Viktoriagruppe

Ilustrační foto

V kauze chybějící české nafty v bavorském skladu padly tresty. Soud odsoudil manažery Viktoriagruppe

Soud uznal v kauze chybějící české nafty v bavorském skladu vinnou jak zkrachovalou německou firmu Viktoriagruppe, tak i dva její manažery Petra Malého a Lubomíra Novotného. Všem třem uložil desetiletý zákaz ochraňování českých státních hmotných rezerv. Malého poslal na sedm let do vězení a dal mu také desetimilionový peněžitý trest. Novotného potrestal tříletou podmínkou. Podle nepravomocného verdiktu připravili podvodem Správu státních hmotných rezerv (SSHR) nejméně o 108 milionů korun. Muži vinu odmítají.
Pavel Zeman

Šéfžalobce Zeman odmítá osvobozující verdikt v kauze Viktoriagruppe, rozhodne NS

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman nesouhlasí s osvobozením bývalých šéfů Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Tomáše Perutky a Ondreje Páleníka. Obžaloba je vinila z mnohamilionové škody způsobené uzavřením smluvního dodatku s německou firmou Viktoriagruppe (VG). Zeman podal koncem roku dovolání, jeho obsah žalobci zpřístupnili ve své databázi. Rozhodovat tak bude Nejvyšší soud.
Benzinky

Policie navrhla obžalobu v kauze Viktoriagruppe a chybějící nafty

Vyšetřovatelé navrhli podat obžalobu na čtyři lidi a jednu firmu za podvod spáchaný v souvislosti s ochraňováním českých státních hmotných rezerv v Německu. V tiskové zprávě o tom dnes informoval mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej. Z dřívějších informací vyplývá, že jde o kauzu společnosti Viktoriagruppe a jejích bývalých šéfů. Obvinění podle kriminalistů způsobili Česku škodu přesahující 108 milionů korun.
Exšéf Vojenského zpravodajství Ondrej Páleník

Šéfové správy hmotných rezerv mají problém, žalobce chce až 8,5 roku vězení

Státní zástupce požaduje pro dva bývalé šéfy Správy státních hmotných rezerv (SSHR) tresty vězení v rozmezí pěti až 8,5 roku. V dnešní závěrečné řeči u pražského městského soudu trval na tom, že Tomáš Perutka a Ondrej Páleník zneužili pravomoc a porušili povinnost při správě cizího majetku, a to při uzavření nevýhodného smluvního dodatku s německou Viktoriagruppe (VG). Oba muži vinu popírají a uvádějí, že pracovali svědomitě.
Ministerstvo financí

Česko vyhrálo mezinárodní spor. Verdikt v kauze Viktoriagruppe platí

Ministerstvo financí uspělo v mezinárodním sporu s insolvenčním správcem zkrachovalé společnosti Viktoriagruppe. Odvolací soud v Mnichově potvrdil, že správce musí respektovat postavení České republiky a daňové pohledávky českých orgánů budou spláceny přednostně. Česko tak bude i nadále v rámci insolvenčního řízení vystupovat jako zajištěný věřitel. V tiskové zprávě o tom dnes informovalo ministerstvo financí.
Soud, ilustrační foto

Podezřelá smlouva s Viktoriagruppe? Exšéf SSHR Perutka se ohradil proti žalobě

Bývalý šéf Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Tomáš Perutka označil obžalobu, v níž čelí obvinění za uzavření údajně nevýhodného smluvního dodatku s firmou Viktoriagruppe (VG), za umělou konstrukci. Uvedl to u pražského městského soudu, který dnes začal kauzu projednávat. Společně s Perutkou je obžalovaný i jeho nástupce Ondrej Páleník. Oběma mužům hrozí pět až 12 let vězení.
Soud, ilustrační foto

Stát uspěl ve sporu s Viktoriagruppe, nemusí doplatit 75 milionů

Stát uspěl ve sporu s insolvenčním správcem společnosti Viktoriagruppe o zhruba 75,3 milionu korun. Insolvenční správce požadoval peníze za to, že Česko skladovalo v německém Krailingu naftu údajně pod cenou. Proto se domáhal doplacení rozdílu. Žaloba byla Obvodním soudem pro Prahu 5 zamítnuta v celém rozsahu, následně verdikt potvrdil Městský soud v Praze. V tiskové zprávě o tom dnes informoval Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM), který ve sporu zastupoval Správu státních hmotných rezerv. Rozhodnutí soudu je pravomocné.
Německá vlajka

Převoz zbytku české nafty z Německa vázne

Praha – Převoz české nafty ze skladu zkrachovalé společnosti Viktoriagruppe v německém Kraillingu vázne. Transport paliva z Kraillingu začal loni v říjnu, přesto v Německu zůstává nafta v hodnotě zhruba 100 milionů korun.
Benzinky, ilustrační fotografie

První vlak s naftou uskladněnou v Německu dorazí do ČR v pátek

Praha - První vlak s naftou uskladněnou u německé zkrachovalé firmy Viktoriagruppe dorazí v pátek zpět do Česka. Uvedla to dnes Česká televize. Česko má v bavorském Kraillingu naftu za zhruba 1,2 miliardy korun, po vyhlášení insolvence firmy Viktoriagruppe se k ní ale nemohlo skoro dva roky dostat. Sklad v létě definitivně převzal nový vlastník, společnost Krailling Oils Development.
Tomáš Pitr

Slavia Capital podala nabídku na sklady Viktoriagruppe

Praha - Slovenská skupina Slavia Capital podala nabídku na koupi skladů pohonných hmot firmy Viktoriagruppe, jež je v insolvenci. Dnešním Lidovým novinám to řekl mluvčí investiční společnosti Slavia Capital Peter Benčurik. Podle serveru Lidovky.cz mají Slováci zájem o nádrže v Chlumci nad Cidlinou i v bavorském Kraillingu, kde má česká Státní správa hmotných rezerv uloženou naftu za 1,2 miliardy korun.

Aktuálně se děje

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

včera

včera

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy