UH-1Y Venom

UH-1Y Venom a U.S. MARINES

Nákup amerických vrtulníků? Česku vyvstal problém, Italové podali stížnost

Italská firma Leonardo podala k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže podnět k prošetření zakázky ministerstva obrany na nákup 12 vrtulníků. ÚOHS už zahájil správní řízení, sdělil dnes ČTK jeho mluvčí Martin Švanda. Nabídka Italů byla levnější než nabídka vítězné americké firmy Bell, s níž ministerstvo podepsalo smlouvu minulý týden.
UH-1Y Venom a U.S. MARINES

Nejasnosti kolem amerických vrtulníků. Kolik za ně Česko opravdu zaplatí?

Ministerstvo obrany by již příští týden mohlo zaplatit první splátku zhruba 850 milionů korun za americké vojenské vrtulníky. ČTK to dnes řekla náměstkyně pro řízení ekonomické Blanka Cupáková. Podle ministra obrany Lubomíra Metnara (za ANO) budou splátky rozložené až do roku 2024. Smlouvu o nákupu 12 vrtulníků firmy Bell prostřednictvím americké vlády Metnar podepsal v Pentagonu ve čtvrtek. Příští týden také ministerstvo chystá podpis memoranda s firmou Bell, které převezme záštitu nad zapojením českého průmyslu do této zakázky.
UH-1Y Venom a U.S. MARINES

Česko koupí od USA 12 vrtulníků za 14 miliard

Ministři obrany ČR Lubomír Metnar a USA Mark Esper dnes ve Washingtonu stvrdili podpisem nákup vojenských vrtulníků pro českou armádu. Česká republika formou mezivládní dohody pořídí 12 vrtulníků firmy Bell za 14,6 miliardy korun. Ve výzbroji české armády nahradí ruské bitevní vrtulníky Mi-24/35.
vrtulníky

Armáda ČR odprodá ruské vrtulníky, Babiš je navrhuje pro policii

Armáda po nákupu nových bojových vrtulníků odprodá staré ruské stroje Mi-24. Novinářům to dnes řekl náčelník generálního štábu Aleš Opata. Premiér Andrej Babiš (ANO) doplnil, že by dva stroje mohla získat policejní protiteroristická jednotka místo nákupu nových vrtulníků. Babiš dnes řekl, že se na takovém postupu už dohodl s ministrem vnitra Janem Hamáčkem (ČSSD). Ministerstvo vnitra zvažuje využití transportních vrtulníků Mi-17, upřesnil Hamáček na twitteru.
UH-1Y Venom a U.S. MARINES

Je rozhodnuto. Česko koupí bojové vrtulníky USA, budou stát 14,6 miliardy

Ministerstvo obrany definitivně schválilo nákup 12 vrtulníků ze Spojených států v celkové ceně 14,6 miliardy korun bez DPH. Smlouvu chce uzavřít do konce roku. Resort o tom dnes informoval vládu, řekl novinářům po zasedání kabinetu ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). Všechny stroje by pak měla česká armáda dostat v roce 2023. Zakázka podle něj umožňuje i zapojení českého obranného průmyslu z více než 30 procent.
Ilustrační foto

Dny NATO navštívilo 220 tisíc diváků, unikátní byl hromadný seskok parašutistů

Dny NATO v Ostravě a Dny Vzdušných sil Armády ČR dnes na letišti v Mošnově na Novojičínsku navštívilo 95.000 lidí. Za oba dny přišlo na akci 220.000 návštěvníků, tedy stejně jako loni. ČTK to sdělili pořadatelé. Lidé viděli desítky dynamických ukázek ve vzduchu i na zemi, v zadní části letiště si mohli prohlédnout letadla i další techniku.
vrtulník AH-17 Viper

Americké vrtulníky pro českou armádu? Smlouva by měla být podepsána letos

Smlouva na dodávku 12 amerických vrtulníků pro českou armádu by měla být se Spojenými státy podepsána ještě letos. Novinářům to dnes na Dnech NATO a Dnech Vzdušných sil Armády ČR v Mošnově na Novojičínsku řekl ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). Český stát koupí 12 helikoptér za 14,5 miliardy korun (17,6 miliardy s DPH) od firmy Bell, která je má dodat v roce 2023.

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Finsko: Moskva je nyní nepřítel č. 1 a proto roste vysoký plot na hranici

Finští pohraničníci vybaveni i běžkami monitorují východní hranici země, která představuje nejnovější a nejdelší hranici NATO s hlavním protivníkem Aliance, s Ruskem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy