Svaz: Zdražení potravinářské pšenice je pro pekaře špatná zpráva

Informace mlynářů o zvýšení ceny potravinářské pšenice a signály o její letošní nevyrovnané kvalitě znamenají pro pekaře špatné zprávy. Změna dodavatelské ceny pečiva do obchodních řetězců a prodejen nezávislého trhu je však otázkou vyjednávání mezi konkrétním výrobcem a obchodem. ČTK to dnes řekl ředitel Svazu pekařů a cukrářů v ČR Jaromír Dřízal. Svaz průmyslových mlýnů ČR v úterý uvedl, že ceny pšenice jsou v současnosti o 200 Kč za tunu vyšší než loni a zřejmě dále porostou.

Pšenice
doporučujeme

"Projevuje se přebytek krmné pšenice a vytváří se tlak na zvyšování ceny pšenice potravinářské, o kterou je navíc velký zájem v zahraničí. Neříká se nám to lehce, ale zářijové ceny potravinářské pšenice jsou již o 200 Kč za tunu vyšší než loni," uvedl představitel svazu Pavel Filip. Výsledky letošní úrody pšenice jsou sice podle něj dobré z hlediska množství, ale neplatí to pro kvalitu.

Podle Dřízala je mouka pro pekaře hlavní surovina. "Zvýšení její ceny a technologické úpravy na zajištění vysoké jakosti chleba a pečiva znamenají vyšší náklady. Letos se zvedla pekařům již cena droždí, které se stalo v období domácího pečení nedostatkovým zbožím, z hlavních surovin podražil též olej," sdělil Dřízal.

Podle interního šetření pekařského svazu vzrostly pekařům provozní náklady v první vlně koronavirové epidemie o osm procent. Šlo hlavně o pořízení ochranných prostředků, roušek a dezinfekce k zajištění maximální bezpečnosti potravin, dále zajištění pracovníků do výroby a na distribuci, tak aby bylo i ve ztížených podmínkách zabezpečeno plynulé zásobování obchodů.

"Největší položkou v současné době jsou ale náklady na zvýšení mezd pracovníků v pekárnách. Ty byly dlouhodobě silně podhodnocené a mzdy v pekárnách činily pouze dvě třetiny republikového průměru. Každý zodpovědný majitel pekárny si uvědomuje, že bez dobře odměňovaných a motivovaných pekařů nemůže vyrábět kvalitní chléb a pečivo," doplnil Dřízal.

Jak dále uvedl, podle údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) ceny pekařských výrobců v ČR dlouhodobě stagnují a jsou na úrovni roku 2011. "Podle Eurostatu (evropského statistického úřadu) je například český chléb pátý nejlevnější v EU, levnější je pouze na Balkáně. Nejprodávanější tukový rohlík o hmotnosti 43 gramů stál před deseti lety v obchodech běžně 2,50 Kč, dnes se prodává obvykle za 1,90 Kč," dodal Dřízal.

Loading...
Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

Tuny mrtvých ryb. Inspekce už ví, jaká jedovatá látka unikla do Bečvy

24.09.2020 16:22 Aktualizováno Desítky tun ryb uhynulých v řece Bečvě otrávily kyanidy. Ukázaly to rozbory vzorků vody, řekla dnes…

Řeka Bečva je po kontaminaci mrtvá. Do kafilérie bylo odvezeno již 20 tun…

23.09.2020 16:08 Z řeky Bečvy, kterou kontaminovala v neděli neznámá látka, odvezli dosud rybáři do kafilerie 20 tun…

Kvůli chemikálii uhynuly v Bečvě tuny ryb, zásah pokračuje. Přerov varuje…

21.09.2020 14:51 Kvůli neznámé látce, která se v neděli dostala do řeky Bečvy na rozhraní Zlínského a Olomouckého…

Havlíček: Snížení emisí o 55 pct do roku 2030 je pro ČR nereálné

16.09.2020 14:25 Snížení emisí skleníkových plynů o 55 procent do roku 2030, jak ho dnes v Bruselu představila…

Související:

Právě se děje

Další zprávy

reklama