teroristický útok v Christchurch (Nový Zéland 15.3.2019)

Soud, ilustrační fotografie

Podmínka za schvalování útoku v Christchurchi je pravomocná

Dvouletý podmíněný trest, který soud uložil Renátě Pelikánové za schvalování teroristického útoku na mešity v novozélandském Christchurchi, je pravomocný. Státní zástupce se neodvolal, sdělila na dotaz ČTK mluvčí pražského městského soudu Markéta Puci. Sedmačtyřicetiletá žena na facebooku chválila muže, který na Novém Zélandu loni v březnu zastřelil pět desítek lidí včetně dětí. Soud ji na počátku června uznal vinnou z podpory a propagace terorismu.
Soud, ilustrační foto

Další Čech odsouzen kvůli komentáři na facebooku, dle žaloby schvaloval útok na mešity

Tříletý podmíněný trest se zkušební lhůtou na pět let vyměřil dnes Krajský soud v Plzni jednatřicetiletému Jiřímu Kantorovi z Kraslic na Sokolovsku za to, že na facebooku pochválil loňský teroristický útok v mešitách ve městě Christchurch na Novém Zélandu. Za podporu a propagaci terorismu mu hrozilo až patnáctileté vězení. Rozsudek není pravomocný. Kantor se vzdal práva na odvolání, ale státní zástupce, jenž požadoval nepodmíněný pětiletý trest, se na místě odvolal.
Soud, ilustrační foto

Čech schvaloval teroristické útoky na muslimy, soud vynesl trest

Pražský městský soud uložil dnes padesátiletému Václavu Klestilovi tříletý podmíněný trest za to, že na facebooku schválil teroristický útok na mešity v novozélandském Christchurchi. Uznal ho vinným z podpory a propagace terorismu. Verdikt není pravomocný, státní zástupce i obžalovaný si ponechali lhůtu pro případné odvolání. O trochu mírnější trest za podobný čin dostala tento týden i Renáta Pelikánová, která v pondělí odešla od soudu s dvouletou podmínkou.
Muslimové

Christchurch si připomíná útok na muslimy, pietu pokazily obavy z koronaviru

Muslimové v novozélandském městě Christchurch si dnes připomínají první výročí od teroristického útoku, při němž australský extremista zavraždil 51 lidí. Masakr se sice stal 15. března, útočník si ale za svůj cíl vybral dvě mešity, kam se věřící sešli k pátečním modlitbám. Šlo o nejhorší útok v dějinách Nového Zélandu, který se těšil pověsti bezpečné a klidné země.
vzduchovka

Útok na mešity: Nový Zéland končí s amnestií. Kolik zbraní lidé odevzdali?

Dnešek je na Novém Zélandu posledním dnem, kdy vláda odkupuje od občanů odevzdané zbraně. Počínaje sobotou už vláda peníze vyplácet nebude a lidé, kteří si zakázané zbraně ponechají, riskují, že budou stíháni. Nový Zéland začal zbraně vykupovat po březnovém teroristickém útoku na mešity ve městě Christchurch a vláda také zpřísnila zákon o držení zbraní.
Muslimové

Schvalování útoků na muslimy? Policie obvinila dalšího Čecha za komentář na webu

Policie obvinila druhého člověka v souvislosti se schvalováním březnových teroristických útoků v mešitách na Novém Zélandu. Na dotaz ČTK to dnes bez dalších podrobností sdělil dozorový státní zástupce Martin Bílý z Vrchního státního zastupitelství v Praze. Za podporu a propagaci terorismu na veřejně přístupných počítačových sítích hrozí pachatelům pět až 15 let vězení, případně také propadnutí majetku.
Kulomet

Novozélanďané začali odevzdávat nově zakázané zbraně, odkup přijde na miliardy

V prvním termínu odkupu zbraní od občanů se na Novém Zélandu svých pušek vzdalo 169 lidí. Oznámila to dnes novozélandská policie, podle níž lidé odevzdali v Christchurchi 224 zakázaných typů střelných zbraní. Odkup začal ve městě, kde v březnu útok pravicového extremisty ve dvou mešitách nepřežilo 51 lidí. Parlament pak odhlasoval změnu zákona o držení zbraní.
Zbraně

Nový Zéland rozjel nákladnou akci, vykoupí zbraně zakázané po útoku v Christchurch

Novozélandská vláda dnes zahájila nákladnou akci na odkup poloautomatických zbraní, zakázaných po březnovém útoku ve městě Christchurch, při němž pravicový extremista ve dvou mešitách postřílel 50 lidí. Kabinet podle agentury Reuters na kampaň vyčlenil 208 milionů novozélandských dolarů (3,1 miliardy korun), majitelům zbraní bude kompenzovat až 95 procent jejich pořizovací ceny.

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

včera

Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj podepsal zákon o mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

včera

včera

Vladimir Putin

Kreml jednal s Íránem. Varuje před katastrofálními následky

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý telefonicky mluvil se svým íránským protějškem Ebráhimem Raísím, kterému řekl, že další eskalace napětí na Blízkém východě může mít katastrofální následky pro celý region. Zároveň vyjádřil naději, že všechny strany projeví zdrženlivost a zabrání novému kolu konfrontace, uvedla agentura AFP s odvoláním na prohlášení Kremlu.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

včera

včera

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

včera

včera

včera

Dánský Notre-Dame: Ikonická budova Kodaně v plamenech, zhroucení věže lidem vyrazilo dech

Dánskou historickou budovu staré burzy v centru Kodaně zachvátil požár. Børsen ze 17. století je jednou z nejstarších budov města a podle serveru BBC zhroucení ikonické věže obyvatelům Dánska vyrazilo dech.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy