Věra Adámková (ANO)

Očkování, ilustrační fotografie

Vývoj české vakcíny může pokračovat, schválila vláda

Vláda dnes schválila materiál ministerstva zdravotnictví k pokračování projektu české vakcíny, jejíž vývoj byl loni kvůli dostupnosti komerčních vakcín zastaven. Na webu o tom informoval tiskový odbor kabinetu. Úřad si od pokračování slibuje to, že by domácí vakcína mohla chránit i proti novým mutacím koronaviru, které se rychleji šíří a mohou oslabit účinnost nyní používaných vakcín.
Očkování, ilustrační foto

Kde skončil vývoj české vakcíny? Tým pod vedením homeopatky mlží

Na počátku května médii prolétlo nečekané oznámení. Česká republika bude vyvíjet vlastní vakcínu proti covidu-19. Od té doby uplynuly čtyři měsíce, informace o dalším vývoji ale chybí. Jak zjistili reportéři pořadu 168 hodin, instituce, které se mají podílet na výrobě vakcíny, kterou kritizuje například Akademie věd, mlží.
Ilustrační foto Rozhovor

I výzkum vývoje vakcíny s sebou nese riziko neúspěchu, říká pro EZ Povolná z ministerstva

ROZHOVOR - Důrazně odmítá kritiku směřující na její odbornost. Vedoucí tiskového oddělení ministerstva zdravotnictví Renata Povolná hájí profesorku Věru Adámkovou, která stojí v čele společného týmu pro výzkum vývoje vakcíny proti novému typu koronaviru SARS-CoV-2 způsobující onemocnění covid-19. „Paní profesorka Adámková jako přednostka preventivní kardiologie pražského IKEM má zkušenosti z výzkumů, které právě v IKEM probíhají desítky let, mimo jiné i v rámci imunologie,“ říká v rozhovoru pro EuroZprávy.cz Renata Povolná, která připouští, že mise nemusí být úspěšná. „U každého výzkumu vždy existuje určitá míra rizika výsledku.“
Blanka Říhová (foto: Stanislava Kyselová) Rozhovor

Desítky milionů na vývoj vakcíny nestačí, týmu šéfuje člověk bez zkušeností, říká pro EZ Říhová

ROZHOVOR - Trvá na svém. Předsedkyně Učené společnosti České republiky Blanka Říhová (77) tvrdí, že šéfka společného týmu pro výzkum vakcíny proti novému typu koronaviru Věra Adámková neoplývá patřičnou odborností. „Jistě je vynikající kardioložkou, ale nemá ani základní zkušenosti s vývojem vakcín,“ tvrdí v rozhovoru pro EuroZprávy.cz bývalá ředitelka Mikrobiologického ústav Akademie věd České republiky Blanka Říhová na adresu lékařky a poslankyně za Hnutí ANO. Vědkyně rovněž poukazuje na hrubé podcenění nákladnosti ohledně vývoje preparátu. „Miliony desítek korun na výzkum nestačí, na takový projekt je nutné uvolnit miliardu dolarů,“ má jasno profesorka Říhová.
Adam Vojtěch (ANO)

Vojtěch: Desítky milionů korun jsou na první fázi vývoje vakcíny proti covid-19

Náklady v řádu desítek milionů korun se podle ministra Adama Vojtěcha (za ANO) předpokládají na první fázi vývoje vakcíny proti covidu-19. Pokud by došlo na výrobu, budou náklady jiné, řekl dnes na tiskové konferenci. Právě nízké náklady, které v pondělí uvedla šéfka týmu, lékařka z Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) a poslankyně za ANO Věra Adámková, budí u odborníků pochybnosti.
Všeobecná zdravotní pojišťovna

Správní radu VZP nově povede Adámková (za ANO), pirát se postaral o rozruch

Praha - Předsedkyní správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) byla dnes zvolena poslankyně Věra Adámková (za ANO). Dosavadní šéf rady, hejtman a poslanec Jiří Běhounek (ČSSD) bude místopředsedou. Dalším byl zvolen Bohuslav Svoboda (ODS). Správní rada jmenuje a odvolává ředitele, schvaluje návrh zdravotně pojistného plánu, účetní uzávěrky a výroční zprávy, schvaluje zásady smluvní politiky a objem úhrad poskytovatelům. Rozhoduje o nákupu nemovitostí v pořizovací ceně přes pět milionů korun či o využití prostředků rezervního fondu.

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Co bude s důchody? Pavel plánuje další jednání o důchodové reformě

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy