WMO (Světová meteorologická organizace)

Ledovec, Antarktida

WMO: Lidstvo prohrálo. Ledovce roztají, už je nelze zachránit

Lidstvo prohrálo boj proti tání ledovců, protože koncentrace CO2 v ovzduší jsou příliš vysoké na to, aby je ještě šlo zachránit, tvrdí šéf Světové meteorologické organizáce (WMO) Petteri Taalas. Posledních osm let bylo podle něj nejteplejších, jaké kdy byly zaznamenány, a koncentrace skleníkových plynů dosahují maximálních hodnot.
Teplotní rekord, ilustrační foto,

Teploty letos nestouply tolik jako v předchozích letech, trend se však nemění

Průměrné teploty letos na světě nebyly tak vysoké jako v předchozích třech letech, rekordnímu oteplování zabránil meteorologický jev La Niňa. Vyplývá to z předběžné verze výroční zprávy o stavu globálního klimatu, kterou dnes po zahájení klimatické konference OSN zveřejnila Světová meteorologická organizace (WMO).
Hurikán

Hurikány už nebudou pojmenovávány podle řecké abecedy

Svět se již zřejmě nikdy nedočká hurikánů Pí, Sigma, či Omega. Světová meteorologická organizace (WMO) totiž ve středu oznámila, že od letoška přestane používat názvy písmen řecké abecedy k pojmenování tropických cyklón zformovaných nad Atlantikem.
Ilustrační foto

WMO: Ozonová díra nad Antarktidou patřila loni k největším za 40 let

Ozonová díra nad Antarktidou se zacelila v posledních prosincových dnech, vloni však patřila k největším za posledních 40 let. Uvedla to tento týden Světová meteorologická organizace (WMO). Ozonová díra se vloni rozrostla kvůli velice nízkým teplotám ve stratosféře, ze stejného důvodu se vyskytla i nad Arktidou.
OSN

Klimatické změny jsou rostoucí hrozba pro Afriku, varuje OSN

I když průměrné teploty se na africkém kontinentu zvyšují podobným tempem jako v jiných částech světa, Afrika je v kontextu klimatických změn výjimečně zranitelná, uvedla dnes podle agentury Reuters Světová meteorologická organizace (WMO).
Západ slunce nad Brnem

COVID-19 zasáhl i meteorologii. Počasí bude méně předvídatelné, tvrdí WMO

Kvůli zastavení letecké dopravy v důsledku pandemie koronaviru bude počasí méně předvídatelné a pozorování klimatu méně přesné. Pro meteorologické modely chybějí data, která za normálních okolností obstarávají senzory na letadlech. S odvoláním na Světovou meteorologickou organizaci (WMO) o tom dnes informovala agentura DPA.
Ilustrační foto

Dopady klimatických změn jsou stále intenzivnější, varuje WMO

Dopady klimatických změn jsou stále intenzivnější a urychlují se, uvedla ve své nejnovější studii Světová meteorologická organizace (WMO). Podle dat, které organizace shromáždila, bylo například posledních pět let (2014 až 2019) nejteplejších v historii, zrychlilo se zvyšování hladiny moří a nejvyšších hodnot dosáhly i emise skleníkových plynů.
Země

Čeká nás počasí jako před třemi miliony let? Dopad na Zemi bude zničující

Množství oxidu uhličitého (CO2) v atmosféře bylo v loňském roce opět rekordní. Oznámila to dnes Světová meteorologická organizace (WMO), která je agenturou OSN. Koncentrace jednoho ze skleníkových plynu dosáhla 405.5 ppm (částic na milion). V roce 2016 to bylo 403,3 ppm, v roce 2015 400 ppm. Podle WMO to přitom nevypadá, že by se měl stoupající trend v dohledné době změnit.
Ilustrační fotografie

Meteorologové jsou pesimističtí: Dosažení klimatických cílů není příliš reálné

Ženeva - Dosažení pařížského klimatického cíle udržet do konce století zvýšení průměrné globální teploty na 1,5 stupně Celsia nemá mnoho nadějí na úspěch. Řekl to dnes generální ředitel Světové meteorologické organizace (WMO) Petteri Taalas. Podle něj jsou nutná ambicióznější opatření, než jaká předpokládá pařížská dohoda z roku 2015.
Hurikán

Odborníci předpokládají aktivní hurikánovou sezónu

Washington - Američtí meteorologové očekávají, že letošní hurikánová sezona v Atlantickém oceánu bude opět aktivní. Vytvořit by se zde mohly až čtyři velké hurikány s rychlostí větrů přes 178 kilometrů v hodině. Období hurikánů v Atlantiku oficiálně začíná 1. června a trvá šest měsíců.

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 42 minutami

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Gerhskovich zůstává ve vazbě. Rusové ho hodlají soudit kvůli údajné špionáži

Pobyt Evana Gershkoviche, který je prvním západním novinářem obviněným v Rusku ze špionáže od dob studené války, ve vazbě bude pokračovat. Moskevský soud v úterý odmítl jejich odvolání. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy