zemětřesení v Indonésii (září 2018)

Zemětřesení, ilustrační foto

Sulawesi opět zasáhlo zemětřesení. Lidé zděšeně vybíhali do ulic

Bilance zemětřesení a následné vlny cunami, které na konci září postihly indonéský ostrov Sulawesi, překročila 2000 mrtvých. Zraněných je více než 10.000 a na 70.000 lidí muselo opustit své domovy. Podle agentury Reuters to dnes oznámily indonéské úřady. Dnes se na ostrově Sulawesi opět otřásla zem. Podle americké geologické služby USGS měly otřesy sílu 5,1 stupně. Nové škody nejsou hlášeny, i tak ale na místě vypukla panika.
Zemětřesení v Indonésii si vyžádalo stovky mrtvých

Počet obětí zemětřesení v Indonésii stoupl na 1558

Oficiální počet mrtvých po zemětřesení a následné přívalové vlně cunami, které minulý týden zasáhly indonéský ostrov Sulawesi, se zvýšil na 1558. S odvoláním na indonéský úřad pro řešení katastrof o tom dnes informovala agentura Reuters. Předchozí dnešní údaj uváděl 1424 mrtvých. Mluvčí úřadu Sutopo Purwo Nugroho ale upozornil, že z trosek a bahna ještě nebyla vyproštěna všechna těla a počet mrtvých bude dál stoupat.
Zemětřesení v Indonésii si vyžádalo stovky mrtvých

Tsunami srovnala část města Palu se zemí. Mrtvoly v bahně, objevilo se rabování

Počet mrtvých po zemětřesení a následné vlně cunami, které minulý týden zasáhly indonéský ostrov Sulawesi, od středy mírně vzrostl. Ze 1407 se dostal na 1424 mrtvých. Na dnešní tiskové konferenci to oznámil mluvčí indonéského úřadu pro řešení katastrof Sutopo Purwo Nugroho. V minulých dnech počet obětí rostl v řádu stovek. Nugroho ale upozornil, že z trosek a bahna ještě nebyla vyproštěna všechna těla a počet mrtvých bude dál stoupat. Vážně zraněno bylo asi 2500 lidí, zhruba 70.000 lidí pak přišlo o střechu nad hlavou.
Ilustrační foto

Zemětřesení probudilo indonéskou sopku. VIDEO jak z katastrofického filmu

Indonéský vulkán Soputan dnes vychrlil oblak popela do výšky 6000 metrů a úřady vydaly varování pro leteckou dopravu. Sopečný popílek totiž představuje nebezpečí pro letecké motory. K erupci sopky došlo na ostrově Sulawesi, který minulý týden v pátek postihlo ničivé zemětřesení, jež si podle nové bilance vyžádalo více než 1400 obětí.
Zemětřesení v Indonésii si vyžádalo stovky mrtvých

V Indonésii udeřilo další zemětřesení. Tsunami měla až šest metrů, počet mrtvých stále roste

Zemětřesení o síle 6,3 stupně otřáslo dnes ráno jihovýchodní Indonésií. Jeho epicentrum se nacházelo zhruba 70 kilometrů jihozápadně od ostrova Sumba a ohnisko v hloubce zhruba deseti kilometrů, informovala indonéská meteorologická, klimatologická a geofyzikální agentura (BMKG). Indonésii minulý týden postihlo zemětřesení, které si vyžádalo nejméně 1234 obětí. Zda si mrtvé vyžádaly i aktuální otřesy, jasné zatím není.
Zemětřesení v Indonésii si vyžádalo stovky mrtvých

Zdevastovaná Indonésie volá o pomoc. Přes 1200 mrtvých po tsunami a zemětřesení

Indonéská vláda dnes vyzvala k mezinárodní pomoci poté, co si páteční série zemětřesení a ničivá vlna tsunami na indonéském ostrově Sulawesi vyžádaly nejméně 844 mrtvých. Oznámila to agentura AP. Podle singapurského tisku již počet obětí přesáhl 1200 a předpokládá se, že dále poroste, až se záchranáři dostanou do míst odříznutých od okolního světa. Své domovy muselo v důsledku zemětřesení opustit 50.000 lidí.
Obří vlny

Tsunami přímo zasáhla také Čecha. Praha sonduje, jak Indonésii pomoci

České velvyslanectví v Indonésii zjišťuje, jakým způsobem by Česko mohlo asijské zemi pomoci po zemětřesení a vlně cunami. Forma pomoci se koordinuje mezi evropskými státy, v úvahu přicházejí poskytnutí peněz, vyslání záchranářů nebo materiální pomoc. Na dotaz ČTK to dnes uvedlo ministerstvo zahraničí. Prezident Miloš Zeman dnes odeslal svému indonéskému protějšku Jokovi Widdodovi kondolenční telegram.
Zemětřesení v Indonésii si vyžádalo stovky mrtvých

Mohutné zemětřesení v Indonésii zabilo téměř tisíc lidí. Počet obětí strmě stoupá

Páteční zemětřesení a přívalová vlna cunami, které v pátek zasáhly indonéský ostrov Sulawesi, má již 832 obětí na životech. V dnešní nové bilanci to oznámila indonéská národní agentura pro řešení krizových situací. Dosud se uváděl zhruba poloviční počet potvrzených obětí. Podle sobotní informace českého ministerstva zahraničí by mezi mrtvými neměli být žádní čeští občané.

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 28 minutami

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

včera

včera

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

včera

Počet obětí útoku ruské armády v Dněpropetrovsku roste. Zelenskyj žádá o akutní posílení protivzdušné obrany

Na devět se zvýšil počet obětí nočního útoku ruské armády na Dněpropetrovskou oblast na jihu Ukrajiny. Mezi mrtvými jsou tři děti a zranění utrpělo více než 10 osob. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy