Tomáš Laně

Turkolog, diplomat a první velvyslanec České republiky v Turecku Tomáš Laně

Zeman humanistou? Za výrok ke genocidě ho sepsul diplomat

Praha - Bývalý diplomat v Turecku Tomáš Laně se zamýšlí nad Zemanovou reakcí k masakru Arménů z roku 1915 ze strany Osmanské říše, které označil za jedno z největších zvěrstev. Český Parlament v týdnu přijal rezoluci, která masakr označuje za genocidu. Podle Laněho je zcela běžné a správné, že ministerstvo zahraničí zareagovalo na následnou kritiku Turecka prohlášením, že parlament nevyjadřuje stanovisko vlády. Zeman však dle slov Laněho používá v hodnocení zahraničněpolitických záležitostí dvojí metr. Píše o tom na blogu serveru Aktuálně.cz.
Turkolog, diplomat a první velvyslanec České republiky v Turecku Tomáš Laně

Podobnost mezi Českem a Tureckem? Prezident likviduje část společnosti, podporují jej radikálové, tvrdí bývalý velvyslanec

ROZHOVOR - Turci si v nedělním referendu odhlasovali posun země k prezidentskému systému. „Ano“ posílení pravomocí tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana řeklo 51% Turků. Výsledek ještě prohloubil už tak silné rozdělení v turecké společnosti, tvrdí v rozhovoru pro EuroZprávy.cz turkolog a první velvyslanec České republiky v Turecku, Tomáš Laně. Turecké referendum je podle něj zrcadlovým protějškem procesů, které hýbají i českou společností. Češi se ale nemusí bát, že by zde vznikala proerdoganovská klika. Většina českých Turků hlasovala pro "ne".
Turkolog, diplomat a první velvyslanec České republiky v Turecku Tomáš Laně Rozhovor

Silvestrovský útok prohloubí nestabilitu země. Erdogan jej využije k upevnění moci, říká pro EZ turkolog Laně

ROZHOVOR - Silvestrovské veselí bylo v prominentním tureckém klubu přerušeno střelbou. Řádění neznámého pachatele zanechalo 39 mrtvých. K útoku se přihlásil Islámský stát. Na důsledky útoku pro tureckou společnost a politiku tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana jsme se zeptali turkologa a prvního velvyslance České republiky v Turecku Tomáše Laněho.
Turkolog, diplomat a první velvyslanec České republiky v Turecku Tomáš Laně

ROZHOVOR: Erdoğan se snaží vymanit z izolace. S Ruskem jde o sňatek z rozumu, tvrdí exdiplomat Laně

ROZHOVOR - Vražda ruského velvyslance Andreje Karlova tureckým policistou vyvolala otázky ohledně pokračování spolupráce Ruska a Turecka. Rusko a Turecko jsou spojenci v syrském konfliktu. Motivem vraha podle jeho vlastních vyjádření bylo jednání Ruska v Sýrii, především v Aleppu. Podle bývalého velvyslance v Turecku a Jordánsku Tomáše Laněho však tento čin bilaterální vztahy mezi oběma zeměmi spíše posílí. Kvůli rozdílným zájmům nicméně jejich spolupráce bude mít jen krátkodobý dopad na syrský konflikt, domnívá se turkolog a překladatel.

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy