Tesla Motors

Tesla, ilustrační foto

Automobilka Tesla po USA zlevnila auta i v Evropě, Singapuru a v Izraeli

Americký výrobce elektromobilů Tesla snížil ceny svých aut v Evropě, Izraeli a Singapuru. Před týdnem firma zlevnila auta ve Spojených státech, od ledna už popáté. Díky slevám Tesla v prvním čtvrtletí zvýšila odbyt o čtyři procenta, investoři se ale obávají o ziskové marže, které jsou vysoko nad průměrem odvětví. Informovala o tom dnes agentura Reuters.
Tesla, ilustrační fotografie.

Tesla předběžně prodala rekordní počet aut, zaostala ale za očekáváním

Americký výrobce elektromobilů Tesla Inc. podle předběžných údajů prodal v prvním čtvrtletí rekordních 422.875 vozů. Meziročně dodávky vozů vzrostly o 36 procent a proti předchozímu čtvrtletí o čtyři procenta. Analytici však čekali prodej více než 430.000 vozů. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na údaje společnosti Refinitiv.
Tesla, ilustrační fotografie.

Tesla má problémy s volantem. Úřad vyšetřuje 120 tisíc vozů

Americký Národní úřad pro bezpečnost silničního provozu (NHTSA) se bude zabývat 120.000 vozy Model Y automobilky Tesla. Vedla k tomu dvě hlášení, podle nichž dvěma vozům při jízdě odpadl volant. O zahájení předběžného vyšetřování dnes informovala agentura Reuters. Výrobce elektrických vozů na žádost o komentář nereagoval.
Tesla, ilustrační foto

Soud uznal Muska nevinným v kauze jeho tweetů o převzetí Tesly

Zakladatel a šéf výrobce elektromobilů Tesla Elon Musk podle soudu není vinen z podvodu v kauze jeho tweetů z roku 2018. Podnikatel v nich tvrdil, že má připravené financování pro převzetí společnosti Tesla do soukromých rukou. To se však nikdy neuskutečnilo. Informují o tom tiskové agentury.
Tesla, ilustrační foto

Akcie Tesly směřují k historicky nejvyššímu propadu. Analytici viní Muska a jeho Twitter

Akcie americké společnosti Tesla směřují k největšímu měsíčnímu, čtvrtletnímu i ročnímu propadu za dobu své existence. Jen za úterý odepsaly 11 procent a od začátku prosince jsou levnější o 44 procent. Podle analytiků je hlavní příčinou fakt, že Tesle vyrůstá konkurence, k tomu se potýká s problémy při výrobě ve Spojených státech i v zahraničí, zatímco šéf Tesly Elon Musk věnuje až příliš mnoho času firmě Twitter, kterou koupil na podzim.
Tesla model S

Tesla ztrácí podíl na americkém trhu. Konkurence je levnější

Americká automobilka Tesla, v jejímž čele stojí miliardář Elon Musk, zůstává jedničkou na trhu s elektromobily ve Spojených státech. Její tržní podíl se však snižuje, protože konkurenti uvádějí na trh čím dál více cenově dostupnějších modelů. Vyplývá to ze zprávy společnosti S&P Global Mobility. 
Elon Musk

Musk u soudu hájil rekordní plán odměn, který mu přiznala Tesla

Šéf amerického výrobce elektromobilů Tesla Elon Musk dnes u soudu hájil plán odměn v rekordní hodnotě 56 miliard dolarů (1,3 bilionu Kč), který mu firma přiznala v roce 2018. Mimo jiné uvedl, že se v roce 2017 plně soustředil na řízení Tesly, která se v té době nacházela v krizi. Informovala o tom agentura Reuters. Plán se stal terčem žaloby, podle níž byly pro odměny stanoveny příliš snadné podmínky.
Tesla Model Y

Tesla se v Číně vymkla kontrole. Firma pomůže policii s vyšetřováním

Americký výrobce elektrovozů Tesla pomůže čínské policii vyšetřit nehodu svého vozu Model Y. Podle čínských médií při ní zahynuli dva lidé a tři byli zraněni, když řidič ztratil kontrolu nad automobilem. Tesla v Číně již dříve čelila tvrzením o selhání brzd ve svých vozech a agentuře Reuters sdělila, že jednou vysoudila za takové obvinění ze strany čínského řidiče veřejnou omluvu a odškodnění.
Tesla, ilustrační foto

Musk prodal akcie Tesly v hodnotě 3,95 miliardy dolarů

Americký miliardář Elon Musk prodal 19,5 milionu akcií výrobce elektromobilů Tesla za 3,95 miliardy dolarů (95,36 miliardy korun). Vyplývá to z údajů pro americkou Komisi pro cenné papíry a burzy (SEC). Ředitel automobilky Tesla tak od letošního dubna, kdy se stal největším akcionářem internetové společnosti Twitter, prodal akcie Tesly v hodnotě téměř 20 miliard dolarů, píše agentura Reuters. 
Elon Musk

Muskovo jmění kleslo po pádu akcií Tesly pod 200 miliard dolarů

Majetek Elona Muska dnes klesl pod 200 miliard dolarů (4,8 bilionu Kč), šéf automobilky Tesla a nově i sociální sítě Twitter ale zůstává nejbohatším člověkem planety. Částečně "zchudnul" kvůli poklesu ceny akcií Tesly, kterých se investoři zbavují v obavách, že její hlavní akcionář se nyní bude více věnovat Twitteru a na řízení automobilky mu nezbude dost času. Informuje o tom agentura Reuters.
Tesla, ilustrační foto

Automobilka Tesla otevřela u Berlína svou první továrnu v Evropě

Americká společnost Tesla dnes oficiálně otevřela svůj nový závod na elektromobily v braniborské obci Grünheide nedaleko Berlína, je to zároveň její první továrna v Evropě. Tesla ji vybudovala na domácí půdě konkurenčního automobilového koncernu Volkswagen, s kterým soupeří v elektromobilitě.
Tesla, ilustrační foto

Tesla u Berlína oficiálně otevře závod na elektromobily, první vůz předá Musk

Americký výrobce elektromobilů Tesla dnes oficiálně otevře svůj nový závod na elektromobily v braniborské obci Grünheide nedaleko Berlína. První vůz Model Y chce osobně předat majiteli šéf Tesly Elon Musk. Ceremonie se zúčastní i kancléř Olaf Scholz a ministr hospodářství a ochrany klimatu Robert Habeck a také braniborský premiér Dietmar Woidke.

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

před 4 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj podepsal zákon o mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Vladimir Putin

Kreml jednal s Íránem. Varuje před katastrofálními následky

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý telefonicky mluvil se svým íránským protějškem Ebráhimem Raísím, kterému řekl, že další eskalace napětí na Blízkém východě může mít katastrofální následky pro celý region. Zároveň vyjádřil naději, že všechny strany projeví zdrženlivost a zabrání novému kolu konfrontace, uvedla agentura AFP s odvoláním na prohlášení Kremlu.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

před 12 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Dánský Notre-Dame: Ikonická budova Kodaně v plamenech, zhroucení věže lidem vyrazilo dech

Dánskou historickou budovu staré burzy v centru Kodaně zachvátil požár. Børsen ze 17. století je jednou z nejstarších budov města a podle serveru BBC zhroucení ikonické věže obyvatelům Dánska vyrazilo dech.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy