Teroristické útoky v Londýně (3.6.2017)

We Are Not Afraid (Nebojíme se), vzkazují Britové na symbolu londýnského metra Rozhovor

Jak se žije v Británii po teroristických útocích? Češka žijící v Londýně promluvila

Rozhovor – Velkou Británii v posledních týdnech zasáhlo hned několik teroristických útoků. K tomu poslednímu došlo před necelým týdnem přímo v srdci Londýna. Oběťmi tří teroristů, kteří zaútočili v samém srdci Londýna, kde se pohybují tisíce turistů, byli převážně cizinci. Server EuroZprávy.cz mluvil s Češkou Petrou Zemánkovou, která už více než dva roky v Londýně žije. Ta přiznává, že se po tom všem bude snažit pohyb v centru Londýna v době, kdy je tam největší koncentrace lidí, raději omezit
Velká Británie, ilustrační foto Rozhovor

Z terorismu viní muslimy. Britové ale nesnáší i Poláky a migranty, říká Čech žijící v Británii

Velká Británie má za sebou těžký rok. Po loňském referendu, v němž si těsnou většinou lidé odhlasovali vystoupení z Evropské unie, postihla zemi série teroristických útoků. Premiérka a šéfka konzervativců Theresa Mayová navíc vyhlásila předčasné volby, v nichž sice vyhrála, avšak jen velmi těsně. A lidé tak opět neví, co bude dál. Podle Romana C., třicetiletého Čecha žijícího několik let v britském Warringtonu, by ale ani opoziční Jeremy Corbyn nebyl výhrou. A politika navíc není to jediné, s čím se Britové potýkají.
Dodávka najela do lidí v Londýně (3.6.2017)

Teroristé z Londýna si chtěli půjčit 7,5 tunový náklaďák

Londýn - Tři islamisté, kteří před týdnem při teroristickém útoku v Londýně najeli na mostě přes řeku Temži vysokou rychlostí do lidí na chodníku a následně napadali v nedaleké čtvrti přítomné noži, měli původně v úmyslu půjčit si větší, 7,5tunové nákladní auto. Podle agentury Reuters to v pátek oznámil velitel protiteroristické jednotky britské metropole Dean Haydon. Masakr, který si vyžádal osm obětí a téměř 50 zraněných, tak mohl být podle Haydona ještě horší.
Youssef Zaghba (terorista z Londýna)

Londýnský útočník řekl italské policii: „Budu terorista.“

Britská policie identifikovala i posledního útočníka z Londýna. 22letý Youssef Zaghba byl synem Maročana a Italky pocházející ze severoitalského města Boloňa. Narodil se údajně v roce 1995 v marockém Fezu. Italská policie mu zabránila v odletu z Boloně do Turecka, odkud se chtěl dostat do Sýrie.
Theresa Mayová

Terorismus povede ke konci demokracie? Varování je vážné

Projev britské premiérky Theresy Mayové v duchu "čeho je moc, toho je příliš" představuje pokus dramaticky transformovat britský přístup k terorismu pro sérii vražedných útoků, konstatuje editorial serveru The Guardian. Prestižní liberální server soudí, že ze strany Mayové šlo o dosud nejexplicitnější pobídku k trestání myšlenek namísto činů, což označuje za špatnou ideu.
Londýn, Velká Británie

Londýňané uctili oběti útoku, akce se zúčastnily i skupiny muslimů

Londýn - Na vigilii za oběti sobotního atentátu se sešly stovky Londýňanů. Společně dali najevo neustoupit pachatelům teroristických útoků. Stejně jako k útoku na koncertě v Manchesteru před dvěma týdny se i k londýnskému vraždění se sedmi mrtvými a 48 zraněnými hlásí Islámský stát (IS), v jehož řadách jsou radikální islám vyznávající sunnité.
Dodávka najela do lidí v Londýně (3.6.2017)

Londýn uctívá oběti sobotního útoku. Je to děsivé, ale nemůžeme se tím nechat zastrašit, tvrdí lidé

Londýn – Obyvatelé Londýna nosí na kraj jinak rušné křižovatky u mostu London Bridge nosí hromada květin. Vzdávají tak hold obětem sobotního teroristického útoku. Jen deset metrů odtud na druhé straně ulice v sobotu večer nabourala vypůjčenou dodávkou trojice atentátníků, kteří předtím na mostě naráželi do lidí. Pak vyběhli směrem od mostu k bloku plnému hospod a barů a útočili na náhodné oběti nožem. Sedm lidí zemřelo, 48 bylo zraněno.

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Princezna Kate se věnuje rodině. Vyfotila nový snímek nejmladšího Louise

Princezna Kate, která bojuje s blíže nespecifikovaným typem rakoviny, se sice aktuálně nevěnuje povinnostem člena královské rodiny, ale rodinu má stále na prvním místě. Britům to dokázala v úterý, kdy její nejmladší syn Louis oslavil šesté narozeniny. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy