Walter Lübcke

Walter Lübcke

Začal proces v případu vraždy Lübckeho. Zájem enormní, novináři před soudem nocovali

U soudu ve Frankfurtu nad Mohanem dnes začal za velkého zájmu médií a přísných bezpečnostních opatření proces s pravicovým radikálem obžalovaným z vraždy regionálního politika Waltera Lübckeho, který byl členem německé vládní Křesťanskodemokratické unie (CDU). Na lavici obžalovaných usedl také údajný komplic. Proces by měl trvat nejméně do konce října.
Pohřeb Waltera Lübckeho

Přiznal se k vraždě německého politika, teď bere zpátečku. Prý nestřílel

Němec Stephan Ernst, který je podezřelý z loňské vraždy politika Waltera Lübckeho, tvrdí, že člena vládní Křesťanskodemokratické unie (CDU) nezastřelil. Novinářům to dnes v hesenském Kasselu řekl jeho advokát Frank Hannig. Pravicový radikál se přitom k vraždě, která otřásla spolkovou republikou, v minulosti už přiznal.
Německá kancléřka Angela Merkelov

Angela Merkelová odešla a vše je jinak? V Německu se šušká o velkých změnách

Němečtí vládní křesťanští demokraté (CDU) pod vedením Angely Merkelové opakovaně odmítli jakoukoliv spolupráci s protestní a protiimigrační stranou Alternativou pro Německo (AfD). Tento názor sdílí i nová šéfka CDU Annegret Krampová-Karrenbauerová. Přesto se ale zdá, že další vlivní straníci naznačují, že by se tento postoj měl změnit.
policie

Vražda vlivného politika Lübckeho: Na veřejnost unikly nové informace

Údajný vrah německého místního politika v nyní už odvolaném přiznání uvedl, že čin dlouho zvažoval. Ke konečnému rozhodnutí vraždu spáchat ho přivedly i hojně medializované trestné činy přičítané imigrantům, vyplývá z informací německého deníku Süddeutsche Zeitung a rozhlasových stanic NDR a WDR.
Pohřeb Waltera Lübckeho

Němci v šoku. Příznivci Pegidy mají vraždu Lübckeho za normální

Šokujících odpovědí se dostalo novinářům veřejnoprávní televize ARD, když se účastníků demonstrace protiimigrační Pegidy v Drážďanech tento týden ptali, co si myslí o vraždě politika vládní Křesťanskodemokratické unie (CDU) Waltera Lübckeho. Někteří totiž tvrdili, že je takový čin jednou za pár let normální, nebo že jde o lidskou reakci. Taková vyjádření už na internetu tvrdě odsoudili někteří němečtí politici.
Německá policie, ilustrační foto

Vrah politika Lübckeho (CDU) dříve útočil na uprchlíky, zatčeni další podezřelí

Němečtí policisté v noci na dnešek zadrželi dvojici mužů, kteří se údajně podíleli na prodeji zbraní vrahovi politika vládní Křesťanskodemokratické unie (CDU) Waltera Lübckeho. Našli také několik zbraní již dříve zadrženého pravicového extremisty Stephana Ernsta, který se k činu přiznal. Podle německého nejvyššího státního zastupitelství je mezi nimi zřejmě i zbraň, s níž zabíjel. Vražda Lübckeho byla podle všeho prvním takovým činem vůči politikovi motivovaným pravicovým extremismem v dějinách spolkové republiky.
Německá policie, ilustrační fotografie

Extremista se přiznal k vraždě politika Lübckeho, Německo je případem otřeseno

Pravicový extremista Stephan E., podezřelý z vraždy politika německé vládní Křesťanskodemokratické unie (CDU) Waltera Lübckeho, se k činu přiznal. Informují o tom média, která se odvolávají na dnešní vyjádření německého nejvyššího státního zástupce Petera Franka před poslanci parlamentního výboru pro vnitřní záležitosti. Vražda Lübckeho Německem otřásla. Jde o první takový zločin pravicového radikála vůči politikovi v poválečných dějinách země.
Annegret Krampová-Karrenbauerová

Pakt CDU s protiuprchlickou AfD? V Německu se vyrojily divoké spekulace

Předsedkyně německých vládních křesťanských demokratů (CDU) Annegret Krampová-Karrenbauerová si nedokáže představit, že by její strana kdy spolupracovala s protestní a protiimigrační stranou Alternativa pro Německo (AfD). Řekla to v diskusním pořadu veřejnoprávní televize ARD Anne Will.
Německá policie, ilustrační fotografie

V Německu kvůli vraždě Lübckeho zadrželi muže

Německá policie v sobotu zadržela mladého muže v souvislosti s vyšetřováním smrti vysoce postaveného úředníka místní správy a člena vládní Křesťanskodemokratické unie (CDU) Waltera Lübckeho. Ten byl před týdnem zastřelen ve svém domě nedaleko Kasselu. Policie mladého muže vyslechla a dnes ráno ho podle médií propustila. Nezjistila totiž, že by se na činu podílel.
Walter Lübcke

V Německu zavraždili vysokého politika, prostřelili mu hlavu

Nedaleko středoněmeckého města Kassel v noci na neděli někdo zastřelil vysoce postaveného úředníka místní správy a člena vládní Křesťanskodemokratické unie (CDU). Na tiskové konferenci to dnes oznámila policie, která vyloučila předchozí domněnku, že Walter Lübcke spáchal sebevraždu, informovala agentura DPA.

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

včera

včera

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

včera

včera

včera

včera

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy