zřícení ukrajinského letadla v Teheránu (8. 1. 2020)

Boeing 737-800 společnosti Ukraine International Airlines

Írán dá 150 tisíc dolarů každé rodině obětí z ukrajinského letadla

Íránská vláda dnes vyčlenila 150.000 dolarů (asi 3,2 milionu korun) pro rodinu každé ze 176 osob, jež byly na palubě ukrajinského letadla, které letos v lednu sestřelili příslušníci íránských revolučních gard. Informovala o tom oficiální íránská tisková agentura IRNA, kterou citovala agentura Reuters.
Boeing 737-800 společnosti Ukraine International Airlines

Írán vznesl stížnost kvůli leteckému incidentu nad Sýrií

Írán vznesl protest u Mezinárodní organizace pro civilní letectví (ICAO) a švýcarského velvyslanectví v Teheránu kvůli čtvrtečnímu leteckému incidentu nad Sýrií. Podle íránských zdrojů se tam na 100 metrů přiblížily k íránskému civilnímu letadlu dvě americké vojenské stíhačky.
Boeing 737-800 společnosti Ukraine International Airlines

Írán poslal do Francie černé skřínky sestřeleného ukrajinského boeingu

Írán poslal do Francie černé skřínky sestřeleného ukrajinského dopravního letadla. Íránskému listu Etemád to sdělil náměstek ministra zahraničí. Při lednovém neštěstí zahynulo všech 176 osob, které byly na palubě boeingu. "Černé skříňky včera (v pátek) přepravili do Paříže lidé z úřadu pro civilní letectví a jeden soudce. Dešifrovací práce začnou v pondělí," uvedl náměstek.
Boeing 737-800 společnosti Ukraine International Airlines

Data ze záznamníků letounu sestřeleného Íránem stáhne Francie

Data z letových záznamníků ukrajinského dopravního letadla, které v lednu sestřelil Írán, stáhnou francouzští odborníci s pomocí Kanaďanů. Dnes to oznámil francouzský Úřad pro bezpečnost civilního letectví (BEA). Agentura Reuters napsala, že tak končí nejistota, která ohledně osudu takzvaných černých skříněk měsíce panovala.
Boeing 737-800 společnosti Ukraine International Airlines

Írán prý pošle černé skřínky ze sestřeleného letadla do Kyjeva

Íránský úřad pro civilní letectví souhlasil s tím, že pošle k analýze do Kyjeva takzvané černé skřínky ze sestřeleného ukrajinského dopravního letadla. S odvoláním na sdělení šéfa íránské delegace při Mezinárodní organizaci pro civilní letectví (ICAO), která spadá pod OSN a sídlí v Montrealu, to napsala agentura Reuters.
Boeing 737-800 společnosti Ukraine International Airlines

Pětice zemí žádá okamžitou kompenzaci za sestřelení letadla v Íránu

Okamžitou výplatu kompenzací pro pozůstalé po obětech katastrofy ukrajinského letadla sestřeleného omylem v Íránu žádá pět zemí. V Mnichově to v sobotu řekl novinářům kanadský ministr zahraničí François-Philippe Champagne. Na palubě letadla zahynulo 176 lidí, o kompenzace podle ministra žádá Kanada, Británie, Švédsko, Ukrajina a Afghánistán.
Boeing 737-800 společnosti Ukraine International Airlines

Írán už nebude s Ukrajinou sdílet důkazy o sestřelení boeingu, tajná nahrávka unikla do médií

Írán už nebude dále sdílet s Ukrajinou důkazy pro vyšetřování lednového sestřelení ukrajinského letadla u Teheránu, uvedl dnes podle agentury Reuters šéf vyšetřování z íránského úřadu pro civilní letectví. Důvodem je podle něj to, že jeden audiozáznam letové komunikace ze dne zřícení letadla, který Írán poskytl ukrajinským vyšetřovatelům, unikl do ukrajinských médií.
Boeing 737-800 společnosti Ukraine International Airlines

Írán žádá o pomoc. Neví si rady s analýzou černých skříněk ze sestřeleného boeingu

Írán požádal americké a francouzské úřady o zapůjčení techniky potřebné ke stažení údajů z černých skřínek z ukrajinského letadla, které tento měsíc sestřelily íránské revoluční gardy. Informovala o tom dnes agentura Reuters podle níž žádost přispěje k rostoucí frustraci mezinárodní komunity z neochoty Íránu poslat záznamová zařízení k analýze do ciziny.
Boeing 737-800 společnosti Ukraine International Airlines

Írán předá Ukrajině černé skříňky ze sestřeleného letadla

Íránské úřady předají Ukrajině černé skříňky z letadla, které íránské revoluční gardy omylem sestřelily minulý týden krátce po startu z teheránského letiště. Oznámila to dnes íránská agentura Tasním. O předání skříněk, které obsahují záznam letových dat a hlasové komunikace posádky, požádala Teherán ukrajinská prokuratura. Při neštěstí zahynulo 176 lidí.
Boeing 737-800 společnosti Ukraine International Airlines

Dohra sestřeleného boeingu: Pětice zemí žádá odškodné pro rodiny

Důkladné a transparentní vyšetřování a také odškodné pro rodiny obětí požadují vlády pěti zemí, které přišly o své občany při nedávném pádu civilního letadla v Íránu. Ministři zahraničí Kanady, Ukrajiny, Británie, Švédska a Afghánistánu po dnešní schůzce v Londýně dále vyzvali k nezávislému stíhání osob odpovědných za sestřelení ukrajinského stroje. Ten se minulou středu zřítil nedaleko Teheránu poté, co jej zasáhla údajně omylem raketa vypálená íránskou armádou.

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 43 minutami

Nigerijci při demonstraci v hlavním městě Niamey, kde požadují stažení amerického vojenského personálu (13. dubna).

USA stahují vojáky z Nigeru. Země směřuje k Rusku

Spojené státy v pátek informovaly vládu Nigeru, že souhlasí s její žádostí o stažení amerických jednotek ze západoafrické země, kde měly vybudovanou velkou základnu bezpilotních letadel, uvedl Washington Post.

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie.

Kimova KLDR otestovala supervelkou hlavici. Testy zbraní pokračují

Severokorejský režim pokračuje v testování svých zbraní. Podle státních médií proběhly testy "supervelké" hlavice pro strategickou řízenou střelu a také nového typu protiletadlové střely. KLDR už v dubnu otestovala nadzvukovou raketu se středním až dlouhým doletem za přítomnosti vůdce Kim Čong-una. 

před 1 hodinou

Adolf Hitler, 1938

Netvora Adolfa Hitlera formovali i jeho rodiče. Narodil se jim před 135 lety

Když se dne 20. dubna 1889 narodil chlapec, který dostal jméno Adolf Hitler, jeho rodiče nemohli tehdy tušit, že přivedli na svět jednoho z největších diktátorů všech dob, který rozpoutá světovou válku a masové vraždění milionů nevinných lidí. Byli to však možná právě rodiče, kdo formoval pokřivenou osobnost Adolfa Hitlera.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Hamás, ilustrační fotografie.

Hamás zvažuje krok, který by dále ohrozil jednání s Izraelem

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy