závadné maso z Polska

Kuřecí maso z Polska

Pozor na salmonelu: Do ČR se zase dostaly tuny závadného masa, riziko číhá i jinde

Za poslední zhruba měsíc veterináři zjistili 14 případů, kdy bylo do ČR dovezeno drůbeží maso z Polska se salmonelou. Celkem šlo o 21 tun masa. Dnes to na dotaz ČTK sdělil mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Většinou to byly chlazené produkty, když testy bakterie zjistily, byly už snědené. Ve dvou případech pak odborníci zjistili salmonelu v mase z Česka.
Kuřecí maso z Polska

Z ČR na Slovensko se dostalo polské maso se salmonelou. Lidé ho snědli, systém varování zaspal

Na Slovensko bylo dovezeno z Česka drůbeží maso se salmonelou. Zásilku převzal jeden z obchodních řetězců, do vydání varování spotřebitelé maso patrně zkonzumovali. Napsal to dnes slovenský list Hospodárske noviny, kterému to potvrdil hlavní slovenský veterinář Jozef Bíreš. Z údajů evropského systému rychlého varování RASFF vyplývá, že šlo původem o polské maso.
Maso na českých pultech, ilustrační fotografie

Dohra kauzy polského masa: Řezník z Opavska chce ukončit podnikání

Majitel řeznictví z Ludgeřovic na Opavsku Vlastimil Šajtar kvůli kauze polského drůbežího masa se salmonelou možná ukončí své podnikání. Má totiž problémy se zajištěním potřebných veterinárních rozborů. Zvažuje proto i právní kroky. Šajtar to dnes řekl ČTK. Státní veterinární správa (SVS) většinu jeho výroků rozporuje.
Kuřecí maso z Polska

Do Česka se dostalo 16 tun polského masa se salmonelou

Do Česka se zhruba od poloviny dubna dostalo 16 tun polského drůbežího maso se salmonelou, sdělil dnes na dotaz ČTK mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Nejspíš se všechno snědlo, protože výsledky testů dostali veterináři až po datu spotřeby masa.
Maso na českých pultech, ilustrační fotografie

Polské maso na ústupu: Klesl dovoz hovězího i kuřecího masa

Dovoz hovězího masa z Polska do Česka klesl meziročně za únor, březen a duben z 3492 tun na necelé 2000. Jde o důsledek únorové kauzy, kdy se v Polsku porážely nemocné krávy. Celkový objem dovozu však zůstal zhruba stejný a dovozci se obrátili především na Německo a Nizozemsko, řekl ČTK ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád. Po dubnových kauzách s kuřecím nakaženým salmonelou klesl, avšak mírněji, dovoz i tohoto druhu masa.
Maso na českých pultech, ilustrační fotografie

Poláci poslali do Česka další maso se salmonelou, jsou ho tuny

Na českém trhu se podle veterinářů objevily další zhruba čtyři tuny drůbežího masa z Polska se salmonelou. Šlo o dvě zásilky, které směřovaly k příjemcům ve Zlínském kraji. Jedna ze zásilek, ve které bylo 2,25 tuny chlazených kuřat, byla zákazníky nejspíš po tepelné úpravě masa snědena. ČTK to dnes sdělil mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Ministerstvo zemědělství uvedlo, že bude chtít o situaci jednat s polskou velvyslankyní Barbarou Ćwiorovou a kontaktuje polského ministra zemědělství Jana Krzysztofa Ardanowského.
Maso na českých pultech, ilustrační fotografie Komentář

Vztekat se umíme parádně. Blafy se salmonelou do sebe ale nacpeme znovu

Komentář - V Česku se objevily další závadné potraviny z Polska. Před nedávnem hovězí maso, poté sušenky, teď kuřecí maso a zelenina. Internet se plní lidmi, kteří se dušují, že zaručeně už nikdy žádnou potravinu z Polska nekoupí. A leckdo by řekl, že pohár trpělivosti jim po všech průserech přetekl právem. Proč potom ale statistiky ukazují, že jde zase jen o plané řeči?
Ilustrační foto

Další závadné maso v Česku. Poláci poslali 540 kilo kuřecího se salmonelou

Do Česka se dostaly další dvě zásilky kuřecího masa z Polska se salmonelou, dohromady vážily 540 kilogramů. Část masa se snědla, část veterináři dohledali. Jedna zásilka kuřecích chlazených čtvrtek putovala do Hradce Králové-Březhradu a poté do stravovacích zařízení v Pardubicích. Druhá, kde byly řízky, pak do skladu firmy Bidfood v Chlumci nad Cidlinou, veterináři teď maso dohledávají, sdělil dnes ČTK mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček.
Maso na českých pultech, ilustrační fotografie

Jak se vyhnout riziku nákazy z masa? Stačí dodržovat jednoduchý postup

Maso je jednou z nejrizikovějších potravin, kterou lze v obchodech zakoupit. Ukazují to i nedávné případy dovozu závadného masa z nemocného dobytka ze zahraničí. Při následných kontrolách se zjistilo, že část masa skončila u spotřebitelů, a je pravděpodobně snědená. Závadné maso však nemusí představovat až tak velké riziko, pokud je správně připraveno. S tím souvisí fakt, že mnohdy nejde jen o to maso správně uvařit, usmažit či upéct.
Maso na českých pultech, ilustrační fotografie

Evropská unie prověří polské maso, jatka čeká důkladný audit

Inspektoři Evropské komise začali kontrolovat polská jatka. Audit potrvá dva týdny a zaměří se na hovězí a drůbež, oznámila dnes zástupkyně hlavního veterinárního lékaře Katarzyna Piskorzová. Podle televize Polsat dodala, že jde o rutinní, již dříve naplánovanou kontrolu.
Ilustrační foto

Na slovenských jatkách se porážely hnijící a pošlé krávy

I na slovenská jatka roky putovaly pošlé, hnijící a nemocné krávy, než se po zpřísnění kontrol v důsledku skandálu s polským masem poměry změnily - a nemocné krávy berou jatka už jen od svých známých. Uvedl to dnes slovenský list Hospodárske noviny na svém webu. Tvrzení zkusil sám v praxi ověřit prodejem nemocné krávy. Slovenské úřady na článek zatím nereagovaly.
Maso na českých pultech, ilustrační fotografie

Mimořádné kontroly polského masa? Česko dnes opatření rušit nebude

Veterináři dnes nezruší mimořádná opatření, podle kterých musejí dovozci polského hovězího na své náklady testovat maso v certifikované laboratoři na salmonelu, sdělil dnes ČTK za Státní veterinární správu Petr Majer. Polská strana dnes dodala informace o krocích, která učinila v dozoru na svých jatkách, ministerstvo zemědělství je chce prozkoumat. Pokud budou dostatečná, zveřejní stát zrušení opatření v úterý, platit bude od středy, uvedli zástupci resortu. Intenzivnější kontroly dovozového masa v ČR by ale měly pokračovat.
Máte slovo s Michaelou Jílkovou

Naše děti jedí podřadné polské potraviny! U Jílkové vypuklo peklo kvůli masu i EU

Konzumujeme závadné polské maso, anebo jde pouze o nafouknutý problém? Existují pádné důvody, proč se mu vyhýbat, anebo se jedná o jenom obchodní válku? Odpovědi na tyto otázky se ve čtvrtek v pořadu Máte slovo Michaely Jílkové pokoušeli Jindřich Fialka, náměstek ministra zemědělství pro potravinářství, Remigiusz Górski, zástupce Klubu polského byznysu, Miroslav Koberna, ředitel pro programování a strategií Potravinářské komory ČR, Petr Havel, agrární analytik, Dušan Usvald, veterinář z Mělníka a Jiří Pinkava, spotřebitel z Havlovic u Náchoda.
Miroslav Toman, ministr zemědělství ČR (fotil: David Sedlecký)

Toman jednal v Bruselu: Pokud Polsko splní sliby, skončí kontroly hovězího 25. března

Česko zruší mimořádná veterinární opatření vůči dovozu polského hovězího masa 25. března, pokud Polsko do té doby Praze i Evropské komisi zaručí, že skutečně přijímá všechna opatření, která v souvislosti s kauzou slíbilo provést. V Bruselu to dnes novinářům řekl český ministr zemědělství Miroslav Toman po jednání s polským protějškem Janem Krzysztofem Ardanowským a eurokomisařem pro zdraví a bezpečnost potravin Vytenisem Andriukaitisem.
Maso na českých pultech, ilustrační fotografie

Poláci varovali před drůbežím se salmonelou, do Česka ho šly čtyři tuny

Čeští veterináři dostali z Polska informaci, že se do ČR dostaly téměř čtyři tuny mražených kuřecích stehen ze stejných šarží, kde zjistili již dříve salmonely. K zákazníkům se dostalo 30 kilogramů z této zásilky, zbytek se vrátil, sdělil dnes ČTK mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček.
Jean-Claude Juncker, předseda Evropské komise

Evropská komise si došlápne na polské maso, chystá se audit

Evropská komise bude na přelomu března a dubna v Polsku zkoumat, jak funguje tamní systém kontroly při výrobě masa. V pondělí o tom informovala agentura PAP s odvoláním na nejmenovaný zdroj v Evropské komisi. V mase z Polska prodávaném v Česku se nedávno našla salmonela, ještě dříve se na český trh dostalo hovězí z jatek, kde byla porážena nemocná zvířata.
Miroslav Toman, ministr zemědělství ČR (fotil: David Sedlecký)

Česko se postavilo Evropské unii. Kontroly polského masa nezruší

Česko neustoupí od kontrol polského hovězího masa nejméně do jednání obou stran se zástupcem Evropské komise, které se uskuteční 18. března v Bruselu. ČTK to řekl ministr zemědělství Miroslav Toman po dnešním jednání s eurokomisařem pro zdraví a bezpečnost potravin Vytenisem Andriukaitisem.

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 36 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fico: Teorie jsou hezké, ale Rusko nikdy nevrátí Krym a neopustí Donbas

Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neplánuje opustit východoukrajinský Donbas. Podle něj je uznávání principu územní celistvosti v případě Ukrajiny pouze teoretickým konceptem mezinárodního práva, zatímco případný mír by byl nákladný a Rusové momentálně dominují vojensky.

včera

Nová pravidla pro stejnopohlavní partnerství už musí posvětit jen prezident Pavel

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy