Vladimír Balaš

Vladimír Balaš

Balaš se kvůli penězům pro VŠ sejde s Fialou, ve středu by o nich měla jednat vláda

Ministr školství Vladimír Balaš (STAN) bude o navýšení rozpočtu vysokých škol (VŠ) na odměňování pedagogů jednat v úterý s premiérem Petrem Fialou (ODS). Ve středu by pak na výjezdním zasedání v Jeseníku měla záležitost projednat vláda. Balaš to řekl novinářům po dnešním jednání se zástupci univerzit. Financování VŠ označil za dlouhodobě zanedbané, na řešení se podle něj musí vedle státu podílet i samotné školy.
Vladimír Balaš

Balaš: Většina krajů má na středních školách pro uchazeče dost míst

Většina krajů má podle ministra školství Vladimíra Balaše (STAN) dostatek míst na středních školách pro uchazeče, kteří letos končí základní školy. Přetlak zájmu se týká především Prahy a části Středočeského kraje, řekl dnes Balaš novinářům při dvoudenní návštěvě Jihočeského kraje.
Vladimír Balaš

Balaš: Novela vysokoškolského zákona by měla posílit kompetence rektorů

Chystaná novela vysokoškolského zákona by měla podle ministra školství Vladimíra Balaše (STAN) posílit kompetence rektorů. Nyní podle něj rektor za školu odpovídá, ale nemá nástroje k tomu, aby školu mohl efektivně řídit, když se mu postaví akademické senáty, třeba fakult. Balaš to dnes v Trutnově řekl novinářům v souvislosti s dotazem k dění na pražské Vysoké škole ekonomické, kde se řeší odvolání či rezignace děkana národohospodářské fakulty Miroslava Ševčíka.
Vladimír Balaš

Se Ševčíkem má problém i ministr. Podle Balaše by neměl být dále děkanem

Děkan Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické (VŠE) Miroslav Ševčík představuje pro univerzitu reputační problém, uvedl ministr školství Vladimír Balaš v úterý večer na svém facebooku. Domnívá se, že Ševčíkovo postavení v čele fakulty je neudržitelné. Doplnil ale, že ministr školství nemá žádné právní nástroje na odvolání děkana z funkce. 
Vladimír Balaš

Balaš cítí nutnost razantně řešit případy sexuálního obtěžování na univerzitách

Případy sexuálního obtěžování na univerzitách je podle ministra školství Vladimíra Balaše (STAN) nutné razantně řešit. O dění na některých fakultách chce se zástupci vysokých škol tento týden jednat. ČTK to řekla mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová. Podezření na obtěžování studentek nyní řeší Univerzita Karlova (UK) v Praze či Masarykova univerzita v Brně.
Vladimír Balaš

Balaš: Babišovo strašení válkou je nezodpovědné a škodlivé pro děti

Strašení válkou označil ministr školství Vladimír Balaš (STAN) za nezodpovědné a škodlivé pro psychické zdraví dětí. Balaš to uvedl dnes vpodvečer na svém twitteru. Reagoval tak zřejmě na kampaň prezidentského kandidáta Andreje Babiše (ANO) před druhým kolem voleb, ve kterém se v pátek a v sobotu utká s bývalým vysokým představitelem NATO, generálem Petrem Pavlem.
Vladimír Balaš

STAN údajně zvažuje výměnu ministra školství Balaše, on ani Fiala o tom neví

Vedení Starostů a nezávislých (STAN) zvažuje výměnu ministra školství Vladimíra Balaše, uvádí s odvoláním na nejmenované zdroje z vlády a vedení hnutí web Deník N. Podle serveru by Balaš jako odborník na ústavní právo a vysokoškolský pedagog mohl zamířit na Ústavní soud. O tom, kdo by ho v čele ministerstva nahradil, nemají Starostové jasno. Podle jejich předsedy Víta Rakušana by se případná rekonstrukce vlády musela týkat i jiných stran.
Vladimír Balaš

Změní se učivo pro ZŠ? Finální návrh má být do ledna, uvedl Balaš

Návrh koncepce, podle které by se měly dělat úpravy vzdělávacího programu pro základní školy, by měl být podle ministra školství Vladimíra Balaše (STAN) k dispozici v lednu 2023. O koncepci budou ještě debatovat odborníci, zásadní změny dokumentu oproti v listopadu představené verzi ale ministerstvo školství (MŠMT) podle své mluvčí Anety Lednové neočekává. 
Petr Gazdík (STAN)

Balaš bude mít 16 poradců, na ministerstvo se vrací Gazdík

Ministru školství Vladimíru Balašovi (za STAN) bude se vzdělávací politikou pomáhat 16 poradců. Jsou mezi nimi například bývalí ministři školství za STAN a za ANO Petr Gazdík a Robert Plaga, zakladatel společnosti Scio Ondřej Šteffl a předsedkyně České odborné společnosti pro inkluzivní vzdělávání (ČOSIV) Lenka Felcmanová. Na webu ministerstva to dnes uvedla jeho mluvčí Aneta Lednová.
Ilustrační fotografie.

České školy jsou na ukrajinské žáky dobře připraveny, řekl Fiala

České školství je na příchod žáků z Ukrajiny dobře připraveno a kvalita vzdělávání českých žáků neutrpí. Po dnešním bilančním setkání s ministrem školství Vladimírem Balašem (STAN) to řekl premiér Petr Fiala (ODS). Resort podle Balaše v současnosti připravuje kampaň, která má zvýšit zatím malý zájem ukrajinských dětí o studium na českých středních školách.
Vladimír Balaš

Zřizovatelé škol by měli získat podporu na úhradu energií, míní Balaš

Školy by měly dostat podporu od státu na úhradu energií. Peníze by měl získat jejich zřizovatel. Přesná podoba pomoci by měla být jasná v první polovině září. Na tiskové konferenci to řekl ministr školství Vladimír Balaš (STAN). Podle něj jsou některé návrhy už připraveny, ještě se o nich jedná.
Vladimír Balaš

Ministr školství Balaš je na Ukrajině

Ministr školství Vladimír Balaš (STAN) je na návštěvě Ruskem napadené Ukrajiny, kde bude dnes jednat o pomoci ukrajinským žákům a studentům v Česku a možnostech další spolupráce. ČTK o tom dnes informovala mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová.

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy