vánoční trhy

Vánoční trhy v Praze Komentář

Vánoční nákupní horečka se blíží. A není to jedno, když Česko boduje ve světové konkurenci?

Možná, že máte také a svém „smártfounu“ či pracovním počítači nastavený automatický odpočet dnů, které zbývají do letošních Vánoc. A pokud jste si ještě nevšimly, letos tak nějak možná „pomaleji“ se rozjíždějící reklamní kampaně na vánoční nákupy, pak vězte, že ani ne za padesát dní je to tu. Dozajista je tu tak doba, kdy se začne objevovat řada tradičních přehledů, rozvah a analýz o tom, kolik lidé nejen v Česku utratí za dárky. Tak jaké to letos bude?
Vánoční trhy v Düsseldorfu, ilustrační fotografie.

Manévry v Düsseldorfu. Někdo hrozil útokem na vánoční trhy

Policie v západoněmeckém Düsseldorfu dnes odpoledne na několik hodin uzavřela vánoční trhy v centru města, když jí neznámý volající oznámil, že se chytá vjet nákladním autem do návštěvníků trhu u radnice. Napsal to web listu Bild. Vylidněné trhy střežili ozbrojení policisté, nasazeny byly i speciální jednotky.
Staroměstské náměstí

Vánoční trhy 2022 na Staroměstském náměstí odstartovaly

Za obrovského zájmu lidí začaly dnes na Staroměstském náměstí v Praze vánoční trhy. Celý den proudily na náměstí stovky lidí, v době, kdy se v 16:00 poprvé letos rozsvítil vánoční strom, bylo náměstí plné. Další lidé se shromáždili před orlojem a nepřetržitě korzovali přilehlými ulicemi. Po dvouleté pauze kvůli koronaviru panovala v centru slavnostní nálada. Zájem byl také o oblíbené pochoutky, byť jako mnoho dalšího většinou podražily.
Vánoční trhy v Praze

V Praze se po dvouleté přestávce otevřou vánoční trhy

V Praze se po dvouleté přestávce otevřou vánoční trhy na Staroměstském a Václavském náměstí. V loňském i předloňském roce se kvůli koronaviru nekonaly. Dva největší trhy v Praze začnou v sobotu 26. listopadu a potrvají do 6. ledna. Náklady na výzdobu a provoz budou minimální, řekl dnes novinářům Libor Votruba, předseda představenstva společnosti Taiko, která je organizátorem trhů.
vánoční trhy

Praha rozsvítila strom na Staroměstském náměstí, slavnost opět nebyla

Zástupci vedení hlavního města dnes na Staroměstském náměstí rozsvítili vánoční strom, který do metropole doputoval z Dolní Černé Studnice na Jablonecku. Stejně jako loni i letos se kvůli koronaviru rozsvícení muselo obejít bez tradiční velké slavnosti a město je kvůli zhoršení epidemické situace předem neavizovalo. Na základě čtvrtečního rozhodnutí vlády nebudou letos na Staroměstském náměstí ani vánoční trhy. Zástupci města dnes toto rozhodnutí kritizovali.
Vánoční trhy

Zákaz vánočních trhů pokládá Asociace hotelů i Hřib za velmi špatné rozhodnutí

Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) považuje za velmi špatné dnešní rozhodnutí vlády o zrušení vánočních trhů. Podle prezidenta AHR Václava Stárka bylo totiž možné na nich dodržet režim podle požadavků hygieniků. Zkrácení provozní doby restaurací je podle něho dalším omezením, které bude mít dopad na tržby. Je třeba znovu začít řešit kompenzace a probrat, zda slíbená podpora je dostatečná, řekl dnes Stárek ČTK.
Karel Havlíček

Česko spěje do 4. stupně PES. Podle Havlíčka se zavřou restaurace, otazník nad vánočními trhy

Magistráty neuhlídaly shromažďování na vánočních trzích. Je otázka, jak se k jejich pořádání vláda v pondělí postaví. Zákaz prodeje nápojů s sebou konzumací venku byl možná nešťastně komunikovaný. Nebyl vedený špatným úmyslem, smyslem neměla být šikana. Chceme, aby byla možnost nápoje s sebou dále prodávat. V diskuzním pořadu televize Prima to dnes řekl vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).
Ilustrační foto

V Německu kvůli pandemii vznikají drive-in adventní trhy

Německo se kvůli pandemii nemoci covid-19 rozhodlo vzdát klasických adventních trhů, které každoročně lákají návštěvníky také z České republiky. Náhradou se objevily samostatné stánky se svařeným vínem nebo takzvané drive-in vánoční trhy, které si lidé toužící po sváteční atmosféře mohou prohlédnout z auta.
Restaurace

Pivo do džbánku povoleno. Vláda upravila pravidla prodeje alkoholu mimo provozovny

Lidé budou smět odnášet pivo z restaurace ve džbánku či nakupovat na vánočních trzích alkohol v lahvích. Vláda dnes rozhodla o změně protikoronavirového opatření, které má zamezit shlukování před stánky a omezit konzumaci alkoholu na veřejnosti. O změně po zasedání vlády informoval ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).
Ilustrační foto

Pozor na změny: Restaurace zavírají ve 20:00, svařák si na vánočním trhu nedáte

Ode dneška musí restaurace, bary a další stravovací zařízení včetně výdejních okének zavírat nejpozději ve 20:00. To znamená o dvě hodiny dříve než několik posledních dnů, kdy do nich znovu mohli po několika týdnech přijít hosté. Nové omezení otvírací doby se netýká rozvozu jídla. Po celý den je pak zakázána konzumace alkoholu na veřejnosti. Na trzích je zakázáno prodávat alkohol i občerstvení.
Brno

V Brně začaly adventní trhy, punč jen z okének nebo na zahrádkách

V Brně dnes začaly adventní trhy, proti minulému roku o zhruba dva týdny později a v mnohem skromnější podobě. Místo stovky stánků jich lidé letos kvůli vládním opatřením proti šíření koronaviru najdou jen přes 70, nejvíce na Zelném trhu. Otevřené budou do 23. prosince od 10:00 do 20:00, v pátek a v sobotu do 21:00.
Ilustrační foto

Vánoční trhy v Karlovarském kraji budou letos nezvyklé

Vánoční trhy v Karlovarském kraji se letos budou odehrávat v nezvyklých podmínkách. Budou bez koncertů a pokud se vůbec otevřou nějaké stánky, bude jich méně. Dnes a v neděli se rozsvítí vánoční stromy v Chebu a Karlových Varech, ale bez tradičních oslav.
Ilustrační foto

Zrušené vánoční trhy v Bratislavě částečně nahradí jiné akce

Vůně svařáku, vánočního punče a různých lahůdek se letos z náměstí v centru Bratislavy šířit nebude. Slovenská metropole kvůli koronaviru zrušila konání tradičních vánočních trhů. Navzdory tomu obyvatelé či návštěvníci města o atmosféru spojenou s blížícími se svátky zcela nepřijdou, vyplývá z oznámení samosprávy a dalších institucí.
Ilustrační foto

Berlín bude zřejmě bez vánočních trhů, většina pořadatelů je kvůli covidu odřekla

Berlín se kvůli pandemii nemoci covid-19 bude muset letos pravděpodobně obejít bez vánočních trhů. Většina pořadatelů je již odřekla, několik jich ale stále věří, že je bude možné přece jen otevřít. Zda se tak stane, bude záviset na podmínkách, které po dnešním jednání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou určí správa německé metropole.

Aktuálně se děje

před 46 minutami

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fico: Teorie jsou hezké, ale Rusko nikdy nevrátí Krym a neopustí Donbas

Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neplánuje opustit východoukrajinský Donbas. Podle něj je uznávání principu územní celistvosti v případě Ukrajiny pouze teoretickým konceptem mezinárodního práva, zatímco případný mír by byl nákladný a Rusové momentálně dominují vojensky.

včera

včera

včera

Princ Harry sbírá neúspěchy v kauze ohledně policejní ochrany v Británii

Princ Harry neuspěl se svým prvním odvoláním v případu, ve kterém soud v únoru rozhodl, že mladší syn britského krále Karla III. oprávněně přišel o ochranu placenou ze státní kasy poté, co se vzdal povinností člena královské rodiny a s manželkou Meghan a dětmi se přestěhoval do USA. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy