Zemědělský svaz ČR

Vykoupené obchody

Hrozí zdražování potravin. Svaz žádá, aby Evropská komise zveřejnila dopady nových strategií

Evropská komise by měla co nejdříve zveřejnit dopadové studie nových zemědělských strategií. Vyzval ji k tomu dnes na tiskové konferenci předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha. Dopadové studie k evropským cílům zatím zveřejnily pouze Spojené státy americké. Podle nich by současné návrhy komise snížily zemědělskou produkci v EU až o 15 procent, vývoz potravin o pětinu, hrubý příjem zemědělců o 16 procent a zvýšily ceny potravin o 17 procent, dodal Pýcha.
Pšenice

Svaz: Schodek agrárního zahraničního obchodu bude zhruba 41 miliard

Schodek agrárního zahraničního obchodu se letos bude pohybovat kolem 41 miliard korun, odhaduje i na základě údajů Českého statistického úřadu za srpen Zemědělský svaz ČR. Loňské výsledky byly zatím z hlediska schodku nejhorší, šlo o 47,2 miliardy korun. Do konce srpna pak schodek již dosáhl 27,3 miliard korun, což bylo meziroční zlepšení o tři miliardy korun.
jídlo

Schodek agrárního obchodu se zlepšil, odhaduje svaz. Kolik zboží se dovezlo a vyvezlo?

Schodek agrárního zahraničního obchodu v pololetí meziročně klesl zhruba o 15,5 procenta na 20,6 miliardy Kč. Do ČR se přivezlo zboží za 124,3 miliardy Kč, vyvezlo se za 103,7 miliardy. Zemědělský svaz ČR podle odhadu, který má ČTK k dispozici, soudí, že i letos celoroční saldo překoná 40 miliard korun. Loňské výsledky byly zatím z hlediska schodku nejhorší, šlo o 47,2 miliardy Kč.
Ilustrační foto

Co zdražilo, či naopak zlevnilo? ČSÚ zveřejnil index cen za červen

Ceny v průmyslu v červnu zpomalily meziroční pokles na 0,3 procenta z květnových 0,9 procenta. Zemědělské ceny se ale snížily o 4,4 procenta, což byl nejhlubší meziroční propad od července 2018. Naopak ceny stavebních prací zrychlily růst na 4,3 procenta a tržní služby pro podniky zdražily o 2,1 procenta. Ceny u výrobců naznačují budoucí vývoj cen pro spotřebitele. Podle tajemnice Agrární komory ČR Gabriely Dlouhé je pokles cen u zemědělských výrobců spojený s koronavirovou krizí, trh se jen pomalu oživuje.
Ptáci, zvířata, ilustrační foto

Zemědělský výbor odmítá zákaz klecových chovů slepic, zákon je před schválením

Poslanci zemědělského výboru dnes hlasovali znovu proti zákazu klecových chovů nosnic. Podle předsedy výboru Jaroslava Faltýnka (ANO) se ale ještě může hlasování na plénu změnit. Podpořili naopak zákaz usmrcování zvířat zmrazováním s výjimkou hadů. O osudu návrhu s desítkami pozměňovacích návrhů, které mimo jiné zakazují drezuru zvířat v cirkusech, tak bude rozhodovat Sněmovna ve třetím čtení. Podpořili také omezení kočovných cirkusů.
Ilustrační foto

Zvednou se ceny zeleniny? Zemědělci prozradili víc

Ceny zeleniny a ovoce nejspíš zůstanou na nynější úrovni kvůli nedostatku těchto komodit v Evropě. Cenu určuje množství zeleniny vypěstované v jihoevropských státech, kde nastal výpadek produkce kvůli koronavirové pandemii, sdělil dnes ČTK mluvčí Zemědělského svazu ČR Vladimír Pícha.
Opatření obchodních domů proti Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Svaz: Krize ukázala, že spoléhat na dovoz potravin je krátkozraké

Současná koronavirová krize ukázala, jak krátkozraké je spoléhat na dovoz potravin, které si Česko dokáže vyrobit samo. Na dnešní on-line tiskové konferenci to řekl předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha. Uvedl, že mimo jiné stále chybí větší zastoupení českých potravin v obchodní síti.
traktor

Zemědělský zisk byl loni 17,5 miliardy korun, produkce rekordní

Zisk zemědělského sektoru loni po dvou letech poklesu vzrostl o 11,9 procenta na 17,5 miliardy korun, uvedl dnes jako předběžný odhad v tiskové zprávě Český statistický úřad (ČSÚ). Podle Zemědělského svazu ČR je tento údaj nadhodnocený. Hodnota produkce odvětví podle ČSÚ vzrostla na rekordních 140,3 miliardy korun.
Maso na českých pultech, ilustrační fotografie

Produkce masa v Česku loni stoupla, trh s vepřovým provázejí potíže

Produkce masa loni v Česku stoupla o 0,8 procenta na 450.774 tun. Mírně stoupla výroba hovězího a drůbežího. V případě vepřového, které představuje téměř polovinu veškeré produkce masa, nepatrně klesla. Nákup mléka se znovu zvýšil, tentokrát o 1,3 procenta na 2,993 miliardy litrů.
Pšenice

Hospodaření po omezení plodin na 30 ha bude náročnější, varuje svaz

Rozhodnutí ministerstva zemědělství, kterým plánuje od roku 2021 omezit souvislou výměru jedné plodiny maximálně na 30 hektarů na všech půdách, je podle Zemědělského svazu ČR evropsky ojedinělé. Hospodaření bude náročnější, přibude přejezdů po půdě, řekl ČTK mluvčí svazu Vladimír Pícha.
traktor

Dohoda s Mercosurem? Čeští zemědělci se bouří: Dopady by byly závažné

Zemědělské oborové organizace se obávají přijetí obchodní dohody se zeměmi Latinské Ameriky - s tzv. Mercosurem. Může mít dopad na světové životní prostředí, tvrdí. Navíc by se podle nich muselo maso převážet přes celý svět. Dnes to uvedli zástupci Zemědělského svazu ČR, Českého svazu chovatelů masného skotu a Společnosti mladých agrárníků na tiskové konferenci.
Pšenice

Hraboši v Česku už sežrali úrodu za půl miliardy, po obilí se pustili do řepky

Průběžné spočítané škody, které způsobili hraboši, činí letos podle Zemědělského svazu ČR půl miliardy korun. Další škody, hlavně na ozimech, budou následovat. Část zemědělců podle předsedy svazu Martina Pýchy škody nenahlásila nebo nejsou pro podniky významné. Hlodavci jsou přemnožení hlavně na jižní a střední Moravě. Pýcha to dnes řekl na tiskové konferenci. Škody byly dosud spočítány na 87.000 hektarech půdy, tedy zhruba na pěti procentech celkové výměry orné půdy v zemi.
Richard Brabec

Hádky o hraboše: Pojďte si zkusit dávat jed do nor, vyzval šéf zemědělců Brabce

Předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha vyzval otevřeným dopisem ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO), aby si on a ministerští úředníci vyzkoušeli kladení jedu na hraboše do nor. Svaz chce povolení plošné aplikace jedu Stutox II, podle něj není v silách zemědělců zmenšit počty přemnožených hrabošů pouze kladením jedu do nor.
Ilustrační foto

Česko je nesoběstačné? Schodek agrárního obchodu byl loni zatím nejhorší

Schodek agrárního zahraničního obchodu se loni meziročně prohloubil o zhruba 7,88 miliardy korun, dosáhl 40,3 miliardy korun. Je to zatím nejhorší výsledek. ČTK o tom dnes informovali zástupci Zemědělského svazu ČR. Do Česka se v minulém roce dovezlo agrární zboží za 228,6 miliardy korun, což je meziroční navýšení o přibližně dvě miliardy korun, naopak vyvezlo za 186,1 miliardy korun, což je meziročně méně o více než deset miliard korun. Podle svazu se tak ukazuje závislost ČR na zahraničních výrobcích. Podle ministerstva zemědělství se prohloubila hlavně bilance se státy EU, meziročně o 43 procent na 24,2 miliardy korun.
Ilustrační foto

Katastrofa českého zemědělství? Je stále víc závislé na cizině, svaz bije na poplach

Schodek agrárního zahraničního obchodu se letos za tři čtvrtletí meziročně prohloubil o 27 procent na 28,4 miliardy korun. Klesly hodnoty exportu o 7,2 procenta na 136,8 miliardy korun, dovoz se snížil o 2,6 procenta na 165,2 miliardy korun. Informovalo o tom ministerstvo zemědělství. Podle mluvčího Zemědělského svazu ČR Vladimíra Píchy ukazují výsledky totální závislost českého zemědělství na exportu produktů s minimální přidanou hodnotou. Dá se podle něj očekávat, že se schodek na konci roku prohloubí na 35 miliard korun, nebo ještě více.

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fico: Teorie jsou hezké, ale Rusko nikdy nevrátí Krym a neopustí Donbas

Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neplánuje opustit východoukrajinský Donbas. Podle něj je uznávání principu územní celistvosti v případě Ukrajiny pouze teoretickým konceptem mezinárodního práva, zatímco případný mír by byl nákladný a Rusové momentálně dominují vojensky.

včera

včera

včera

Princ Harry sbírá neúspěchy v kauze ohledně policejní ochrany v Británii

Princ Harry neuspěl se svým prvním odvoláním v případu, ve kterém soud v únoru rozhodl, že mladší syn britského krále Karla III. oprávněně přišel o ochranu placenou ze státní kasy poté, co se vzdal povinností člena královské rodiny a s manželkou Meghan a dětmi se přestěhoval do USA. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy