VÚT v Brně

Ilustrační foto

Studenti vymysleli aplikaci, která doporučí vhodný film i podcast

Čtveřice studentů brněnské techniky vymyslela aplikaci, která dokáže třeba podle filmového vkusu poznat, jaký podcast by se uživateli mohl líbit. Doporučovací algoritmus funguje napříč různými médii. Za aplikaci Discyo získali mladí vývojáři z fakulty informačních technologií Cenu podnikavosti studenta Vysokého učení technického, oznámila ČTK mluvčí školy Radana Koudelová.
lékaři

Vědci z VUT Brno vymysleli kloubní náhrady na míru, chtějí získat patent

Kloubní náhrady na míru, které minimalizují zásah do organismu pacienta, vymysleli výzkumníci z Vysokého učení technického v Brně (VUT). Svůj design a technologii přihlásili k patentování. Metodu chtějí dostat do klinické praxe. O využití vynálezu má zájem několik ortopedických a veterinárních klinik, oznámila Iveta Hovorková z Fakulty strojního inženýrství VUT.
Masarykova univerzita, ilustrační foto

Univerzity chtějí učit prezenčně, jen v případě nutnosti online

Brněnské vysoké školy zatím počítají s normální prezenční výukou v podzimním semestru, připravují se však i na možnost částečného nebo plného přechodu na online provoz. V organizaci výuky, ale také v hygienickém zabezpečení menz nebo kolejí, využijí univerzity zkušenosti z jarní vlny koronavirové nákazy. ČTK to řekli mluvčí škol.
vesmir

NASA vybrala fotografii dne, snímek komety pořídil český matematik

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) dnes jako astronomickou fotografii dne zveřejnil snímek českého fotografa a matematika Miloslava Druckmüllera z brněnského Vysokého učení technického. Snímek zachycuje kometu Neowise, kterou lze v těchto dnech pozorovat na noční obloze pouhýma očima a patří k nejjasnějším kometám za poslední roky. ČTK o tom informoval astronom a fotograf Petr Horálek.
studium

Studenti kvůli koronaviru bojují s diplomkami, mají horší přístup ke knihám

Studentům brněnských univerzit komplikují opatření proti šíření nového typu koronaviru tvorbu bakalářských a diplomových prací. Zavírají se studovny a knihovny jednotlivých fakult, nepřístupná je také Knihovna Jiřího Mahena a Moravská zemská knihovna. Studenti ale literaturu potřebují pro své práce. Nyní mohou plně čerpat v podstatě jen z elektronických zdrojů.
Ilustrační foto

Můžeme se nakazit v nemocnici? Nový výzkum znepokojí pacienty

Pacient může z nemocnice odejít se zdravotním problémem, se kterým vůbec nepřišel. Novým onemocněním se může nakazit ze vzduchotechniky. V záhybech trubek číhají mikroorganismy, které jsou stále odolnější. Zjistil to výzkum FAST VUT, do kterého se zapojily některé nemocnice. Podle odborníka z Ústavu technických zařízení budov FAST VUT Aleše Rubiny mohou tyto mikroorganismy zhoršovat hojení ran, způsobovat záněty a přispívat k mnohem delší a složitější rekonvalescenci pacientů.
Nová dopravní značka

Auto v protisměru? Český student navrhl systém, který automaticky odhalí nebezpečí

Student Vysokého učení technického v Brně (VUT) Ondřej Vacek navrhl systém, který samostatně odhalí vozidla v protisměru na dálnicích a rychlostních komunikacích. Návrh studenta počítá s tím, že systém automaticky odešle hlášení do Národního dopravního informačního centra. K detekci lze podle něj využít kamery na mýtných bránách, oznámila dnes médiím mluvčí VUT Radana Koudelová.
Ilustrační foto

Odhalení rakoviny z kapky krve? Brněnští vědci pracují na speciálním čipu

Brno - Pokud má pacient v krvi takzvané nádorové markery, které upozorní na rané stadium rakoviny, změní se okamžitě optické spektrum, tedy barva světla. Vědci z Vysokého učení technického v Brně nyní pracují na speciálním nanofotonickém čipu, který by mohl rakovinu odhalit z kapky krve. Nanofotoniku lze ale využít i v jiných oborech.

Aktuálně se děje

před 18 minutami

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

před 1 hodinou

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 4 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy