budoucnosti. To bude získávat energii z vodíkových článků a bude fungovat jako laboratoř pro autonomní vozy, chytré domy, umělou inteligenci a další technologie. Obyvateli mají být převážně zaměstnanci a průmysloví partneři. Toyota plán představila na veletrhu spotřební elektroniky (CES) v Las Vegas.
Ilustrační foto

Trh s nositelnou elektronikou zažívá boom, na dračku jdou chytrá sluchátka

Světový trh s takzvanou nositelnou elektronikou, jako jsou například chytré hodinky, fitness náramky či chytrá sluchátka, zažívá prudký růst. Dodávky těchto produktů se v letošním třetím čtvrtletí v meziročním srovnání téměř zdvojnásobily na rekordních 84,5 milionu kusů, informovala na svých internetových stránkách výzkumná společnost IDC.
Povodně 2013 - velká voda v Praze

Zapomeňte na sirény. Výstražný systém může fungovat jinak

Sirény nás varují před přírodními katastrofami nebo situacemi ohrožujícími zdraví veřejnosti. Tento systém funguje již mnoho let, ale postupně ho nahrazuje digitální komunikace. Před nebezpečím nás bude varovat Mobilní rozhlas a aplikace Záchranka.
Zásilkovna

Alternativa České pošty? Zásilkovna spustila před Vánoci novou službu

Česká společnost Zásilkovna letos představila službu Mezi námi, která usnadňuje zasílání balíků mezi fyzickými osobami. Postačí k tomu mobilní aplikace, pomocí které mohou jednotlivé balíky posílat v síti takzvaných Zásilkoven. Aplikace se spustila v dubnu a stáhlo si ji více než 150 000 lidí. Počet přepravených zásilek překonal hranici čtvrt milionu.

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy