vojenský převrat v Turecku (15. července 2016)

Vojenský převrat v Turecku (16.7.2016), vážná situace před Bosporským mostem.

Turecko stále řeší pokus o puč, padlo 70 doživotních trestů

Soud v Istanbulu dnes vynesl doživotní tresty vězení nad 70 bývalými studenty vojenské akademie, které uznal vinnými z účasti na pokusu části armády o převrat z roku 2016. Napsal to deník Daily Sabah. Kadeti vinu odmítají. Netušili prý, že jsou součástí vojenského puče. Domnívali se tehdy, že je vezou do Istanbulu na vojenské cvičení.
Sídlo Evropského parlamentu

Europoslanci opět žádají zastavení rozhovorů o vstupu Turecka do EU

Evropský parlament (EP) dnes znovu doporučil Evropské komisi (EK) a Radě Evropské unie pozastavit rozhovory o přijetí Turecka do EU. Europoslanci poměrem 370 hlasů ku 109 (143 členů EP se zdrželo) podpořili zprávu svého Výboru pro zahraniční věci, jehož členové mimo jiné vyjadřují znepokojení nad represemi po neúspěšném pokusu o převrat v roce 2016 či nad kroky omezujícími svobodu projevu a médií.
Turecká vlajka, ilustrační fotografie

Turecký soud poslal do vězení další novináře kvůli pokusu o převrat

Ankara – Do vězení dnes byli posláni další čtyři turečtí novináři, kteří podle soudu měli vazby na neúspěšný pokus o státní převrat před dvěma roky. Všichni pracovali pro deník Zaman, který býval největším opozičním listem v zemi, než nad ním před dvěma roky převzaly turecké úřady kontrolu.
Vojenský převrat v Turecku (16.7.2016), vážná situace před Bosporským mostem.

Turecko kvůli pokusu o puč zadrželo dalších 65 lidí

Ankara - Turecká policie dnes zadržela dalších 65 lidí kvůli jejich údajnému napojení na hnutí duchovního Fethullaha Gülena, jehož příznivce Ankara viní z předloňského pokusu o převrat. Úřady vydaly zatykače na celkem 96 osob, z nichž 91 slouží ve vojenském letectvu, informovala agentura Reuters.
Turecká vlajka, ilustrační fotografie

Monstrózní proces s údajnými pučisty v Turecku provázejí bouřlivé emoce

Ankara - Během prvního měsíce obřího procesu se 486 obžalovanými za osnování loňského nezdařeného pokusu o převrat v Turecku předneslo svou obhajobu jen něco přes 20 osob. Zatím nikdo z bezmála pěti stovek obžalovaných podíl na zmařeném pokusu o puč nepřiznal, přestože před soudci již stanuly dvě z jeho údajných hlavních postav. 
Turecká policie

V Turecku kvůli loňskému puči zatkli dalších 115 osob

Ankara - V sobotu si první výročí zmařeného převratu v Turecku připomněly v ulicích tureckých měst desítky až stovky tisíc lidí. Oslavy skončily a pokračují čistky. Kvůli podezření z podílu na pokusu o puč zatkla turecká policie dalších 115 lidí.
Recep Tayyip Erdoğan

Erdogan slíbil "srazit hlavy" strůjcům loňského pokusu o puč

Ankara - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ve svém projevu k prvnímu výročí neúspěšného pokusu o puč ocenil neozbrojené civilisty, kteří se před rokem postavili v ulicích vzbouřeným vojákům, a slíbil, že potrestá zrádce. Zopakoval přitom, že obnoví trest smrti, pokud to parlament odhlasuje. Od podpisu příslušného zákona přitom prý prezidenta neodradí ani kritika ze strany Evropské unie. Před soud by pučisté podle Erdogana měli předstoupit v oranžových kombinézách, které jsou symbolem vězňů z americké věznice Guantánamo na Kubě.
Pokus o vojenský převrat v Turecku (15. července 2016)

Rok od pokusu o puč: Z Erdogana je diktátor s neomezenou mocí, Turci mizí beze stop

Ankara - Od pokusu o převrat v Turecku uplynul přesně rok. Ve večerních hodinách v pátek 15. července 2016 do ulic Istanbulu a hlavního města Ankary vstoupily vojenské jednotky. Prvními kroky bylo obsazení obou mostů vedoucích přes Bospor a mezinárodního Atatürkova letiště. Premiér Binali Yıldırım téměř okamžitě označil akce za pokus o puč. Tanky obklíčily parlament a zahájily palbu. Střelba zaznívala také u prezidentského paláce, policejního ústředí, generálního štábu a rozvědky. Rebelové byli po několika hodinách poraženi, i dnes ale jejich čin ovlivňuje každodenní život Turků.

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Volby prezidenta RF 2024

Golos: Volby v Rusku byly největší podvod v dějinách země

Ruské nezávislé hnutí Golos (v překladu Hlas), které monitoruje dodržování práv voličů a volebních pravidel, označilo prezidentské volby v Rusku za "nejpodvodnější a nejzkorumpovanější v historii země." Jejich vítězem byl vyhlášen úřadující šéf Kremlu Vladimir Putin, který získal téměř 90 procent odevzdaných hlasů.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Danko odstoupil ze slovenské prezidentské volby. Podpořil jednoho z kandidátů

Předseda Slovenské národní strany Andrej Danko se v pondělí oficiálně vzdal kandidatury na prezidenta. Vysvětlil to vývojem preferencí a snahou netříštit národně-konzervativní síly. Ve volbách podpořil exministra spravedlnosti Štefana Harabina.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy