výbuch sopky Krakatoa a cunami v Indonésii (prosinec 2018)

sopka Krakatoa

Další část Krakatoa se zřítí do moře? Experti mají obavy, vulkán nelze prozkoumat

Špatné počasí a obrovský sloupec popela brání úsilí indonéských úřadů prozkoumat vulkán Anak Krakatoa a určit tak, zda by region mohla zasáhnout další ničivá vlna cunami. Ta o víkendu zpustošila indonéské pobřeží Sundského průlivu a vyžádala si na 420 mrtvých. Podle agentury AP tamní úřady dnes oznámily, že pátrání po dalších obětech bude v nejhůře postižené oblasti pokračovat i v lednu.
Následky výbuchu sopky Krakatoa a cunami v Indonésii

Přijde další ničivá tsunami? Držte se od pobřeží, varují indonéské úřady

Lidé by se neměli zdržovat v oblastech na indonéském pobřeží, kde si ničivá vlna cunami o víkendu vyžádala životy více než 420 osob. V oblasti je nepříznivé počasí a panují obavy, že by mohla přijít další vlna. S odvoláním na úterní sdělení indonéských úřadů o tom dnes informovala agentura AP. Indonésie si dnes připomíná 14 let od zemětřesení a následné cunami, která si podle některých zdrojů vyžádala až 230.000 obětí ve 12 zemích.
Obří vlny

Indonésie nakoupí další detektory tsunami, smrtící vlny hrozí až do středy

Indonéský prezident Joko Widodo nařídil národní meteorologické agentuře nakoupit detektory schopné včas varovat obyvatele před vlnami tsunami. Řekl to dnes novinářům při návštěvě ostrova Jáva, kde si víkendová přívalová vlna tsunami vyžádala nejméně 280 obětí a přes tisíc zraněných. Záchranáři stále hledají přeživší, či mrtvé, vysoké vlny tam přitom hrozí až do středy, informovala agentura Reuters.
Následky výbuchu sopky Krakatoa a cunami v Indonésii

Výbuch sopky a obří cunami. Počet mrtvých v Indonésii jde do stovek, téměř tisíc zraněných

Nejméně 222 mrtvých si vyžádala mohutná vlna cunami v pobřežních oblastech u Sundského průlivu mezi indonéskými ostrovy Jáva a Sumatra. Oznámila to dnes indonéská agentura pro katastrofy. Zvýšila tak původní bilanci, která hovořila o 168 mrtvých. České ministerstvo zahraničí ČTK sdělilo, že podle dosavadních informací nejsou mezi mrtvými žádní Češi. Podle nové bilance se při cunami zranilo 843 lidí, dalších 28 se pohřešuje. Bilance nemusí být konečná. Indonéské úřady také oznámily, že mezi oběťmi nejsou žádní cizinci a všichni mrtví jsou Indonésané.
Následky výbuchu sopky Krakatoa a cunami v Indonésii

OBRAZEM: Krakatoa vybuchla, následná cunami stvořila dílo zkázy

Desítky mrtvých a stovky zraněných si vyžádala mohutná vlna cunami v pobřežních oblastech u Sundského průlivu mezi indonéskými ostrovy Jáva a Sumatra. Cunami udeřila v sobotu večer místního času na pobřeží z obou stran Sundského průlivu, který leží mezi ostrovy Jáva a Sumatra. Příčinou byl podle indonéské geofyzikální agentury zřejmě výbuch sopky Krakatoa.

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 13 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Írán zvedá varovný prst: Jaderný program máme k mírovým účelům, může se to ale změnit

Jaderné zbraně nemají žádné místo v nukleární doktríně Íránu, uvedl v pondělí mluvčí tamního ministerstva zahraničních věcí Násir Kanaání. Podle serveru The Times of Israel (TOI) Írán opakovaně prohlašuje, že jeho jaderný program slouží pouze k mírovým účelům, může se to ale změnit.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy