V ČR se méně vraždí a krade. Kriminalita loni klesla o téměř pět procent

V Česku loni klesla kriminalita o 4,9 procenta na 192.405 trestných činů. Na tiskové konferenci to dnes uvedli zástupci policie. Snižování kriminality zaznamenali policisté pátý rok po sobě. Na poklesu se podepsal zejména menší počet majetkových trestných činů, méně evidováno bylo i vražd a dalších násilných trestných činů. Objasněno bylo 105.710 skutků, což představuje 54,9 procenta případů.

Při trestné činnosti loni vznikly škody za zhruba 18 miliard korun, předloni to bylo 20,3 miliardy. Policie a státní zástupci v trestních řízeních zajistili kriminální výnosy v hodnotě 7,9 miliardy korun. V roce 2017 bylo zajištěno 5,4 miliardy, o rok dříve 9,9 miliardy. Majetek zajištěný v trestním řízení se buď vrací poškozeným, nebo na základě soudního rozhodnutí propadá státu.

Výsledky v oblasti zajišťování výnosů z trestné činnosti ocenil nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. "Už v roce 2012 jsem založil neformální síť specialistů na problematiku zajišťování výnosů a jsem rád, že tato aktivita nese své ovoce. Sáhnout pachatelům závažných hospodářských zločinů na nelegálně získaný majetek je často účinnější než hrozba vězení," uvedl v tiskové zprávě.

Kriminalita v číslech. Záznam tiskové konference - meziroční srovnání kriminality. https://t.co/3b81teLujz

— Policie ČR (@PolicieCZ) 29. ledna 2019

Nejčastěji registrovali policisté majetkové trestné činy, kterých bylo 98.670, o 9827 méně než v roce 2017. Snížil se počet krádeží i vloupání. Hospodářských trestných činů ubylo proti předloňsku o 5,5 procenta, stalo se jich 24.837.

"Chtěl bych vyzdvihnout dobrou práci policie v každodenní službě, jsou tady preventivní aktivity našich policistů, které mají také vliv na to, jak se vyvíjí trestná činnost, souvisí to i s tím, že lidé jsou poučeni, mají lepší ekonomické podmínky, lépe se starají o svůj majetek," řekl náměstek policejního prezidenta Jaroslav Vild.

Pokles se podle něj týká hlavně tzv. běžné kriminality, například vloupání do bytů a domů. Podle náměstka pokles ale není dán tím, že by lidé rezignovali na nahlašování trestných činů. "Stoupá důvěra v policii, dostáváme se na rekordní čísla," řekl.

Vild upozornil, že se stále více trestných činů přesouvá do kyberprostoru. "Proč by se dnes pachatelé složitě dostávali k zisku z trestné činnosti nějakým násilným způsobem, když můžou v klidu, v teple domova vyloupit na dálku banku hackerským útokem," podotkl. Policisté v oblasti kyberkriminality zaznamenali nárůst hlavně u skutků souvisejících s autorským právem a také u mravnostních trestných činů.

Násilných činů zaznamenali policisté 13.553, meziročně o 119 méně. Z toho bylo 116 vražd, což byl proti roku 2017 pokles o 30. Podle ředitele kriminální policie Michala Foita v rámci násilných trestných činů klesla loupežná přepadení, naopak přibylo úmyslných ublížení na zdraví.

O 12,4 procenta podle Foita stoupl počet mravnostních trestných činů, bylo jich o 292 více, tedy 2655. Nárůst tvoří případy znásilnění, pohlavního zneužívání, výtržnictví se sexuálním podtextem a výroba a distribuce dětské pornografie, dodal Foit.

Kriminalita klesla ve všech krajích kromě Plzeňského a Libereckého. "Přičemž zejména v Libereckém kraji přičítáme nárůst zvýšené aktivitě našich policistů v oblasti vyhledávání, zejména v oblasti hospodářské trestné činnosti," doplnil Vild.

Naopak nejvíce registrovaná kriminalita klesla ve Zlínském a Olomouckém kraji. Ve Zlínském kraji byla nejúspěšnější i objasněnost. V Praze se kriminalita snížila o 6,2 procenta, z 50.726 trestných činů na 47.601, objasněna jich byla zhruba čtvrtina.

Za současnou hlavní prioritu považuje Vild stabilizaci sboru. "Kriminálka čerpá z hlediska personálních zdrojů zejména zevnitř policie, až na výjimky přímo z civilu nenabíráme. Abychom přispěli ke společnému zájmu, musíme cílit na stabilizaci našich policistů," řekl. Další prioritou je podle něj vzdělávání policistů a boj s kyberkriminalitou.

Kriminalita klesá pátým rokem, naposledy se zvýšila v roce 2013 po lednové amnestii odcházejícího prezidenta Václava Klause. Tehdy vzrostla o sedm procent na více než 325.000 trestných činů, více než polovinu pachatelů tvořili recidivisté.

Související

Policie ČR, ilustrační foto

Kriminalita v Česku loni oproti předchozímu roku klesla

Kriminalita v Česku loni proti předchozímu roku opět poklesla. Policie zaznamenala 153.233 trestných činů, meziročně o sedm procent méně. Objasněnost trestných činů loni vzrostla o jedno procento na 57,3 procenta. V tiskové zprávě to dnes uvedl mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík. Vražd loni policisté evidovali 105, neobjasněných zůstalo pět.
Ondřej Mundl, předseda Výkonného výboru Unie bezpečnostních složek pro městské a obecní policie.

Strážníci nemají k povinnému očkování motivaci. Hrozí výpovědi, soudy a nárůst kriminality, říká šéf Unie Mundl

Předseda Výkonného výboru Unie bezpečnostních složek pro městské a obecní policie a zároveň vedoucí strážník Městské policie v Jaroměři Ondřej Mundl se obává, že schválená vyhláška o povinném očkování může vést k exodu strážníků ze služby. A také zmiňuje, že obecní policie nepatří mezi hlavní složky Integrovaného záchranného systému (IZS), ale z hlediska plnění povinností na ni ministerstvo vnitra mnohdy pohlíží stejně. „Nikdo se nesnaží příslušníky složek pozitivně motivovat k vakcinaci, nenabízí žádné motivační bonusy. Pouze jsme vystavováni represím, že pokud se nenaočkujeme, přijdeme o práci. Veškeré spory tak mohou končit i u soudů a nelze vyloučit ani možnost nárůstu kriminality,“ říká pro EuroZprávy.cz Ondřej Mundl.

Více souvisejících

kriminalita Policie ČR Vražda Česká republika krimi

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 38 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

včera

včera

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

včera

Počet obětí útoku ruské armády v Dněpropetrovsku roste. Zelenskyj žádá o akutní posílení protivzdušné obrany

Na devět se zvýšil počet obětí nočního útoku ruské armády na Dněpropetrovskou oblast na jihu Ukrajiny. Mezi mrtvými jsou tři děti a zranění utrpělo více než 10 osob. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy