Wang I (čínský ministr zahraničí)

Antony John Blinken je americký demokratický politik a právník, od ledna 2021 ministr zahraničních věcí Spojených států amerických v Bidenově vládě.

Vnímáte nás špatně, slyšel Blinken v Číně. Nakonec se setkal i se Si Ťin-pchingem

Americký šéf diplomacie Antony Blinken se v Pekingu setkal se třemi vrcholnými představiteli tamního režimu. Poradce čínské vlády pro zahraniční věci Wang I uvedl, že Washington vnímá Čínu špatně a snaží se brzdit její technologický pokrok. Vůdce Si Ťin-pching zase zdůraznil posun, kterého obě strany dosáhly. Čínský ministr zahraničí Čchin Kang se údajně chystá do USA. 
Čínská vlajka, ilustrační fotografie.

Čína doufá, že Německo podpoří myšlenku mírového sjednocení země

Čína doufá a věří, že Německo podpoří mírové sjednocení Číny s Tchaj-wanem. Na setkání s německou ministryní zahraničí Annalenou Baerbockovou to řekl nejvyšší čínský diplomat Wang I. Dodal, že Čína před lety podpořila znovusjednocení Německa. Informuje o tom dnes agentura Reuters.
Čína, ilustrační fotografie

Čína chce dle ministra komunikovat s USA se vzájemným respektem

Čína je ochotná komunikovat se Spojenými státy na základě vzájemného respektu a doufá, že Washington co nejdříve odstraní všechna omezení spolupráce, která jsou podle Pekingu nepřiměřená. Na tiskové konferenci, která se konala na okraj zasedání parlamentu, to dnes řekl čínský ministr zahraničí Wang I. Vyjádřil se ale i k dalším tématům, včetně problémů v Hongkongu.
Čínská armáda, ilustrační foto

Indie a Čína stáhnou armádu ze sporné hranice, nové VIDEO ukazuje potyčku vojáků

Indičtí a čínští ministři zahraničí se dnes dohodli na stažení vojsk ze sporné hraniční oblasti mezi oběma zeměmi. Zavázali se rovněž udržovat náležitý odstup a uvolňovat napětí ve sporné hraniční oblasti Ladákh, kde v červnu došlo k nejkrvavějšímu střetu těchto dvou jaderných mocností za několik desetiletí. Informaci přinesla agentura Reuters.
Miloš Vystrčil, předseda Senátu

Vystrčil se ohradil: Zeman třikrát lhal ohledně mé návštěvy Tchaj-wanu

Prezident Miloš Zeman podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) třikrát veřejně lhal, když kritizoval jeho cestu na Tchaj-wan. V televizi Prima dnes Vystrčil řekl, že ostatní ústavní činitelé mu zvažovanou návštěvu při poradě na Pražském hradě sice nedoporučili, ale nehlasovali o ní, jak o tom předtím v televizním rozhovoru mluvil Zeman.
Heiko Maas

Německo žádá volby v Hongkongu, Čína hovoří o vměšování

Čína by měla odvolat sporný bezpečnostní zákon pro Hongkong a co nejrychleji na tomto autonomním území uspořádat volby. Čínského ministra zahraničí Wanga I k tomu dnes v Berlíně vyzval jeho německý kolega Heiko Maas. Wang tyto otázky považuje za vnitřní záležitosti Číny a vměšování cizích států odmítá. Wangovu návštěvu německé metropole doprovázela demonstrace žádající dodržování lidských práv.
Miloš Vystrčil během návštěvy Tchaj-wanu.

Návštěva Tchaj-wanu předsedou Senátu ČR byla podle Číny za hranou

Návštěva předsedy Senátu České republiky Miloše Vystrčila na Tchaj-wanu představuje překročení červené čáry. Prohlásil to čínský ministr zahraničí Wang I, který dnes v Berlíně jednal se šéfem německé diplomacie Haikem Maasem. Peking považuje ostrovní Tchaj-wan za svou vzbouřenou provincii a Vystrčilovu cestu za porušení principu jedné Číny. Maas se Česka zastal, když řekl, že hrozby do politiky nepatří a že od mezinárodních partnerů očekává vzájemný respekt.
Andrej Babiš

Babiš: Čínské vyjádření o Vystrčilovi je nemístné a nepatřičné

Komentář čínského ministra zahraničí, že předseda českého senátu Miloš Vystrčil (ODS) zaplatí vysokou cenu za svou oficiální cestu na Tchaj-wan, byl nemístný a nepatřičný. Novinářům to po své dnešní účasti na Bledském strategickém fóru ve Slovinsku řekl premiér Andrej Babiš (ANO).
Petr Fiala, předseda ODS

"Výhrůžky Česku jsou nepřijatelné." Opozice rezolutně odsoudila výroky čínského ministra

Opozice považuje za absolutně nepřijatelné prohlášení šéfa čínské diplomacie, že předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) zaplatí vysokou cenu za to, že oficiální cestou na Tchaj-wan porušil princip jedné Číny. Zástupci parlamentních stran to uvedli na sociálních sítích či na dotaz ČTK. Podle místopředsedy a šéfa poslanců KDU-ČSL Jana Bartoška je nutné odvolat čínského velvyslance v ČR.
Miloš Vystrčil na Tchaj-wanu

Peking: Vystrčil za návštěvu Tchaj-wanu zaplatí vysokou cenu

Předseda českého Senátu Miloš Vystrčil "zaplatí vysokou cenu" za porušení principu jedné Číny tím, že oficiálně navštívil Tchaj-wan. Podle prohlášení, které dnes podle agentury Reuters zveřejnilo čínské ministerstvo zahraničí, to řekl šéf čínské diplomacie Wang I.

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 37 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

před 2 hodinami

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

před 3 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Krycí jméno ukrajinského vojáka „Niemachny“.

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Vzpoura zaměstnanců RTVS: Chceme svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy