Zdeněk Nytra (ODS)

Zdeněk Nytra (ODS)

Ústavní stížnost senátorů kvůli nouzovému stavu bude ve čtvrtek

Ústavní stížnost senátorů na obnovení nouzového stavu proti vůli Sněmovny bude hotová ve čtvrtek. Ve stejný den bude moci být také odeslána Ústavnímu soudu. ČTK to dnes řekl předseda senátorů ODS Zdeněk Nytra. Ke stížnosti se podle něj zatím připojily dvě desítky senátorů, stačilo jich deset. Další mají možnost připojit se do čtvrtečního rána.
Miloš Zeman, prezident České repubilky

Zneužil Zeman pravomoci? Senátoři STAN se chtějí obrátit na Ústavní soud kvůli termínu voleb

Ústavní soud by měl podle senátorů za Starosty zrušit rozhodnutí prezidenta Miloše Zemana o vyhlášení termínu voleb do Sněmovny pro zneužití pravomocí hlavy státu. Vyhlášení termínu říjnových voleb na konci loňského prosince považují Starostové, jak dnes oznámili ČTK, za zásah do férovosti volební soutěže a zvýhodnění vládních stran vůči vznikajícím opozičním koalicím.
Senátor Václav Láska

Vláda vydává chaotické restrikce, za jejich porušení chce firmy pokutovat. Senát zákon odmítl

Senát odmítl vládní novelu, která má mimo jiné zavést až třímilionové sankce pro firmy za porušení vládních protikoronavirových opatření. Podle senátorů je horní hranice pokuty neúměrně přísná a vedla by k likvidaci firem a živnostníků, kteří se potýkají s dopady opatření. Novelu krizového zákona nyní dostane k opětovnému projednání Sněmovna, která může veto horní komory přehlasovat.
Zdeněk Nytra (ODS)

Senátoři se neshodují v tom, jak naložit s daňovým balíčkem

Senátoři se neshodují v tom, jak by měla horní komora naložit se sporným daňovým balíčkem. Z jejich dnešních vyjádření ale vyplývá, že předlohu zřejmě Senát vrátí zpět do Sněmovny. Někteří senátoři uvažují o pozměňovacích návrzích, podle jiných by měl Senát daňový balíček zamítnout. Zaznívají ale také hlasy pro schválení balíčku.
Zdeněk Nytra (ODS)

Senátoři ODS a TOP09 už apelují na Blatného. Má zrušit omezení prodejní doby

Senátoři ODS a TOP 09 apelovali na budoucího ministra zdravotnictví Jana Blatného, kterého dnes prezident Miloš Zeman jmenuje do funkce, aby přehodnotil nařízení o omezení otevírací doby v obchodech. Obávají se kumulace lidí v obchodech v odpoledních hodinách a v sobotu, podle nich by se tak opatření minulo zamýšleným účinkem.
Andrej Babiš

Premiér Babiš je ve střetu zájmů, konstatoval v usnesení Senát

Premiér Andrej Babiš (ANO) je ve střetu zájmů, uvedl v dnešním usnesení Senát. Potvrdil závěry své dočasné komise, jež posuzovala unijní audity ohledně Babiše a dotací pro holding Agrofert. Horní komora vyzvala Babiše a vládu, aby střet zájmů vyřešili. Ministerský předseda nařčení ze střetu zájmů opakovaně odmítl. Jeho aktuální vyjádření ČTK zjišťuje.
Zdeněk Nytra (ODS)

Senát zřejmě bude chtít pro kraje náhrady 500 Kč na obyvatele

Senát zřejmě neustoupí od požadavku, aby kraje dostaly náhrady za výpadky daňových příjmů. Návrh skupiny senátorů podpořil dnes ústavně-právní výbor horní komory. Upravená verze předlohy předpokládá státní příspěvek 500 korun na každého obyvatele. Už dřív s ní souhlasil také hospodářský výbor. Senátní plénum by mohlo příští týden rozhodnout, zda návrh zákona pošle do legislativního procesu.
senát

Obce by měly dostat od státu 1200 Kč na obyvatele, žádá Senát. Zákon se vrací poslancům

Senát chce, aby stát vyplatil z rozpočtu obcím 1200 korun na obyvatele jako náhradu za výpadek daňových příjmů vyvolaný řešením dopadů epidemie koronaviru. Použití peněz nemá být omezeno konkrétním účelem. Senát svůj návrh vložil do vládního protikrizového daňového balíčku, který se tak vrací zpět do Sněmovny. O návrhu možná už příští týden rozhodnou poslanci. Návrh přivítalo Sdružení místních samospráv a příští týden ho přijedou do Prahy podpořit starostové.
Alena Schillerová

Senátoři chtějí poslat obcím peníze dřív, než navrhuje vláda

Senátoři chtějí kompenzaci obcím 1200 korun na obyvatele poslat dřív, než by umožnil obdobný vládní návrh zákona. Připravili proto pozměňovací návrh k předloze, kterou horní komora projedná ve čtvrtek. Schválen Sněmovnou a podepsaný prezidentem by tak mohl být už za týden. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) ČTK sdělila, že počítá nadále s projednáváním vládní novely, obce podle ní mohou peníze dostat dřív než v polovině srpna.
ODS

Senátoři ODS protestují proti moratoriu na nájmy, patrně se obrátí na Ústavní soud

Senátoři ODS chtějí, aby Ústavní soud posoudil zákonnost nastavení horního limitu nájmů, jak ho formou nařízení přijala minulý týden vláda kvůli epidemii koronaviru. Senátor Zdeněk Nytra (ODS) před dnešním zasedáním horní komory uvedl, že pro návrh na zrušení opatření zatím sebral 24 podpisů. Je přesvědčen o tom, že nařízení je neústavní, protože je vztaženo na dobu opatření proti epidemii, což může trvat roky.
Senát ČR, ilustrační foto

Senátní komise dostala oficiální verzi auditů k Babišovi, dokument zaslal Hřib

Senátní komise pro posouzení auditů EK dostala po osmi měsících od svého vzniku oficiální verzi prvního z auditů Evropské komise (EK), který se týká dotací EU ze strukturálních fondů a možného střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO). Dokument o zhruba 240 stranách dnes komisi zaslal pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti).
Klára Dostálová (ANO)

Tlak na Dostálovou roste. K auditu o Babišovi se chce dostat senátní komise

Šéf dočasné senátní komise Zdeněk Nytra z klubu ODS požádal ministryni pro místní rozvoj Kláru Dostálovou (za ANO)i Evropskou komisi o zveřejnění, případě poskytnutí pouze pro práci komise, auditu o možném střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO). Komisi Senát zřídil, aby dohlížela na proces auditu.
Andrej Babiš (ANO)

Babiš je ve střetu zájmů, tvrdí senátní komise. Jde o dotace pro Agrofert

Senátní komise pro vyhodnocení auditů týkajících se dotací EU pro holding Agrofert a premiéra Andreje Babiše (ANO) dospěla k předběžnému závěru, že předseda vlády je ve střetu zájmů. Chce si ho pozvat na některé z příštích jednání, řekl ČTK předseda komise Zdeněk Nytra z klubu ODS. Termín zatím nebyl stanoven. O svých průběžných zjištěních chce komise příští týden informovat Senát a požádat ho o prodloužení svého mandátu.
Senát ČR, ilustrační foto

Senátní komise k auditům zvažuje žalobu na ministerstva, rozhodnutí padne v polovině října

Senátní komise pro vyhodnocení auditů týkajících se dotací EU pro holding Agrofert a premiéra Andreje Babiše (ANO) zvažuje právní kroky včetně správní žaloby vůči ministerstvům, která jí materiály nechtějí poskytnout. K přijetí rozhodne až na příštím zasedání v druhé půli října, kdy by měla mít i odpověď Evropské komise na žádost o poskytnutí auditů.
Agrofert

Dotace pro Agrofert: SZIF nezjistil střet zájmů Babiše, senátor Nytra se diví

Státní zemědělský a intervenční fond (SZIF) podle svého ředitele Martina Šebestyána trvá na tom, že v případě dotací pro holding Agrofert nebyl zjištěn střet zájmů jeho původního majitele a premiéra Andreje Babiše (ANO). Šebestyán to dnes řekl novinářům s tím, že o tom informoval senátní komisi pro posouzení unijních auditů EK, které se Agrofertu a Babiše týkají. Proplácení dotací pro Agrofert je nicméně nadále pozastaveno, dodal.

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační foto

4 podivuhodné evropské stavby, které v průvodcích nenajdete

Turistické brožury a příručky jsou skvělými pomocníky, když jste v novém městě poprvé. Pokud se ale na místo vracíte opakovaně, často Vám již novou inspiraci pro zajímavou procházku nenabídnou. Pojďme se společně podívat na místa neprávem opomíjená.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Zásah záchranářů po ruských útocích na Ukrajině

Rusko podniklo masivní útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu

Ukrajina v noci na pátek čelila masivnímu vzdušnému útoku, při kterém protivzdušná obrana sestřelila 84 z 99 řízených střel a dronů vypálených z Ruska, uvedla ukrajinská armáda. Ze střední a západní části země hlásily poškození tepelných a vodních elektráren. Uvedl to server Ukrajinska pravda.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Petr Fiala

Čeští politici nevěří, že Putin nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští politici ale jeho slovům nevěří a připomínají osud Ukrajiny či někdejšího šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který zemřel za záhadných okolností při pádu letadla.

před 9 hodinami

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

Rusové dál spojují Ukrajince s terorem u Moskvy. Nesmyslná propaganda, zní z Bílého domu

Rusové ve čtvrtek prohlásili, že pachatelé teroristického útoku v koncertní síni Crocus City Hall u Moskvy dostali finanční podporu z Ukrajiny, přičemž mělo dojít k zadržení osoby podezřelé z toho, že pomáhala s financováním teroristů. Bílý dům označil vyjádření ruských představitelů za nesmyslnou propagandu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy