Tomáš Cihlář (vědec)

Remdesivir

Evropská komise podepsala smlouvu na první dodávku léku remdesivir

Evropská komise podepsala smlouvu s americkou firmou Gilead na dodávku léku remdesivir, která bude zatím stačit pro asi 30.000 pacientů s nemocí covid-19. K dispozici pro členské země Evropské unie a Británii bude od srpna. EK připravuje kontrakty na další dodávky remdesiviru, které by měly být dostupné od října, informovala komise.
Ilustrační foto

Do VFN dorazil lék na covid-19 favipiravir, čeká i remdesivir

Do pražské Všeobecné fakultní nemocnice dnes dorazil japonský lék favipiravir, bude ho distribuovat pro nemocné s covid-19 v dalších nemocnicích, zájem už projevily Thomayerova nemocnice v Praze a Fakultní nemocnice Hradec Králové. Odpoledne nemocnice čeká i dodávku amerického léku remdesivir, řekla ČTK mluvčí nemocnice Marie Heřmánková. Ředitel nemocnice David Feltl dnes na tiskové konferenci uvedl, že očekávají zájem i z dalších zařízení.
Vojtěch Pikal (Piráti)

Piráti navrhují státní vyznamenání pro lidi, kteří pomohli v boji s koronavirem

Pirátští poslanci navrhli na státní vyznamenání biochemika a virologa Tomáše Cihláře, jehož tým vyvinul lék remdesivir testovaný proti koronaviru. Ocenění by podle nich měli dostat také vedoucího Ústavu molekulární a translační medicíny Marián Hajdúch, Karel Roubík z Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT a šéf firmy na výrobu 3D tiskáren Josef Průša. Piráti chtějí všechny ocenit za jejich přínos v boji proti pandemii koronaviru.
Fakultní nemocnice v Motole

Česko nabídne tři nemocnice pro testy léku remdesivir. Účinek na covid-19 stále není jasný

Výrobce experimentálního léku remdesivir si vyžádal dvě až tři místa pro případné další testování medikamentu proti koronaviru v ČR. Měly by to být Fakultní nemocnice Brno a v Praze Fakultní nemocnice Motol a Nemocnice na Bulovce. V České televizi (ČT) to dnes řekl náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. Ke kolika lidem by se lék mohl dostat, zatím není jasné, dodal.
Koronavirus SARS-CoV-2

Všeobecná fakultní nemocnice už má remdesivir, lék dostává pacient s COVID-19

Americká firma Gilead ve spolupráci se zdravotníky zřejme vytvoří schéma, podle nějž se experimentální lék remdesivir v Česku dostane k nejpotřebnějším pacientům. Taková je aspoň naše představa, řekl dnes novinářům zástupce přednosty anesteziologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze (VFN) Martin Balík. Do ČR se podle něj dostane možná pár desítek nebo pár stovek ampulí léku, který může pomáhat proti nemoci COVID-19 způsobované novým koronavirem.
Léky, ilustrační foto

Čína začala testovat lék proti koronaviru, část pacientů dostane placebo

Zhruba 66 procent pacientů nakažených novým typem koronaviru, kteří se zúčastní klinických testů antivirového přípravku remdesivir, bude dostávat tento lék. Zbývajícím bude podáváno placebo. O testování léku, který před několika lety vyvinul tým vědců kalifornské firmy Gilead Sciences v čele s Čechem Tomášem Cihlářem, informovala agentura Nová Čína.

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

včera

včera

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy