Výbuch metanu v dole OKD na Karvinsku (20. 12. 2018)

Ilustrační foto

Neštěstí v dolech OKD: Kdo nese vinu? Komise vynesly verdikt

Vyšetřovací komise nezjistily, že by na nejtragičtějších hornických neštěstích v dolech na Karvinsku v letech 2014 a 2015 měla podíl viny těžební společnost OKD nebo některý z jejich zaměstnanců. ČTK to řekl mluvčí OKD Ivo Čelechovský.
Ilustrační foto

Záchranáři vytáhli z Dolu ČSM ostatky jednoho z havířů

Záchranáři vytáhli z Dolu ČSM-Sever ve Stonavě na Karvinsku tělo jednoho z horníků, kteří tam loni v prosinci zahynuli při výbuchu metanu. Vytažení dalších čtyř mrtvých se očekává na konci měsíce. ČTK to dnes řekla okresní státní zástupkyně Gabriela Slavíková.
Zdravotnictví

Horník popálený při výbuchu v dole ČSM opustil nemocnici, o život bojoval dva měsíce

Polský horník těžce popálený při prosincovém výbuchu metanu na Dole ČSM ve Stonavě na Karvinsku byl dnes propuštěn z Kliniky popáleninové medicíny a rekonstrukční chirurgie Fakultní nemocnice Ostrava. Muž popálený na 65 procentech těla byl dva měsíce v umělém spánku, podstoupil šest velkých operací a řadu výkonů na operačním sále. Novinářům to sdělila mluvčí nemocnice Naďa Chattová.
Ilustrační foto

V Dole ČSM začaly práce na zpřístupnění místa výbuchu

V Dole ČSM-Sever ve Stonavě na Karvinsku dnes začaly práce na zpřístupnění místa, kde při výbuchu metanu loni v prosinci zahynulo 13 horníků. Začíná se rekonstrukcí dvou výbuchuvzdorných hrází, kterými je požářiště uzavřeno. Ostatky prvních z devíti horníků, jejichž těla dosud jsou pod zemí, by měla být vyproštěna na konci dubna. ČTK to řekl mluvčí těžební společnosti OKD Ivo Čelechovský.
Uhlí z OKD, Dolu Paskov

Těla mrtvých horníků z OKD jsou stále v podzemí. Kdy budou vyproštěna?

Těžební společnost OKD chce do konce týdne provést průzkum části míst v Dole ČSM-Sever ve Stonavě na Karvinsku, kde v prosinci při výbuchu metanu zahynulo 13 lidí. Vyproštění prvních těl devíti mrtvých horníků, kteří jsou ještě pod zemí, očekává na konci dubna. Všechny mrtvé by mohla vyprostit do poloviny května. Novinářům to dnes řekl závodní dolu Kamil Blahut.
Ilustrační foto

OKD vyplatí rodinám horníků ze Stonavy více peněz

Těžební společnost OKD zvýšila o 100.000 korun jednorázové odškodnění rodinám třinácti horníků, kteří loni v prosinci zemřeli při výbuchu metanu v Dole ČSM Sever ve Stonavě. Mezi rodiny kromě toho navíc rozdělí prostřednictvím své Nadace OKD dalších 15 milionů korun. ČTK to dnes řekl mluvčí OKD Ivo Čelechovský.
Ilustrační foto

K mrtvých horníkům v dole OKD se stále nelze dostat. V podzemí ještě možná hoří

Prostory Dolu ČSM Sever ve Stonavě na Karvinsku, kde před Vánoci při výbuchu metanu přišlo o život 13 horníků, stále zůstávají uzavřeny speciálními hrázemi a zatím se do nich nikdo nedostal. Dosud není ani prokázáno, zda už tam přestalo hořet. Kdy se vyšetřovatelé na místo dostanou, tak není možné odhadnout. ČTK to dnes řekl mluvčí OKD Ivo Čelechovský.
OKD, Důl Paskov

Češi rodinám mrtvých horníků přes Nadaci OKD poslali už 1,7 milionu

Ve sbírce, kterou zřídila Nadace OKD na podporu rodin obětí neštěstí na Dole ČSM Sever ve Stonavě na Karvinsku, se zatím sešlo 1,7 milionu korun. ČTK to dnes sdělila ředitelka nadace Karolína Preisingerová. Pro sirotky po zemřelých hornících je určena také sbírka, kterou organizuje spolek Svatá Barbora. Sbírka potrvá do 15. ledna, na konci roku v ní bylo okolo čtyř milionů korun.
Ilustrační foto

Výbuch metanu v Dole ČSM bude vyšetřovat mezinárodní tým

Prosincový výbuch metanu a následný požár v Dole ČSM ve Stonavě na Karvinsku, který si vyžádal 13 obětí, z toho 12 Poláků, bude vyšetřovat česko-polský tým policistů a státních zástupců. ČTK to dnes řekla mluvčí moravskoslezské policie Gabriela Pokorná.
OKD

Sbírka na sirotky po zesnulých hornících potrvá do poloviny ledna

Sbírka na podporu sirotků po hornících, kteří 20. prosince zemřeli při výbuchu metanu a následném požáru v podzemí Dolu ČSM, skončí v polovině ledna. ČTK to dnes řekla Monika Němcová, ředitelka spolku Svatá Barbora, který sbírku organizuje. Dosud se na účtu spolku sešlo přes 3,6 milionu korun. Na druhém kontě Nadace OKD, určeném pro všechny rodiny bez ohledu, zda v nich jsou či nejsou děti, je více než 1,4 milionu korun.
Ilustrační foto

Jeden ze zraněných horníků dál zůstává v kritickém stavu

Jeden z horníků zraněných při výbuchu v Dole ČSM na Karvinsku zůstává v kritickém stavu v ostravské fakultní nemocnici. Stav druhého je stabilizovaný. Oproti pátku se situace nezměnila, řekla ČTK mluvčí nemocnice Naďa Chattová. Při neštěstí minulý týden ve čtvrtek zemřelo 13 lidí, z toho 12 Poláků. Dalších deset horníků bylo zraněno, tři skončili v nemocnicích, jeden byl ale propuštěn už den po explozi.
CZK

Češi dál posílají peníze pro rodiny mrtvých horníků. Kolik už se vybralo?

Na kontech pro pozůstalé po mrtvých hornících, kteří minulý týden ve čtvrtek zemřeli po výbuchu metanu v podzemí Dolu ČSM ve Stonavě na Karvinsku, je už téměř pět milionů korun. Od čtvrtka tak na účtech přibylo zhruba 1,5 milionu a další peníze stále přicházejí. ČTK to dnes řekly zástupkyně obou organizací, na jejichž konta finanční pomoc směřuje.
Ilustrační foto

Lékaři dál bojují o život těžce popáleného horníka, chystají se transplantace

Zdravotní stav dvou horníků hospitalizovaných ve Fakultní nemocnici Ostrava po výbuchu metanu v Dole ČSM ve Stonavě na Karvinsku zůstává beze změn. Vážněji zraněný muž je v kritickém stavu na jednotce intenzivní péče, druhý se dál léčí na standardním pokoji, řekla dnes ČTK mluvčí nemocnice Naďa Chattová. Při neštěstí minulý týden ve čtvrtek zemřelo 13 lidí, z toho 12 Poláků. Dalších deset horníků bylo zraněno, tři skončili v nemocnicích, jeden byl ale propuštěn už den po explozi.

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

EU a NATO tlačí na Řecko a Španělsko: Dejte Ukrajině své Patrioty

Řecko a Španělsko jsou pod stále větším tlakem spojenců z Evropské unie a Severoatlantické aliance (NATO), aby dodaly Ukrajině více systémů protivzdušné obrany. Uvedl to server Financial Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy