volby v Thajsku

Thajsko

Kdo vyhrál volby v Thajsku? Výsledky stále nejasné, prý se ve velkém podvádělo

Vítěz prvních thajských parlamentních voleb od vojenského převratu v roce 2014 stále není jasný. Vyhlášení výsledků plánované na dnešek bylo odloženo, což vyvolalo další podezření z nesrovnalostí a podvodů. Volební komise dnes zveřejnila pouze obsazení 350 míst v 500členné dolní parlamentní komoře, která jsou volena většinovým volebním systémem. Opoziční formace Strana Thajců spojená s bývalým premiérem Tchaksinem Šinavatrou na základě těchto výsledků získává ve Sněmovně reprezentantů 138 křesel, zatímco strana Síla lidového státu (PPP) blízká vládnoucí vojenské juntě si připisuje 96 mandátů, napsala agentura Reuters.
Bangkok

Volby v Thajsku vyhrála Síla lidového státu, vojenská junta tak zůstane u moci

Podle upřesňovaných předběžných výsledků vítězí v dnešních parlamentních volbách v Thajsku strana Síla lidového státu (PPP) blízká vládnoucí vojenské juntě. Po sečtení 92 procent odevzdaných hlasů oznámila státní volební komise v Bangkoku náskok PPP v čele s dosavadním premiérem Prajutchem Čan-Očou nad hlavní opoziční formací Strana Thajců spojenou s bývalým premiérem Tchaksinem Šinavatrou.
Thajsko

V Thajsku začaly volby, první od nástupu junty v roce 2014

V Thajsku dnes začaly parlamentní volby, z nichž by po pěti letech od vojenského převratu měla vzejít demokraticky zvolená vláda. Největší šance uspět ale má nynější šéf vojenského režimu, premiér Prajutch Čan-Oča. Jedinou větší hrozbou pro něj podle komentátorů může být jen Strana Thajců, která sdružuje příznivce bývalého premiéra Tchaksina Šinavatry.
Ubolratana Radžakanjaová

Thajský král zakročil, princezna nesmí kandidovat na premiérku

Nejstarší sestra thajského krále, princezna Ubolratana Radžakanjaová, která v pátek překvapivě oznámila svou kandidaturu na post premiérky, nakonec o místo v čele vlády usilovat nebude. Oznámila to dnes strana Thai Raksa Čart, jejíž kandidátku měla princezna vést. Vedení strany uvedlo, že respektuje krále, který v pátek kandidaturu své sestry označil za neústavní.
Ubolratana Radžakanjaová

Thajská princezna prolomila tabu, chce být premiérkou. Král se zlobí

Nejstarší sestra thajského krále, princezna Ubolratana Radžakanjaová bude usilovat o post premiérky v thajských volbách 24. března. Kandidovat bude za stranu, která má blízko ke svrženému premiérovi Tchaksinu Šinavatrovi. Sokem se jí stane dosavadní premiér Prajutch Čan-Oča, který se dostal k moci, když armáda 22. května 2014 svrhla demokraticky zvolenou vládu Šinavatrovy sestry Jinglak.

Aktuálně se děje

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Americké jednotky v Iráku a Sýrii se staly terčem několika útoků

Americké jednotky v Iráku a Sýrii byly za méně než 24 hodin vystaveny dvěma samostatným útokům, uvedly v pondělí irácké bezpečnostní zdroje a představitelé USA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy