vpád Trumpových příznivců do Kapitolu (6.1.2021)

Proud Boys je americká krajně pravicová skupina.

Lídr Proud Boys jde za vpád do Kapitolu na 17 let do vězení

Lídr krajně pravicové skupiny Proud Boys Joe Biggs, který vedl její nechvalně proslulý vpád do Kapitolu na začátku ledna 2021, byl odsouzen k 17 letům odnětí svobody. Jde o jeden z nejdelších trestů udělených za výtržnosti před více než dvěma lety. 
FBI, ilustrační fotografie

Kvůli útoku na Kapitol byl zatčen bývalý agent FBI

Bývalý agent Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) byl zatčen za podíl při vpádu demonstrantů do sídla amerického Kongresu 6. ledna 2021. Podle serveru USA today čelí obvinění ze čtyř přečinů, včetně nezákonného vstupu do budovy s omezeným přístupem a výtržnictví.
Donald Trump

Trump se podílel na nahrávce mužů, kteří sedí ve vězení za útok na Kapitol

Pěvecký sbor tvořený muži, kteří jsou ve vězení kvůli obviněním z účasti na útoku na sídlo amerického Kongresu z 6. ledna 2021, nazpíval single, jehož součástí je i nahrávka exprezidenta Donalda Trumpa. Bývalý republikánský šéf Bílého domu záznam podle webu televize CNN poskytl na žádost skupiny podporující rodiny vězňů.
Donald Trump

Trumpa si předvolal výbor vyšetřující útok na Kapitol

Výbor americké Sněmovny reprezentantů vyšetřující útok na Kapitol z 6. ledna loňského roku předvolal bývalého republikánského prezidenta Donalda Trumpa. Požaduje, aby exprezident počínaje 14. listopadem nebo kolem tohoto data vypovídal pod přísahou. Zároveň do 4. listopadu žádá poskytnutí řady příslušných dokumentů, včetně záznamů týkajících se osobní komunikace mezi Trumpem a zákonodárci i extremistickými skupinami, píše agentura AP.
Donald Trump

Trump bude předvolán výborem, aby podal svědectví ve věci útoku na Kapitol

Výbor americké Sněmovny reprezentantů vyšetřující loňský útok na Kapitol si předvolá bývalého prezidenta Donalda Trumpa. Někdejší republikánský šéf Bílého domu má před komisí podat svědectví v souvislosti s událostmi, při nichž dav jeho příznivců zaútočil na budovu amerického Kongresu v den potvrzování výsledku prezidentských voleb.
Donald Trump

Trump ignoroval prosby svých dětí a poradců, aby vyzval své příznivce k zastavení násilí

Někdejší americký prezident Donald Trump loni 6. ledna celé hodiny sledoval v přímém přenosu útok na sídlo Kongresu, nekontaktoval špičky bezpečnostních složek a ignoroval prosby svých dětí a blízkých poradců, aby vyzval své příznivce k zastavení násilí. Takový obrázek o jednání končící hlavy státu vytvářejí svědectví prezentovaná v noci na dnešek při dalším slyšení vyšetřovacího výboru Sněmovny reprezentantů. Bývalá pracovnice Bílého domu vyjádřila názor, že Trump "dal zelenou" účastníkům nepokojů.
Kongres USA

Výbor vyšetřující vpád Trumpových příznivců do Kapitolu nevylučuje další slyšení

Zvláštní výbor americké Sněmovny reprezentantů, který mapuje kampaň exprezidenta Donalda Trumpa po volbách roku 2020, se dnes vrací do hlavního vysílacího času při posledním slyšení naplánovaném na toto léto. Úplně poslední vystoupení komise, která začala pracovat minulý červenec, to ale možná nebude. Podle webu Politico je komise aktuálně vystavena přívalu důkazů a její členové nejeví zájem o rychlé uzavření vyšetřování.
Donald Trump

Trump chtěl podle bývalé pracovnice Bílého domu navzdory varování ke Kapitolu

Někdejší prezident USA Donald Trump byl informován o přítomnosti zbraní v davu svých podporovatelů, které 6. ledna 2021 vyzval k pochodu na sídlo Kongresu, přesto je burcoval a chtěl se ke Kapitolu také sám vydat. Před vyšetřovacím výborem Sněmovny reprezentantů to dnes vypověděla někdejší asistentka Trumpova personálního šéfa Marka Meadowse.
Kapitol Spojených států amerických

KOMENTÁŘ: Vpád do Kongresu demonstroval hrozbu populismu a konspiračních teorií

Uplynul rok od vpádu příznivců ve volbách poraženého amerického prezidenta Donalda Trumpa do budovy Kongresu. Je příliš brzy na to, abychom dokázali říct, nakolik bude datum 6. ledna 2021, kdy se dav pokusil zvrátit výsledek prezidentského klání, pro dějiny Spojených států z dlouhodobé perspektivy významné. Již nyní je ale zřejmé, že násilnosti na Capitol Hill ukázaly, jakou hrozbu pro demokracii představuje současný politický populismus v kombinaci s konspiračními teoriemi.
Donald Trump

Další Trumpovi spojenci mají vypovídat o vpádu do Kapitolu

Zvláštní výbor americké Sněmovny reprezentantů vyšetřující lednové povolební násilnosti v sídle Kongresu žádá o svědectví další blízké Trumpovy spolupracovníky. Mezi nově předvolanými jsou bývalá mluvčí Bílého domu Kayleigh McEnanyová nebo exprezidentův poradce Stephen Miller.

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy