Alexander Van der Bellen

Miloš Zeman a Alexander van der Bellen

Zeman se loučí se státníky. Na Hradě přijal Van der Bellena

Prezidenti Česka a Rakouska Miloš Zeman a Alexander Van der Bellen po dnešním rozlučkovém jednání na Pražském hradě ocenili vzájemné vztahy. Zeman poděkoval svému rakouskému protějšku za podporu české menšiny, mluvili spolu také například o stavbě dálnic nebo o jaderné energetice, ke které mají obě země rozdílný přístup. Van der Bellen vyzdvihl české předsednictví v Evropské unii. Dotkli se i války na Ukrajině.
Nově zvolenému prezidentovi Pavlovi přijela poblahopřát Zuzana Čaputová

Světoví politici gratulují Pavlovi k vítězství. Čaputová přijela osobně, Zelenskyj poblahopřál v češtině

Ke zvolení hlavou státu poblahopřáli Petru Pavlovi přední světoví politici. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier poznamenal, že vztahy Prahy a Berlína jsou úzké a přátelské. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyeonvá. Ocenila také diplomatické zkušenosti někdejšího šéfa Vojenského výboru NATO. Největším překvapením byla slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, která přijela Pavlovi poblahopřát osobně.
Alexander Van der Bellen

Rakouským prezidentem zůstane Van der Bellen, vyhrál už v prvním kole

Dosavadní rakouský prezident Alexander Van der Bellen byl již v prvním kole prezidentských voleb znovu zvolen hlavou státu. Vyplývá to z předběžných výsledků voleb, které tak potvrzují prognózy agentur ARGE a SORA. Osmasedmdesátiletý Van der Bellen, který býval předsedou strany Zelených, byl považován za favorita voleb. Jeho největším rivalem byl kandidát pravicově populistické Svobodné strany Rakouska (FPÖ), šedesátiletý advokát Walter Rosenkranz.
Miloš Zeman a Alexander van der Bellen

Van der Bellen podle průzkumu obhájí v říjnu funkci rakouského prezidenta

Rakouský prezident Alexander Van der Bellen v říjnových volbách pravděpodobně obhájí svůj mandát. Vyplývá to z aktuálního průzkumu agentury Unique Research, který zveřejnil časopis Profil. Současná hlava státu by podle něj získala 66 procent hlasů. První kolo prezidentských voleb se bude v Rakousku konat 9. října.
Alexander Schallenberg

Rakousko má nového kancléře, Schallenberg střídá Kurze

Novým rakouským kancléřem se stal dosavadní ministr zahraničí Alexander Schallenberg. Dnes jej do funkce oficiálně jmenoval prezident Alexander Van der Bellen. V čele rakouské vlády 52letý Schallenberg nahradí Sebastiana Kurze, který odstoupil po korupční aféře. Na uprázdněné místo šéfa rakouské diplomacie usedl dosavadní velvyslanec v Paříži Michael Linhart, informovala agentura APA.
Alexander Van der Bellen

Van der Bellen v Osvětimi: Z Rakouska byly nejen oběti, ale i pachatelé

Rakouský prezident Alexander Van der Bellen dnes v bývalém nacistickém koncentračním a vyhlazovacím táboře v Osvětimi otevřel novou rakouskou expozici. "Je naší vůlí a povinností připomínat, že nejen oběti, ale i pachatelé nacistických zločinů byli součástí rakouské společnosti a byli jí formováni," řekl prezident podle rakosuké tiskové agentury APA. "Naše dějiny nelze konfrontovat jen s polovinou příběhu," dodal předseda rakouské sněmovny Wolfgang Sobotka.
Alexander Van der Bellen

Rakousko pobouřilo vyhoštění tří školaček, do kauzy se vložil i prezident

Rakouské politiky i veřejnost pobouřilo vyhoštění tří školaček a jejich příbuzných z údajně dobře integrovaných rodin. Případ hluboce zasáhl i rakouského prezidenta Alexandera van der Bellena. Podle agentury DPA vyvolala věc napětí mezi koaličními partnery, Rakouskou lidovou stranou (ÖVP) kancléře Sebastiana Kurze a Zelnými.
Rakouská policie

Ve Vídni útočil Makedonec, už byl kvůli terorismu odsouzen. Zpřísňuje se ochrana hranic

Pondělní teroristický útok v centru Vídně, který si vyžádal čtyři oběti a několik vážně zraněných, spáchal dvacetiletý muž s kořeny v Severní Makedonii. Měl pas této země i rakouský pas. Potvrdil agentuře APA ministr vnitra Karl Nehammer. Řekl také, že muž byl loni odsouzen ke 22 měsícům vězení kvůli teroristickému spolčení. V prosinci byl ale podmínečně propuštěn.
židé

Rakousko odsoudilo útok na představitele židovské komunity, podezřelý zadržen

Rakousko šokoval útok na nejvyššího představitele židovské komunity ve Štýrském Hradci. Pachatel o víkendu házel kameny na dvorek synagogy ve druhém největším rakouském městě. Představitel místního Židů Elie Rosen to viděl a chtěl muži domluvit. Ten však na Rosena zaútočil dřevěnou holí, pravděpodobně baseballovou pálkou. Rosenovi se podařilo schovat v automobilu, aniž by utrpěl zranění.
Sebastian Kurz

Kancléř Kurz je proti dalšímu přijímání uprchlíků, včetně žen a dětí

Rakouský kancléř Sebastian Kurz se dnes vyjádřil proti přijetí uprchlíků kvůli krizi na turecko-řecké hranici, včetně žen a dětí. Informovala o tom dnes agentura APA, podle níž lidovecký (ÖVP) politik argumentoval i tím, že Rakousko je už nyní zemí s jedním z nejvyšších počtů uprchlíků na hlavu. Vládu k převzetí některých uprchlíků vyzvali vicekancléř a šéf koaličních Zelených Werner Kogler a prezident Alexander Van der Bellen, který dříve Zelené vedl.

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 1 hodinou

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 2 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Rusko vyslalo na Ukrajinu další rakety a drony. 26 jich armáda sestřelila

V noci na čtvrtek ukrajinská armáda zneškodnila 26 dronů, které útočily na pozice ruských sil. Uvedl to podle serveru Ukrajinska pravda velitel ukrajinských vzdušných sil Mykola Oleščuk.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy