Zdeněk Šarapatka

Miloš Zeman

Zemanova omluva se minimálně odkládá. Je občan jiné kategorie, reaguje Šarapatka

Prezident Miloš Zeman se zatím nemusí omlouvat svému bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi za výrok, že ho z úřadu vlády před lety vyhodil pro neschopnost. Nejvyšší soud vyhověl prezidentově návrhu na odklad vykonatelnosti verdiktu, podle kterého se má Zeman Šarapatkovi omluvit. Na dotaz ČTK to uvedl Zemanův advokát Marek Nespala. Šarapatka na twitteru napsal, že soudní rozhodnutí ukazuje, že Zeman je občanem jiné kategorie.
Miloš Zeman

Zeman čelí exekučnímu návrhu, nechce se omluvit Šarapatkovi

Zdeněk Šarapatka dnes podal exekuční návrh na prezidenta Miloše Zemana, kterým se chce domoci omluvy za Zemanův výrok, že ho z úřadu vlády vyhodil pro neschopnost. Šarapatka to dnes uvedl na twitteru a ČTK to potvrdil jeho advokát Artur Ostrý. Omluvu Zemanovi pravomocně nařídil soud. Ve stanovené lhůtě, která vypršela v pondělí, se prezident neomluvil a jeho advokát podal dovolání k Nejvyššímu soudu.
Miloš Zeman

Zeman se dál nechce omluvit Šarapatkovi, podal dovolání

Prezident Miloš Zeman podal dovolání ve sporu se svým bývalým poradcem Zdeňkem Šarapatkou o omluvu za výrok, že ho vyhodil pro neschopnost. Serveru Seznam Zprávy to řekl mluvčí Okresního soudu v Rakovníku Marcel Lehečka. Krajský soud v Praze loni v listopadu pravomocně rozhodl, že se Zeman omluvit musí. Zemanův právník Marek Nespala rozhodnutí převzal v pondělí, Zeman má sedm dnů od převzetí na to, aby omluvu Šarapatkovi zaslal. 
Miloš Zeman

Zeman se musí omluvit Šarapatkovi za výrok o neschopnosti, potvrdil soud

Prezident Miloš Zeman se musí omluvit svému bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi za to, že o něm v roce 2017 řekl, že ho vyhodil pro neschopnost. Rozsudek rakovnického soudu dnes pravomocně potvrdil Krajský soud v Praze. Šarapatka u soudů již dříve docílil omluvy od ministerstva financí, Ústavní soud ale rozsudky následně zrušil s tím, že za výroky nese odpovědnost Zeman jako soukromá osoba, Šarapatka proto podal novou žalobu mířící na prezidenta. 
Miloš Zeman

Zeman se dál odmítá omluvit Šarapatkovi, proti rozsudku se odvolá

Prezident Miloš Zeman se podle svého advokáta odvolá proti rozsudku rakovnického soudu, podle kterého se má Zeman omluvit svému bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi za výrok o jeho údajné neschopnosti. Advokát Marek Nespala to řekl serveru Seznam Zprávy. Kauzou se tak bude zabývat Krajský soud v Praze.
Miloš Zeman

Prezident podle médií podal ve sporu se Šarapatkou odvolání

Prezident Miloš Zeman a jeho advokáti podali odvolání proti rozhodnutí v případu, v němž se od něho domáhá omluvy bývalý poradce z úřadu vlády Zdeněk Šarapatka. Omluvu se Zemanův advokát snaží odvrátit na procesní záležitosti. Případ by podle něj neměl řešit soud pro Prahu 1, ale pro Prahu 5, kde má žalovaný Zeman trvalé bydliště.
Miloš Zeman

Nejvyšší soud odložil vykonatelnost rozhodnutí o omluvě za Zemanova slova

Nejvyšší soud (NS) odložil vykonatelnost rozhodnutí, podle kterého se má ministerstvo financí omluvit za výrok prezidenta Miloše Zemana jeho někdejšímu poradci Zdeňku Šarapatkovi. Odklad platí do okamžiku, kdy soud rozhodne o dovolání ministerstva. Zatím se úřad omlouvat nemusí. Na odklad upozornil server Seznam Zprávy, v otevřených databázích ještě rozhodnutí není dostupné.
Miloš Zeman

Zeman lhal. Kdo nese odpovědnost? Kauzu Šarapatka bude řešit Nejvyšší soud

Ministerstvo financí podalo dovolání proti rozsudku, podle nějž se má omluvit za výrok prezidenta Miloše Zemana o bývalém Zemanově poradci Zdeňku Šarapatkovi. Prezident v listopadu 2017 v televizi Barrandov řekl, že Šarapatku vyhodil pro neschopnost, ten ale z úřadu vlády v době, kdy byl Zeman premiérem, odešel po dohodě.
Prezident Miloš Zeman

Zeman lhal. Stát se musí omluvit za prezidentův výrok, nařídil soud

Stát se musí omluvit za výrok prezidenta Miloše Zemana o jeho bývalém poradci Zdeňku Šarapatkovi. Dnes o tom pravomocně rozhodl odvolací pražský městský soud. Prezident v listopadu 2017 v televizi Barrandov řekl, že Šarapatku vyhodil pro neschopnost, ten ale z úřadu vlády v době, kdy byl Zeman premiérem, odešel po dohodě. Za Zemanův výrok se musí omluvit ministerstvo financí, přímo hlavu státu totiž zažalovat nelze. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček označil rozhodnutí soudu za Pyrrhovo vítězství. Soudy dosud řešily několik Zemanových výroků, za některé se omluvil.
Miloš Zeman

Zeman lhal, stát se musí omluvit, rozhodl soud. Prezidenta to nezajímá

Stát se musí omluvit za výrok prezidenta Miloše Zemana o jeho bývalém poradci Zdeňkovi Šarapatkovi, rozhodl dnes Obvodní soud pro Prahu 1. Zeman v televizi Barrandov řekl, že Šarapatku vyhodil pro neschopnost. Šarapatka ale z úřadu vlády v době, kdy ji Zeman vedl, odešel po dohodě. Za prezidentova slova se má omluvit ministerstvo financí, hlavu státu totiž žalovat nelze. Hradní právník Marek Nepsala, ČTK řekl, že soud podle jeho názoru postupoval formalisticky. Předpokládá, že ministerstvo financí podá odvolání a rozsudek "bude revidován".

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 41 minutami

Nigerijci při demonstraci v hlavním městě Niamey, kde požadují stažení amerického vojenského personálu (13. dubna).

USA stahují vojáky z Nigeru. Země směřuje k Rusku

Spojené státy v pátek informovaly vládu Nigeru, že souhlasí s její žádostí o stažení amerických jednotek ze západoafrické země, kde měly vybudovanou velkou základnu bezpilotních letadel, uvedl Washington Post.

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie.

Kimova KLDR otestovala supervelkou hlavici. Testy zbraní pokračují

Severokorejský režim pokračuje v testování svých zbraní. Podle státních médií proběhly testy "supervelké" hlavice pro strategickou řízenou střelu a také nového typu protiletadlové střely. KLDR už v dubnu otestovala nadzvukovou raketu se středním až dlouhým doletem za přítomnosti vůdce Kim Čong-una. 

před 1 hodinou

Adolf Hitler, 1938

Netvora Adolfa Hitlera formovali i jeho rodiče. Narodil se jim před 135 lety

Když se dne 20. dubna 1889 narodil chlapec, který dostal jméno Adolf Hitler, jeho rodiče nemohli tehdy tušit, že přivedli na svět jednoho z největších diktátorů všech dob, který rozpoutá světovou válku a masové vraždění milionů nevinných lidí. Byli to však možná právě rodiče, kdo formoval pokřivenou osobnost Adolfa Hitlera.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Hamás, ilustrační fotografie.

Hamás zvažuje krok, který by dále ohrozil jednání s Izraelem

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy