UNHCR

Uprchlíci, ilustrační fotografie

Pondělní zemětřesení v Turecku a Sýrii zasáhlo oblast s nejvyšší koncentrací uprchlíků na světě

Pondělní zemětřesení v Turecku a Sýrii zasáhlo oblast s nejvyšší koncentrací uprchlíků na světě. Dnes to řekl zástupce Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) Philippe Leclerc. V tureckých provinciích, které zemětřesení postihlo, žije až 1,7 milionu syrských uprchlíků. V Sýrii jsou mimo své původní domovy kvůli občanské válce miliony lidí a v zemi žije i zhruba půl milionu palestinských uprchlíků. UNHCR ale nezná přesný počet běženců, kterých se zkáza způsobená otřesy dotkla, píše agentura AFP.
Angela Merkelová

Merkelová dostane renomovanou Nansenovu cenu, kterou uděluje UNHCR

Bývalá německá kancléřka Angela Merkelová dostane renomovanou Nansenovu cenu, kterou uděluje Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Ten tak chce ocenit roli německé političky na vrcholu syrské uprchlické krize v letech 2015 a 2016, informovala dnes agentura DPA.
OSN, ilustrační foto

Rusko bylo vyloučeno z Rady OSN pro lidská práva

Valné shromáždění OSN ve světle zpráv o vraždění civilistů na Ukrajině schválilo přerušení ruského členství v Radě OSN pro lidská práva (UNHRC). Příslušný návrh rezoluce podpořilo 93 zemí, proti se vyslovilo 24 a dalších 58 se zdrželo, ukazují konečné výsledky hlasování. Nesouhlas s krokem prosazovaným skupinou zemí v čele se Spojenými státy vyjádřily mimo jiných Čína a Írán.
Následky ostřelování Kyjeva ruskou invazní armádou

Lidskoprávní rada OSN schválila vyšetřování ruského počínání na Ukrajině

Rada OSN pro lidská práva (UNHRC) dnes schválila rezoluci odsuzující možné porušování lidských práv ze strany ruských sil při invazi na Ukrajinu. Zároveň podle agentury Reuters podpořila ustavení komise, která bude tyto případy vyšetřovat. Rezoluci, kterou předložila Ukrajina, podpořilo 32 členů UNHRC, 13 se zdrželo a Rusko a Eritrea byly proti.
Dominic Raab

Velká Británie odsoudila údajné týrání Ujgurů v Číně

Britský ministr zahraničí Dominic Raab dnes odsoudil mučení, nucenou práci a sterilizaci, kterým podle něj ve velkém rozsahu čelí menšina muslimských Ujgurů na západě Číny. Čínský ministr zahraničí se proti obviněním týkajícím se porušování práv Ujgurů důrazně ohradil. Napsala o tom agentura Reuters.
Tomáš Petříček

Petříček na zasedání rady pro lidská práva kritizoval Rusko a armádu v Barmě

Český ministr zahraničí Tomáš Petříček dnes na zasedání Rady OSN pro lidská práva (UNHRC) vyjádřil obavy z postupu Ruska vůči opozici a odsoudil převrat v Barmě, kde tento měsíc převzala moc armáda. Šéf české diplomacie také vyzval ke znovuobnovení dialogu ve Venezuele a dodržování lidských práv v Bělorusku; obě země loni pořádaly volby, které mezinárodní společenství vyhodnotilo jako nedemokratické.
Maduro, Nicolas

Maduro připustil porušování lidských práv, ale jen hrstkou policistů

Venezuelský autoritářský prezident Nicolás Maduro připustil, že v jeho zemi se porušují lidská práva, zodpovědnost ale přisoudil jen nejmenovaným "skupinám policistů". Informovala o tom agentura EFE. Maduro také oznámil plán vzdělávání policistů v oblasti lidských práv, který povede ministerstvo vnitra. V témže projevu slíbil benefity pro policisty, kteří "riskují životy pro ochranu občanů".
Uprchlíci, ilustrační foto

Obrovská humanitární krize: Z Etiopie uprchlo kvůli bojům už přes 27 tisíc lidí, tvrdí UNHCR

Před boji v etiopské oblasti Tigraj už uprchlo do sousedního Súdánu více než 27.000 lidí. Oznámil to dnes Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Podle něj se v regionu na severu země, která je po Nigérii druhým nejlidnatějším africkým státem, odehrává kvůli dvoutýdenním bojům obrovská humanitární krize. Úřad OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) se obává hromadného vysídlení obyvatel.
OSN, ilustrační foto

Rusko a Čína byly zvoleny do Rady OSN pro lidská práva

Čína a Rusko byly zvoleny do Rady OSN pro lidská práva (UNHRC), naopak neuspěla Saúdská Arábie, informuje agentura Reuters. Pro spravedlivé zastoupení zemí má v radě každá část světa zajištěný určitý počet křesel. Asijsko-pacifický region, byl jedinou skupinou, v níž museli kandidáti skutečně soutěžit, protože jich pět soupeřilo o čtyři křesla. Právě do tohoto regionu patří Saúdská Arábie.
UNHCR

UNHRC probere dění v Bělorusku, má ho za alarmující

Rada OSN pro lidská práva (UNHRC) bude v pátek na žádost Evropské unie mimořádně debatovat o situaci v Bělorusku. Pro návrh EU dnes hlasovalo 25 zemí zastoupených v UNHRC, 20 se zdrželo a Venezuela a Filipíny byly proti, informovala agentura DPA. Podle vysoké komisařky OSN pro lidská práva Michelle Bacheletové jsou zprávy o násilnostech v Bělorusku alarmující. UNHRC dnes v Ženevě zahájila zasedání, které potrvá do 6. října.

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

včera

včera

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

včera

včera

včera

včera

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy