Terorismus v Somálsku

Terorismus

Při atentátu na guvernéra bylo v Somálsku zabito pět lidí

Sebevražedný atentátník dnes zabil v somálském městě Galkayo guvernéra provincie Mudug Ahmeda Museho Nura. Útočník, který přijel na místo činu na motorové tříkolce, přišel rovněž o život, stejně jako tři Nurovi tělesní strážci. O incidentu informovala agentura DPA s odvoláním na místní úřady.
Terorismus

Mohutná exploze. Islamisté zaútočili nedaleko somálského parlamentu

Nejméně čtyři lidé zemřeli a dalších více než deset jich utrpělo zranění při výbuchu nálože umístěné v autě u bezpečnostního kontrolního stanoviště nedaleko sídla somálského parlamentu v metropoli Mogadišo. S odkazem na vyjádření místní policie o tom informovala agentura AFP. K útoku se přihlásili ozbrojenci z islamistického hnutí Šabáb napojeného na teroristickou síť Al-Káida.
Turecká armáda (Turkish Army)

79 mrtvých po teroru v Mogadišu. Turecko vyslalo na pomoc vojenské letadlo

Do Somálska dnes přiletělo turecké vojenské letadlo, které má do Turecka převést kolem 15 nejvážněji raněných po včerejším bombovém útoku. Ten si vyžádal nejméně 79 obětí a desítky raněných. Letadlem do země přicestovalo také 24 tureckých doktorů a zdravotnický materiál. Turecko je blízkým spojencem Somálska a poskytuje mu značnou zahraniční pomoc.
Mogadišo

Mogadišo zasáhl teror. Desítky mrtvých a zraněných při explozi bomby

Nejméně 79 lidí dnes zemřelo a desítky utrpěly zranění při výbuchu nálože umístěné v autě u kontrolního stanoviště v somálské metropoli Mogadišu. Napsaly to agentury AFP a AP s odvoláním na místní úřady. Obětí na životech ale může být víc. Agentura Reuters citovala nejmenovanou mezinárodní organizaci působící v Somálsku, podle níž je mrtvých 90 a jejich počet nejspíš ještě poroste. Jde o jeden z nejhorších útoků v posledních letech.
Islamisté, ilustrační fotografie

Islamisté zaútočili na hotel v Mogadišu, několik mrtvých

Somálská policie zastřelila všech pět ozbrojenců z islamistických milic Šabáb, kteří v úterý večer zaútočili na hotel v somálské metropoli Mogadišu. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na místní policii. Při útoku milic na hotel, který leží v blízkosti prezidentského paláce, zemřeli i tři civilisté a dva vojáci, dalších 11 lidí bylo lehce zraněno, uvedla místní policie.
Terorismus

Teroristé udeřili v Somálsku. Napadli evropské vojáky i americkou základnu

Členové somálského islamistického hnutí Šabáb dnes při dvou útocích napadli evropské a americké vojenské cíle v Somálsku. Podle agentury AP, která citovala místní zdroje, jeden z útoků mířil na letiště na jihu země, jež využívá americká a somálská armáda. Při druhé akci byl v Mogadišu napaden evropský vojenský konvoj.
Terorismus

Exploze, střelba, úprk vojáků. Islamisté v Somálsku zaútočili na základnu

Bojovníci islamistického hnutí Šabáb dnes zaútočili na vládní vojenskou základnu na jihovýchodě Somálska. Základnu zasáhly dvě nálože nastražené v autě, na místě se také střílelo. Podle armády, islamistů i místních utrpěly ztráty obě strany, není však jasné, jak vysoké. Útok nepřežil ani novinář, který na základně působil, uvedly tiskové agentury. Podle místních zemřelo i několik civilistů.
Terorismus

Islamisté udeřili v Mogadišu: Mohutná exploze poničila několik budov, 17 mrtvých

Nejméně 17 mrtvých si dnes v somálské metropoli Mogadišu vyžádala exploze výbušniny nastražené v autě. Dalších přinejmenším 28 lidí bylo zraněno. S odkazem na policii a místní nemocnici o tom informují zahraniční tiskové agentury. Po výbuchu byly slyšet i výstřely. K útoku se přihlásila islamistická skupina Šabáb napojená na teroristickou síť Al-Káida.
Islámští radikálové ze sekty Boko Haram

Jak získávají teroristé zbraně? Od těch, co s nimi bojují

Každé vítězství teroristických a povstaleckých skupin jim dává další výhodu. Od poražených nepřátel totiž získávají zbraně. Experti si stěžují, že odpovědné instituce s tím nic nedělají a tak prodlužují existenci občanských vále, uvádí stanice Public Radio International.
Islamisté, ilustrační fotografie

Islamisté přepadli vládní budovu v Mogadišu. 15 mrtvých, úředníci prchali okny

Nejméně 15 mrtvých si vyžádal dnešní útok bojovníků islamistického hnutí Šabáb na vládní budovu v somálském hlavním městě Mogadišu. Mezi oběťmi je i náměstek ministra práce a sociálních věcí, oznámila agentura Reuters s odvoláním na somálské bezpečnostní síly. Jejich představitel potvrdil, že útok a následná přestřelka skončily a budova je zajištěna.
Islamisté, ilustrační fotografie

Teror v Mogadišu: Celou noc zuřila bitva s islamisty, 29 mrtvých a 80 zraněných

Po téměř 24 hodinách skončily v somálské metropoli Mogadišu boje s útočníky z teroristického hnutí Šabáb, kterým předcházela detonace dvou náloží v automobilech. S odvoláním na místního policejního velitele to napsala agentura AP. Všichni ozbrojenci jsou údajně po smrti. Bombový útok a následné přestřelky si podle zdrojů agentury Reuters vyžádaly 29 životů, dalších 80 osob bylo zraněno.

Aktuálně se děje

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fico: Teorie jsou hezké, ale Rusko nikdy nevrátí Krym a neopustí Donbas

Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neplánuje opustit východoukrajinský Donbas. Podle něj je uznávání principu územní celistvosti v případě Ukrajiny pouze teoretickým konceptem mezinárodního práva, zatímco případný mír by byl nákladný a Rusové momentálně dominují vojensky.

včera

včera

včera

včera

USA potrestají Írán za víkendový útok. Od spojenců čekají stejnou reakci

Bílý dům ve středu v noci oznámil, že jako reakci na víkendový letecký útok Íránu na Izrael uvalí na Írán nové sankce a očekává podobné kroky od svých spojenců. Informaci přinesla agentura  AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy