YPG

Recep Tayyip Erdoğan

Erdogan šije do Macrona: Sám by se měl ujistit, zda není ve stavu mozkové smrti

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes doporučil svému francouzskému protějšku Emmanuelu Macronovi, aby si nechal prověřit, zda se sám nenachází ve stavu mozkové smrti. Erdogan poznámkou narážel na nedávný Macronův komentář týkající se nynější situace v NATO. Francouzské ministerstvo zahraničí si kvůli Erdoganovu výroku hodlá předvolat tureckého velvyslance v Paříži.
Turecká armáda (Turkish Army)

Minometný útok na syrské hranici: Padli dva turečtí vojáci, následovala odveta

Minometný útok u tureckého města Akçakale na hranicích se Sýrií usmrtil dva turecké vojáky. Informovalo o tom dnes turecké ministerstvo obrany. Útok, který zasáhl vojenské stanoviště, se odehrál v noci na dnešek a turecké dělostřelectvo ihned podniklo odvetnou akci, dodalo podle agentury AP ministerstvo s tím, že "operace" v oblasti stále pokračují. Aktivisté z exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) nicméně tvrdí, že jako první vypálili Turci.
Recep Tayyip Erdoğan

Turecko zatím opuštění Sýrie neplánuje, naznačil Erdogan

Turecká armáda Sýrii neopustí, dokud tak neučiní ostatní státy zapojené do konfliktu. V letadle na cestě z Maďarska to dnes podle agentury Reuters řekl turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Zároveň doplnil, že turecká ofenziva na severu Sýrie bude pokračovat dokud se z oblasti plně nestáhnou milice syrských Kurdů YPG.
Armáda

Kurdové se podle Turecka stále úplně nestáhli

Kurdské milice YPG se podle tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana nestáhly úplně ze 30 kilometrů širokého pásma v severovýchodní Sýrii u turecko-syrské hranice. Erdogan uvedl, že si vyhrazuje právo proti Kurdům znovu zahájit ozbrojenou ofenzivu. Syrská vláda vyzvala kurdské oddíly, aby se připojily k její armádě.
Sergej Kužegetovič Šojgu, ruský politik po otci tuvinského původu. V letech 1991–2012 byl ruským ministrem pro mimořádné situace. Po krátkém působení v roli gubernátora Moskevské oblasti se v listopadu 2012 stal ruským ministrem obrany. Má hodnost armádního generála a je také držitelem ocenění Hrdina Ruské federace. Je členem strany Jednotné Rusko.

Kurdové se stáhli z bezpečnostní zóny, tvrdí Rusové. Informovali také Erdogana

Členové syrských kurdských milicí YPG dnes ještě před stanoveným termínem dokončili stahování z bezpečnostní zóny u turecko-syrských hranic, jak jim to ukládala rusko-turecká dohoda. Informoval o tom dnes ruský ministr obrany Sergej Šojgu. Rusové o stažení YPG zpravili i nejvyšší turecké představitele, řekl turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.
Turecká armáda (Turkish Army)

Příměří na severu Sýrie v troskách? Rozbijeme vám hlavy, hrozí Erdogan Kurdům

Turecko a syrští Kurdové se navzájem obvinili z nedodržování příměří na severu Sýrie. Bylo ujednáno ve čtvrtek a má platit 120 hodin. Kurdové v té době mají stáhnout své oddíly z území u turecké hranice. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek pohrozil, že turecká armáda ofenzívu v úterý večer obnoví, jestliže Kurdové zónu nevyklidí. Turecký ministr obrany dnes tuto hrozbu zopakoval.
Turecká armáda (Turkish Army)

Chaos na severu Sýrie: Proč USA dojednaly příměří s Tureckem?

Spojené státy dojednaly s Tureckem dohodu o příměří a ústupu kurdských milicí YPG částečně i proto, že nevěřily, že Kurdové oblast udrží vojenskou silou. Novinářům to ve čtvrtek řekl americký zvláštní zmocněnec pro Sýrii James Jeffrey. Turecko ve čtvrtek souhlasilo s tím, že zastaví svou operaci v Sýrii na pět dní, aby Kurdové mohli z "bezpečné zóny" na severovýchodě Sýrie odejít.
Turecká armáda (Turkish Army)

Syrská armáda se dohodla s Kurdy, pronikla do měst u hranice s Tureckem

Syrská vládní vojska po dohodě se syrskými Kurdy dnes dorazila do města Tall Tamir, které se nachází na severovýchodě Sýrie v blízkosti hranice s Tureckem. Zároveň byli syrští vojáci podle syrských médií rozmístěni ve městě Tabka, které se nachází v blízkosti severosyrského města Rakka. Syrská armáda dorazila také do severosyrského města Ajn-Ísa. Informovala o tom syrská státní agentura SANA.
Turecká armáda (Turkish Army)

Vojáci USA a Turecka spojili síly: Na severu Sýrie vznikla nárazníková zóna

Na severovýchodě Sýrie dnes začaly působit společné hlídky složené z amerických a tureckých vojáků. Na zřízení příští bezpečné zóny podél tureckých hranic se Turecko a Spojené státy dohodly na začátku srpna. Zpravodaj agentury AFP napočítal šest tureckých obrněných vozidel, jak přejíždějí turecko-syrskou hranici. Damašek tento počin odsoudil jako porušení suverenity a územní celistvosti země.
Ilustrační foto

Až 80 000 tureckých vojáků by mohlo vtrhnout do Sýrie

Ankara má pro invazi do Sýrie připraveno 80 000 vojáků, tvrdí turecký provládní deník. Pokud by skutečně Turecko nasadilo takto velké invazní síly, jednalo by se o největší zahraniční operaci v moderních dějinách země. Cílem mají být syrští Kurdové, kteří bojují proti zbytkům Islámského státu.
Sýrie

Nejhorší scénář pro Blízký východ? Zprávy jsou špatné, varuje expert

Americký prezident Donald Trump postupně couvá od svého oznámení z minulého měsíce, že USA okamžitě stáhnou své vojáky ze Sýrie, konstatuje Ranj Alaaldin v komentáři pro server The Guardian. Expert na Blízký východ z think tanku Brookings Institution připomíná, že podle Bílého domu má stažení nyní trvat několik měsíců a množství vysokých představitelů Spojených států vydává rozporuplná prohlášení ohledně toho, zda Washington stáhne své vojáky úplně, či si ve východní Sýrii zachová určitou přítomnost.

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy